Stortinget - Møte onsdag den 17. november 1993
Spørsmål 30
Ola T. Lånke (KrF): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til sosialministeren:
Det er en kjensgjerning at bruken av heimebrent har økt de senere årene. Særlig alarmerende er utviklingen når det gjelder barn og unge.
Hva vil sosialministeren gjøre for å begrense produksjon, omsetning og forbruk av heimebrent?
Statsråd Grete Knudsen: Det sentrale mål i vår alkoholpolitikk er å redusere alkoholskadene gjennom å redusere forbruket av alkohol og regulere alkoholomsetningen slik at denne skjer i forsvarlige former.
Bruk av hjemmebrent og smuglervarer er med og undergraver effektene av nettopp vår alkoholpolitikk og bidrar dermed til å øke omfanget av alkoholskader i samfunnet vårt. Det har vi alle et ansvar for å bedre, derfor henvender også alkoholpolitikken vår seg til hele befolkningen. Opplysninger fra så vel politi som forskere er nå entydige: Vi står overfor et voksende problem. Særlig skremmende er den tendens man synes å registrere i retning av en økende grad av organisering av den ulovlige omsetningen og den mer eller mindre industrialiserte produksjonen man har avdekket. Det er denne organiserte kriminaliteten vi først og fremst vil til livs, og den økte brutalitet og kynisme som er blitt avdekket og synliggjort blant annet gjennom ulike media. Som representanten Lånke peker på, vet vi for eksempel at ungdom og barn langt ned i skolealderen er en målgruppe for denne kriminelle virksomheten. Det synes jo egentlig ingen av oss noe om.
Som et ledd i Regjeringens nasjonale forebyggingsprogram - « Trygghet og nærhet i hverdagen » - har Sosial- og helsedepartementet i samarbeid med Justisdepartementet, Finansdepartementet, Toll- og avgiftsdirektoratet, Vinmonopolet og Rusmiddeldirektoratet satt i gang en treårig aksjon mot ulovlig spritomsetning. Mediedelen av kampanjen ble igangsatt allerede 18. oktober i år. Det vil bli satset på å bedre vår kunnskap og på dokumentasjon om problemene. Den holdningsendringen som allerede fins i befolkningen med hensyn til smugling og hjemmebrenning, må altså forsterkes. Det vil videre bli utarbeidet undervisnings- og skoleprogrammer samt opplæringsprogrammer for nøkkelpersonell fra ulike etater. Det vil være avgjørende å få trukket inn lokale krefter og igangsette prosjekter på lokalt og regionalt nivå.
Målet vil først og fremst være å redusere etterspørselen gjennom innsikt og kunnskap, men en betydelig innsats vil vi også rette mot å effektivisere kontrolltiltakene.
Ola T. Lånke (KrF): Jeg takker statsråden for svaret. Det samarbeidet som er kommet i gang over sektorgrensene om en forebyggende aksjon, er svært positivt, og det er all grunn til å håpe at det vil ha effekt.
Nå merket jeg meg at statsråden understreket smuglingen som et særlig voksende problem. Mitt inntrykk er at i enkelte deler av landet er det heimebrenningen som griper mest om seg. Politifolk sier at de bare ser toppen av et isfjell. En undersøkelse foretatt i tre Trøndelags-kommuner viser at 50 pst. av ungdom mellom 14 og 18 år er brukere av heimebrent, og tilgangen på denne varen synes i dag å være nærmest ubegrenset. Det drives, som statsråden også var inne på, en kynisk spekulasjon for å øke salget til ungdom. Heimebrent tilbys i « brukerdoser » på desiliterflasker til en pris som passer deres lommebok.
Som kjent er all produksjon og omsetning av heimebrent ulovlig etter alkoholloven. Likevel synes rettspraksis å legge opp til en svært mild straffereaksjon for denne typen lovovertredelser. Mitt tilleggsspørsmål til statsråden er derfor: Vil en vurdering av lovverk og straffeutmålingspraksis gå inn som en naturlig del av den igangsatte aksjon mot ulovlig spritomsetning?
Statsråd Grete Knudsen: Den aller tyngste og viktigste jobben vi har å gjøre vis-à-vis den kriminaliteten som finnes i forbindelse med smugling og den kyniske kriminalitet som vi ser innenfor heimebrentområdet, er å henvende seg til hele befolkningen. Vi må alle sammen tenke gjennom konsekvensene av egne handlinger, hvordan de påvirker samfunn, nærmiljø, og ungene våre. Selv om det er vanskelig, er det altså den voksne befolkningen som etter hvert synes at det er « in » å få bort denne kriminelle virksomheten som nå slår om seg blant våre yngste. I neste omgang, skal vi selvfølgelig også diskutere det spørsmålet som representanten tok opp, med justismyndighetene, men den vanskeligste og absolutt viktigste oppgaven går i retning av oss alle sammen.
Ola T. Lånke (KrF): Jeg takker også for tilleggssvaret, og merker meg at statsråden mener at en aksjon i den voksne befolkningen vil være den viktigste delen av dette. På mange måter tror jeg at det er riktig. Likevel vil jeg håpe at statsråden også kunne tenke seg å være med på å vurdere de juridiske sidene av saken, også inkludert det som går på dette med å kunne være i besittelse av betydelige mengder av denne typen alkohol. I dag opplever vi at man ikke får noen straff for å være i besittelse av heimebrent, at det er ikke noe avskrekkende i det. Jeg håper at man også kan ta med nettopp denne faktoren i vurderingen i det videre arbeidet for å komme dette problemet til livs.
Statsråd Grete Knudsen: De synspunktene som representanten her trekker inn når det gjelder justismyndighetene, skal vi ta med i det videre arbeidet. Men igjen vil jeg sterkt understreke at det aller vesentligste er, spesielt gjelder det de fylkene som representanten her nevner, hvor man kan oppleve at det nesten er en vanlig væreform, at man tar innover seg alvoret av hensyn til den unge generasjon.