Odelstinget - Møte onsdag den 5. juni 2002 kl. 12
Sak nr. 6
Innstilling fra kommunalkomiteen om lov om endringer i utlendingsloven
Talere
- Hovedinnlegg
- Hovedinnlegg
- Hovedinnlegg
- Hovedinnlegg
- Hovedinnlegg
- Hovedinnlegg
Votering i sak nr. 6
Presidenten: Under debatten er det satt fram to forslag. Det er
forslag nr. 1, fra Karin Andersen på vegne av Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet
forslag nr. 2, fra Per Sandberg på vegne av Fremskrittspartiet
Forslaget fra Fremskrittspartiet lyder:
«Stortinget ber Regjeringen arbeide for at man i FN starter arbeidet med en revisjon og fornying av flyktningkonvensjonen.»
Dette forslaget blir i samsvar med forretningsordenens § 30 fjerde ledd å sende Stortinget.
Komiteen hadde innstillet til Odelstinget å gjøre slikt vedtak til lov:A.
Lov
om endringer i utlendingsloven
I
I lov 24. juni 1988 nr. 64 om utlendingers adgang til riket og deres opphold her (utlendingsloven) gjøres følgende endringer:
§ 11 tredje ledd skal lyde:
Utlending som søker om fornyelse av arbeidstillatelse eller oppholdstillatelse som kan fornyes, kan få fortsatt opphold på samme vilkår inntil søknaden er avgjort og har rett til dette dersom utlendingen søker senest en måned før tillatelsen utløper.
Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.Videre var innstillet:§ 16 første ledd nytt annet punktum skal lyde:
Kongen kan ved forskrift gi utfyllende regler om vilkårene for å anses som flyktning.
Presidenten: Fremskrittspartiet har varslet at de vil stemme imot.
Votering:Komiteens innstilling bifaltes med 67 mot 11 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 13.54.05)Videre var innstillet:§ 21 annet ledd skal lyde:
Utlendingsdirektoratet avgjør også om den som gis innreisetillatelse som overføringsflyktning, jfr. § 22, skal gis status som flyktning. Når dette avgjøres etter innreise, skal direktoratet legge tilbørlig vekt på om søkeren hadde grunn til å regne med å bli behandlet som flyktning.
Presidenten: Til annet punktum foreligger et avvikende forslag. Det er forslag nr. 1, fra Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet. Forslaget lyder:
Votering:Ǥ 21 annet ledd annet punktum skal lyde:
Når dette avgjøres etter innreise, skal direktoratet i slike saker innvilge status som flyktning dersom søker hadde grunn til å regne med å bli behandlet som dette.»
1. Komiteens innstilling til § 21 første punktum bifaltes enstemmig.
2. Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling til § 21 annet punktum og forslaget fra Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet bifaltes innstillingen med 62 mot 15 stemmer.
§ 48 første ledd annet punktum skal lyde:
For utlending som omfattes av EØS-avtalen eller EFTA-konvensjonen, er det gitt særlige regler i kapittel 8.
Overskriften til kapittel 8 skal lyde:
Kapittel 8. Særlige regler for utlendinger som omfattes av Avtale om Det europeiske økonomiske samarbeidsområde (EØS-avtalen) og Konvensjon om opprettelse av Det europeiske Frihandelsforbund (EFTA-konvensjonen)
§ 50 første til tredje ledd skal lyde:
Utlending som omfattes av EØS-avtalen eller EFTA-konvensjonen, kan uten tillatelse reise inn i riket og ta opphold eller arbeid her i inntil tre måneder, eller inntil seks måneder dersom utlendingen er arbeidssøkende. Opphold i annet nordisk land kommer ikke til fradrag ved beregning av oppholdstiden.
Utlending som nevnt i EFTA-konvensjonen vedlegg K, jf. Tillegg 1 artikkel 16 (b)(ii) kan uten tillatelse reise inn i riket og yte tjenester i inntil 90 arbeidsdager pr. kalenderår.
Utlending som omfattes av EØS-avtalen eller EFTA-konvensjonen og som tar opphold eller arbeid i riket utover tidsperiodene nevnt i første ledd, må ha oppholdstillatelse. Utlending som nevnt i annet ledd som yter tjenester utover 90 arbeidsdager pr. kalenderår, må ha arbeidstillatelse etter bestemmelsene i kapittel 2. Kongen kan ved forskrift fastsette unntak fra kravet om oppholdstillatelse og gi regler om plikt til å gi melding til myndighetene.
Nåværende tredje og fjerde ledd blir fjerde og nytt femte ledd.
§ 51 første ledd skal lyde:
Utlending som omfattes av EØS-avtalen eller EFTA-konvensjonen med unntak av utlending som nevnt i 50 annet ledd, har etter søknad rett til oppholdstillatelse dersom reisedokumentet søkeren er innreist på legges frem, og det dokumenteres at søkeren
a) er arbeidstaker som er omfattet av lov 27. november 1992 nr. 112 om gjennomføring i norsk rett av EØS-avtalens vedlegg V punkt 2 (rådsforordning (EØF) nr. 1612/68) om fri bevegelighet for arbeidstakere m.v. innenfor EØS,
b) skal drive ervervsvirksomhet eller skal være yter eller mottaker av tjenester i riket,
c) oppebærer tilstrekkelige faste periodiske ytelser eller har tilstrekkelige egne midler, og søkeren omfattes av en sykeforsikring som dekker alle risikoer under oppholdet i Norge, eller
d) er utdanningssøkende og opptatt ved en godkjent utdanningsinstitusjon. Det er et vilkår at formålet med oppholdet hovedsakelig er å gjennomføre en yrkesrettet utdanning, at søkerens underhold er sikret og at søkeren avgir en erklæring om det, og at søkeren er omfattet av en sykeforsikring som dekker alle risikoer under oppholdet i Norge.
§ 57 første ledd første punktum skal lyde:
Ved innreise eller innen sju dager etter innreise i riket kan det treffes vedtak om å bortvise utlending som omfattes av EØS-avtalen eller EFTA-konvensjonen,
§ 57 tredje ledd skal lyde:
Dersom sak om bortvisning etter første ledd ikke er reist innen sju dager, kan utlending som omfattes av EØS-avtalen eller EFTA-konvensjonen og som ikke har oppholdstillatelse, bortvises etter vedtak av Utlendingsdirektoratet etter reglene i første ledd bokstav b, c eller d. Kongen kan ved forskrift legge vedtaksmyndighet til politimesteren eller den politimesteren bemyndiger.
§ 58 første ledd skal lyde:
Utlending som omfattes av EØS-avtalen eller EFTA-konvensjonen, kan utvises når hensynet til offentlig orden eller sikkerhet tilsier det.
§ 58 tredje ledd skal lyde:
Utlending som omfattes av EØS-avtalen eller EFTA-konvensjonen, kan også utvises når utlendingen ikke fyller vilkårene for opphold etter §§ 51 til 53.
II
Loven trer i kraft fra den tid Kongen bestemmer. Kongen kan bestemme at de enkelte bestemmelsene i loven trer i kraft til forskjellig tid.
Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.
Votering:Lovens overskrift og loven i sin helhet bifaltes enstemmig.Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.
Videre var innstillet:B.
Stortinget ber Regjeringen om å klargjøre praksisen i bosettingssaker ved forskrift som presiserer hva som kan regnes som rimelighetsgrunner.
Presidenten: B blir i samsvar med forretningsordenens § 30 fjerde ledd å sende Stortinget.