Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 17. november 1993

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 37

Rolf Ketil Bjørn (SV): Jeg har følgende spørsmål til forsvarsministeren:

Ei jente som tjenestegjorde i Forsvaret har anmeldt en av sine medsoldater for voldtekt. Etter anmeldelsen ble hun flyttet fra leir til leir, ifølge Dagbladet 27. oktober 1993, inntil hun nå har valgt å forlate Forsvaret.

Hva vil statsråden gjøre for at jenters situasjon i Forsvaret skal bli tatt på alvor, og bedret?

Statsråd Jørgen Kosmo: Det aktuelle tilfellet som er omtalt i pressen, kan jeg ikke gå nærmere inn på, ettersom dette forholdet ennå ikke er ferdigbehandlet av påtalemyndigheten. Jeg kan imidlertid opplyse at statssekretæren i Forsvarsdepartementet har hatt møter med den kvinnen det gjelder, der blant annet forskjellige omplasseringsmuligheter og alternativer for fremtiden ble diskutert.

Både Forsvarsdepartementet og Forsvarets overkommando ser svært alvorlig på slike hendelser det her er snakk om. Forsvarsdepartementets handlingsprogram for likestilling i Forsvaret for 1986-90 og den strategiske plan for likestilling i Forsvaret som ble utgitt i mai 1993, inneholder blant annet tiltak som gjennom informasjon og holdningsskapende virksomhet tar sikte på å øke den gjensidige respekt og forståelse for begge kjønns verdier, egenart og muligheter, og derigjennom også unngå forskjellsbehandling generelt.

Forsvarsdepartementet vil få årlige statusrapporter fra Forsvarets overkommando om hva som er gjort og hva som er oppnådd i henhold til strategisk plan for likestilling i Forsvaret. Blant annet på dette grunnlaget vil Forsvarsdepartementet ta stilling til om det er nødvendig å iverksette ytterligere tiltak.

På bakgrunn av saker som i den siste tiden har vært omtalt i media, har Generalinspektøren for Hæren også igangsatt et arbeid med å lage egne bestemmelser og retningslinjer om kvinners tjeneste, familiepolitikk og likestilling i Hæren. I tillegg vil Generalinspektøren påse at det eksisterer gode rutiner når det gjelder håndtering av straffbare handlinger.

Jeg ser svært positivt på det initiativet som Generalinspektøren for Hæren her har tatt. Jeg har bedt om at tilsvarende tiltak også blir satt i verk i Sjøforsvaret og Luftforsvaret. Forsvarsdepartementet vil se til at det forebyggende arbeid mot sexpress, voldtektsforsøk og voldtekt i Forsvaret blir forsterket med sikte på å forhindre enhver trakassering på dette området. Det må også etableres et tilfredsstillende apparat for å ta hånd om de tilfeller der slike seksuelle overgrep faktisk har funnet sted.

Rolf Ketil Bjørn (SV): Jeg vil takke for svaret, som jeg synes var positivt.

Forsvaret er åpent for kvinner på frivillig basis. Det er gjort mye for å legge forholdene teknisk til rette for at jentene skal kunne fungere i Forsvaret. Likevel er det et beklagelig faktum at det foregår seksuell trakassering av jenter i Forsvaret, og helt sikkert ikke bare på Steinkjersannan, som nå er kommet i et svært uheldig lys i det siste.

For Forsvaret må utfordringen være tosidig. For det første må Forsvaret delta aktivt for å skape en holdning blant guttene slik at man unngår seksuell vold og trakassering mot jentene. Jentene må også bli tatt på alvor. Det andre er at Forsvaret må ha vilje og evne til å rydde opp når overgrepene har skjedd, at de som er ofre, må få hjelp og støtte.

Her har det sviktet en del. Nå ser jeg at Hæren skal rydde opp med retningslinjer, men jeg vil gjerne spørre om de andre forsvarsgrenene: Hva vil konkret bli gjort der; det er jo også jenter der?

Statsråd Jørgen Kosmo: Jeg er enig med representanten Bjørn i at seksuell trakassering i Forsvaret ikke burde forekomme. Men dessverre er det slik at det ikke bare i Forsvaret, men i samfunnet for øvrig, fins en del som ikke er i stand til å holde skikk på seg selv i sin omgang med andre mennesker.

Men vi skal jobbe med dette spørsmålet i de enkelte lokale avdelingene for å legge forholdene best mulig til rette. Forsvaret har gjennom sitt utdanningssystem en god mulighet til å være med på å skape holdninger som også soldatene skal kunne ta med seg ut i det sivile liv etter at de er ferdig i Forsvaret.

Som jeg sa i mitt svar, har jeg bedt om at de retningslinjene som Generalinspektøren for Hæren nå har iverksatt, også skal gjøres gjeldende for Sjøforsvaret og Luftforsvaret. Jeg tror at på denne måten skal vi være i stand til å møte dette problemet på en meget aktiv og forebyggende måte i fremtiden.

Rolf Ketil Bjørn (SV): Jeg vil på ny takke statsråden for at han utdypet det svaret han gav om en aktiv innsats.

Den store utfordringen, og det som gjør dette vanskelig ellers i samfunnet, er at man her har et veldig mannsdominert miljø hvor man stort sett har veldig mange menn og noen få kvinner. Det jeg tror man må bygge på i første rekke, er holdninger. Men når det svikter med holdninger, er det klart at man må ha et apparat som går ut på at de som forgriper seg, må kunne bli straffet, og ofrene må kunne få en støtte som er slik at de føler seg som mennesker og ikke blir dyttet hit og dit, slik det har vært gjort hittil.

Jeg vil oppfordre statsråden til å følge opp disse intensjonene aktivt overfor de forskjellige forsvarsgrenene, for det er et problem, og hvis man ikke klarer å takle dem, vil de bare øke.

: