Stortinget - Møte onsdag den 27. oktober 1993
Spørsmål 6
Paul Chaffey (SV): Jeg vil be statsråden besvare følgende spørsmål:
Hva vil statsråden gjøre for å fjerne trusselen om lekkasjer av plutonium eller andre radioaktive stoffer fra de nedgravde avfallstønnene ved Kjeller?
Statsråd Jens Stoltenberg: Nærings- og energidepartementet arbeider med å finne en permanent løsning for oppbevaring av lavt og middels radioaktivt avfall. En styringsgruppe fremla i november 1992 en konsekvensutredning der en så på i alt tre alternative lokaliseringer for et deponi. Nærings- og energidepartementet har nylig i brev til Statsbygg godkjent konsekvensutredningen og konkludert med at lovens krav til utredning av tiltaket er oppfylt. En tar sikte på å fremme saken for Stortinget, slik at lokaliseringsvedtak kan bli fattet og de nødvendige midler bevilget.
Når det gjelder tønnene på Kjeller, er det meningen at disse skal graves opp så snart det foreligger en permanent løsning. Tønnene og eventuell forurenset jord rundt dem vil da plasseres i et nytt deponi eller lager, sammen med de tønnene som er mellomlagret innendørs på Kjeller.
Statens strålevern er i ferd med å analysere prøver fra nedgravingsområdet, og tilstanden til de tønnene som allerede er gravd opp, vil bli vurdert.
Paul Chaffey (SV): Jeg takker statsråden for svaret.
Det er klart at å grave ned - jeg tror det er 1013 tønner med radioaktivt avfall i et av Norges mest tett befolkede områder, har absolutt sine sider. Stortinget vil vel få anledning til å diskutere lokalisering av permanent lager senere. Der kan det vel også være noen forskjellige synspunkter.
Men det er en side av dette jeg har lyst til å komme inn på, fordi denne aksjonen til Bellona i september avdekket noe som iallfall for meg var ukjent, at det fins 35 gram plutonium fordelt på 230 tønner på Kjeller. Mitt enkle oppfølgingsspørsmål er: Hvor kommer det fra? Plutonium 239, som det er snakk om her, har ikke altfor mange anvendelsesområder, så vidt jeg vet. Så i forhold til en opprydding i gamle synder, kunne det også være greit å vite hvorfor det i det hele tatt er nedgravd plutonium på Kjeller.
Statsråd Jens Stoltenberg: Plutoniumet stammer hovedsakelig fra et nedlagt uranrenseanlegg på Kjeller.
Paul Chaffey (SV): Dette var også helt nytt for meg.
Det som kunne være nyttig når denne proposisjonen til Stortinget om permanent lagring kommer, er at man fra Regjeringens side gir en noe bredere gjennomgang av avfallet; hvor det stammer fra og eventuelt hva som er gamle synder, og hva man fortsatt gjør. Et poeng her er at miljøproblemet løses ofte best ved å gå til årsaken og å fjerne årsaken til avfallsproblemet dersom det er mulig.
En god del av det radioaktive avfallet i Norge kommer fra Halden-reaktoren, som fortsatt er i drift. Jeg har lyst til - som siste oppfølgingsspørsmål - å spørre statsråden om Regjeringen vurderer å legge ned Halden-reaktoren etter 1996, sånn at man blir kvitt en betydelig del av dette avfallsproblemet.
Statsråd Jens Stoltenberg: Jeg er enig med representanten Chaffey i at det vil være naturlig å redegjøre for hvor avfallet kommer fra når Stortinget skal få seg forelagt en sak om permanent lagring eller deponi av avfallet. Det er også verdt å gjøre oppmerksom på at det er riktig at en del kommer fra reaktoren i Halden, men mye kommer også fra for eksempel virksomhet på norske sykehus.
Dessuten, uansett hva man måtte mene om reaktoren i Halden, er det avfall vi i dag har å håndtere, slik at vi alle sammen har et ansvar for å finne en løsning for det avfallet som faktisk foreligger.
Regjeringen har ingen planer om å nedlegge reaktoren i Halden, slik at der kan jeg ikke svare bekreftende på representanten Chaffeys spørsmål.
Presidenten: Sak nr. 1 på kartet for i dag, er dermed ferdigbehandla.