Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 27. oktober 1993

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 32

May-Helen Molvær Grimstad (KrF): Eg tillet meg å stille følgjande spørsmål til nærings- og energiministeren:

Den 28. oktober 1993 starter Statoil prøveboring i to blokker utenfor Runde/Stadlandet på Mørekysten (Møre I).

Hvilke vurderinger gjør statsråden seg når det gjelder konsekvensene for miljø, fuglebestand og fiskeressurser av leteboring i dette området?

Statsråd Jens Stoltenberg: De to blokkene representanten viser til, ble tildelt 1. mars 1991 med Statoil som operatør. Fordi disse blokkene ligger forholdsvis nær kysten og området er miljøfølsomt, har Statoil på eget initiativ utarbeidet en konsekvensutredning med beskrivelse av eventuelle miljøeffekter av akutte oljeutslipp i området.

Den første boringen i disse blokkene vil etter planen skje ca. 25 km fra Stadlandet og ca. 90 km fra Runde. Statoil søkte Oljedirektoratet og Statens forurensningstilsyn om de nødvendige tillatelser til boring i slutten av juni i år. SFT har utstedt utslippstillatelse for boringen. Denne gjelder for tidsrommet 15. september - 20. februar.

Kristiansund vil være base for oljevernberedskapen under boringen. Som følge av resultatene fra konsekvensutredningen for så vidt gjelder drivtid før et eventuelt utslipp når land, har Statoil valgt å flytte to av de fire oljevernsystemene fra basen i Kristiansund og nærmere borestedet. Et av disse vil bli tatt om bord i et beredskapsskip ved boreriggen. Ved eventuelle lekkasjer under boring vil dette systemet kunne være operativt to timer etter at eventuelle lekkasjer oppstår. Statoil har i tillegg utarbeidet en komplett oversikt over skip i nærheten med oljevernutstyr om bord.

Statoil har hatt et informasjonsmøte for berørte fylker og kommuner. Møre og Romsdal fylke, Sogn og Fjordane fylke samt Herøy kommune var representert på møtet. I tillegg tar Statoil sikte på å avholde et informasjonsmøte om miljøfølsom boring for interesserte miljøvernorganisasjoner før boringen starter.

Statoil har utarbeidet en egen brosjyre om saken, som vil bli sendt til berørte instanser. Andre interesserte kan få denne ved henvendelse til Statoil.

På denne bakgrunn burde eventuelle konsekvenser for miljøet av denne leteboringen være grundig vurdert og tatt hensyn til av de berørte myndigheter. Etter min vurdering burde det ikke være nødvendig å ta ytterligere forholdsregler for denne konkrete boringen.

May-Helen Molvær Grimstad (KrF): Eg vil takke statsråden for svaret.

Dei miljøkonsekvensanalysane som blei gjorde før Stortinget sitt vedtak i 1985 om opning av Møre I, skjedde før petroleumslova trådde i kraft. Etter Fiskeridepartementet og Miljøverndepartementet si oppfatning var konsekvensanalysen mangelfull, og dei tilrådde derfor at opning av Møre I ikkje fann stad. Av omsyn til miljøkonsekvensane åtvarar no fiskeriorganisasjonar, miljøvernorganisasjonar og ornitologiske foreiningar mot prøveboring i dei to aktuelle blokkane utanfor Runde og Stadlandet. Slik eg forstår statsråden, vil han ikkje gå inn for å stanse Statoil si leiteboring i desse to blokkane. I svaret sitt sa statsråden ein del om tryggleik i samband med leiteboring utanfor Runde. Her må det satsast maksimalt på tryggleik.

Eg har eit tilleggsspørsmål: Vil statsråden gå imot at det blir gitt høve til heilårsboring i området?

Statsråd Jens Stoltenberg: Jeg er enig med representanten i at det skal satses maksimalt på sikkerhet, og det har vi også forsøkt å gjøre både fra myndighetenes og fra Statoils side. Alle de nødvendige tillatelser er også innhentet både fra Statens forurensningstilsyn og fra Oljedirektoratet før boring starter. Det er gitt boretillatelse som gjelder i tidsrommet 15. september - 20. februar. Det er ikke tatt stilling til spørsmålet om boretillatelse utover det, eller til eventuell helårsboring. Derfor vil jeg heller ikke ta stilling til det her.

May-Helen Molvær Grimstad (KrF): Eg takkar for svaret igjen. Til slutt vil eg stille eit spørsmål av prinsipiell art.

Stortinget sitt vedtak om opning av Møre I blei fatta for nesten 10 år sidan. I løpet av desse åra har det skjedd ei utvikling både på forskingssida og i det politiske miljøet når det gjeld vurdering av kva for konsekvensar leiteaktiviteten kan få for miljøet. Dette er eit problem som kan vere knytt også til enkeltblokkar i andre felt som er opna for utnytting av olje og gass.

På denne bakgrunnen vil eg stille statsråden følgjande spørsmål: Kva for moglegheiter har statsråden for å gjere individuelle vurderingar av miljøkonsekvensar før utlysing av nye blokkar eller eventuelt før ein gir utsleppsløyve og boreløyve og på dette grunnlag hindre at leiteboring blir sett i gang i særleg sårbare område?

Statsråd Jens Stoltenberg: At et område åpnes for leting, betyr ikke at det automatisk gis tillatelse til boring i alle de aktuelle blokkene som inngår i området. Det tas stilling til boring og letevirksomhet på hver enkelt blokk, og da gjør vi det ut fra de beste kunnskaper vi på det tidspunkt har om miljømessige og andre forhold som er viktige for den boringen. Derfor har det vært en grundig vurdering av denne bestemte boringen i denne bestemte blokken, og i tillegg til de vurderinger som Statens forurensningstilsyn, Miljøverndepartementet, Nærings- og energidepartementet og offentlige myndigheter har foretatt, har som nevnt Statoil foretatt en egen konsekvensutredning av mulige miljøskader fra boreaktiviteten som skal foregå i blokken. Det er på det grunnlaget man har gitt den endelige tillatelsen, og det er på det grunnlaget boringen skal foregå.

: