Odelstinget - Møte torsdag den 7. juni 2001 kl. 13.40
Sak nr. 11
Innstilling fra kommunalkomiteen om lov om endringer i utlendingsloven
Talere
- Hovedinnlegg
- Hovedinnlegg
- Hovedinnlegg
- Hovedinnlegg
- Hovedinnlegg
- Hovedinnlegg
Votering i sak nr. 11
Presidenten: Under debatten er det satt fram to forslag. Det er:
forslag nr. 2, fra Carl I. Hagen på vegne av Fremskrittspartiet
forslag nr. 3, fra Erna Solberg på vegne av Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Høyre, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti.
Forslag nr. 1, fra Arbeiderpartiet, er trukket.
Komiteen hadde innstillet til Odelstinget å gjøre slikt vedtak tillov
om endringer i utlendingsloven
I
I lov 24. juni 1988 nr. 64 om utlendingers adgang til riket og deres opphold her (utlendingsloven) gjøres følgende endringer.
Presidenten: Presidenten vil her la votere over forslag nr. 3, fra Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Høyre, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti. Dette forslaget erstatter § 6 i innstillingen, som altså er trukket.
Forslaget lyder:
«§ 6 fjerde, femte, nytt sjette, sjuende og åttende ledd skal lyde:
Utlending med adgang til å oppholde seg i riket i tre måneder eller mer, kan søke fra riket om arbeidstillatelse som spesialist eller sesongarbeider. Dette gjelder likevel ikke utlending som oppholder seg i riket i forbindelse med søknad om asyl eller i påvente av utreise etter avslag på asylsøknad.
For utlending som søker om arbeidstillatelse på annet grunnlag enn som spesialist eller sesongarbeider, må første gangs arbeidstillatelse være gitt før innreise.
Kongen kan ved forskrift gjøre unntak fra kravene i fjerde og femte ledd og gi nærmere regler om fremgangsmåten ved søknad om arbeidstillatelse.
Første gangs oppholdstillatelse må være gitt før innreise. Kongen kan ved forskrift gjøre unntak fra dette kravet for utlending som har særlig tilknytning til riket eller når det foreligger særlige rimelighetsgrunner og gi nærmere regler om fremgangsmåten ved søknad om oppholdstillatelse.
Vedtak om arbeidstillatelse og oppholdstillatelse treffes av Utlendingsdirektoratet. Kongen kan ved forskrift gi politiet myndighet til å avgjøre søknad om arbeidstillatelse og innvilge søknad om oppholdstillatelse. Kongen kan ved forskrift gi norsk utenriksstasjon myndighet til å innvilge søknad om arbeidstillatelse.»
Fremskrittspartiet har her varslet at de ønsker å stemme imot.
Votering:Forslaget fra Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Høyre, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti bifaltes med 61 mot 10 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 21.26.28)Videre var innstillet:§ 37 fjerde ledd skal lyde:
Det kan tas fotografi og fingeravtrykk av utlending som
a) ikke kan dokumentere sin identitet eller det er grunn til å anta at utlendingen oppgir falsk identitet,
b) søker asyl eller en tillatelse etter loven,
c) har fått avslag på søknad om asyl eller tillatelse etter loven, eller
d) er bortvist eller utvist eller som antas å oppholde seg ulovlig i riket.
For behandling av fingeravtrykk i henhold til avtale mellom Norge, Island og Det europeiske fellesskap om kriterier og mekanismer for å avgjøre hvilken stat som er ansvarlig for behandlingen av en asylsøknad som fremlegges i Norge, Island eller en medlemsstat, gjelder reglene i 37 e.
§ 37 c tittel og første ledd skal lyde:
§ 37 c Kompetanse og fremgangsmåte ved tiltak som nevnt i §§ 37 fjerde og sjette ledd og 37 e
Beslutning om at det skal tas fotografi eller fingeravtrykk som nevnt i §§ 37 fjerde ledd og 37 e, treffes av polititjenestemann eller Utlendingsdirektoratet.
Ny § 37 e skal lyde:
37 e Behandling av fingeravtrykk. Eurodac
Som ledd i samarbeidet i henhold til avtale mellom Norge, Island og Det europeiske fellesskap om kriterier og mekanismer for å avgjøre hvilken stat som er ansvarlig for behandlingen av en asylsøknad som fremlegges i Norge, Island eller en medlemsstat, kan fingeravtrykk tas av utlending som har fylt 14 år og som
a) søker asyl,
b) uten å bli bortvist, blir anholdt i forbindelse med ulovlig passering av en ytre Schengen-grense, eller
c) oppholder seg ulovlig i riket.
Sammen med fingeravtrykkene kan det samles inn følgende opplysninger: Dato for den dag fingeravtrykkene ble tatt, sted og dato for fremleggelsen av asylsøknad, kjønn og opprinnelsesstat. Opplysningene skal overføres til en sentralenhet for fingeravtrykksopplysninger.
Personopplysningsloven gjelder for behandlingen av opplysningene hvis ikke annet er bestemt i lov eller forskrift. Kongen kan i forskrift gi nærmere regler om behandling av opplysningene, herunder om overføring av opplysninger til sentralenheten, lagring, sammenlikning med andre opplysninger, overføring av resultatene av slik sammenlikning, sikkerhet, sperring og sletting av opplysninger, samt regler for å sikre korrekte og oppdaterte opplysninger.
Presidenten: Presidenten vil her først la votere over forslag nr. 2, fra Fremskrittspartiet, til innledningen. Forslaget lyder:
«Innledning til § 37 fjerde ledd skal lyde:
Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet ble med 60 mot 12 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 21.26.56)Det skal tas fotografi og fingeravtrykk av utlendinger som »
Presidenten: Det voteres så over komiteens innstilling til § 37 fjerde ledd samt nye §§ 37 c og e.
Her har Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti varslet at de ønsker å stemme imot.
Votering:Komiteens innstilling bifaltes med 61 mot 11 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 21.27.28)Videre var innstillet:II
Loven trer i kraft fra den tid Kongen bestemmer. Kongen kan bestemme at de enkelte bestemmelsene i loven trer i kraft til forskjellig tid.
Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.
Votering:Lovens overskrift og loven i sin helhet bifaltes enstemmig.Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.