Europautvalget - EØS-utvalget tirsdag 24. oktober 2000 kl. 15.15

Dato: 24.10.2000

Sak nr. 2

Aktuelle rettsakter for møtet i EØS-komiteen 27. oktober 2000. Se vedlagte brev fra Utenriksdepartementet, datert 17. oktober d.å., med oversikt over de relevante rettsakter.

Utenriksminister Thorbjørn Jagland: Jeg har ikke noe mer å legge til utover det jeg sa i mitt første innlegg. De som er lagt fram her, mener vi er ukontroversielle og en forbedring for de områdene som dette gjelder.

Lederen: Det var et veldig presist og kort innlegg.

Jeg skal bare få legge til én ting. Jeg hadde tenkt å ta det under Eventuelt, men jeg kan like godt nevne det her. Det gjelder komiteens orientering i sakspapirene. Nå får man en forholdsvis oversiktlig bunke av papirer som veldig kort omtaler de forskjellige direktivene som en skal vurdere. Det har tidligere blitt uttrykt fra komiteens side at en gjerne ville hatt en egen overskrift hvor det stod ”Sakkyndige instansers merknader”, altså en overskrift tilsvarende det som nå heter ”Sammendrag av innholdet” og ”Merknader”, for slike merknader vil ganske fort gi en indikasjon på hvorvidt dette direktivet påkaller noen politisk interesse.

Vi har ulike typer sakkyndige instanser som naturlig blir konsultert før Regjeringen treffer sin beslutning og tar sin vurdering, f.eks. Helsetilsynet, Næringsmiddeltilsynet og Kredittilsynet. Hvis det ikke finnes noen merknader fra disse institusjonene, vil det vanligvis heller ikke være noe komiteen bør ha oppmerksomheten rettet mot. Nå skal vi ikke akkurat uten videre anta det i alle tilfeller, men som regel er det slik. Derfor ville det vært veldig nyttig hvis en fikk en slik rubrikk, og jeg tror det ville lette lesningen og orienteringen for komiteen. Så hvis det kunne ordnes, tror jeg det ville bli satt pris på fra komiteens side.

Lisbet Rugtvedt (SV): Jeg er enig i det forslaget.

Jeg hadde bare et par spørsmål. Det ene går på 300 D 1215. Var det mulig å få litt mer informasjon eller en utdyping av det som står her, altså at CEPT gis mandat til å fatte beslutninger om harmonisering av konsesjonsvilkår? Er det mulig å få litt mer informasjon om hvilken type harmonisering av hvilken type konsesjonsvilkår det her vil være snakk om.

Det andre spørsmålet gjelder punktet nedenfor, 300 X 0417, om kommisjonsrekommandasjon. Jeg lurer på hvorfor rekommandasjoner kommer opp i EØS-komiteen og hvordan de behandles der. Hvis dette er en anbefaling, hva er bakgrunnen for at en da behandler det i EØSkomiteen?

Jeg vil bare få vite litt mer om forskjellen på direktiver og rekommandasjoner.

Utenriksminister Thorbjørn Jagland: Det første spørsmålet må jeg nesten komme tilbake til skriftlig. Det kan jeg ikke svare på her.

Når det gjelder det andre spørsmålet, er det vanlig at slik rekommandasjon kommer i EØS-komiteen. Vi skal se litt nærmere på den praksisen, men det er i hvert fall det som har vært vanlig til nå. Vi kan svare på det skriftlig også.

Lederen: Jeg forstår da at utenriksministeren kommer tilbake med skriftlig svar på begge de spørsmålene.

Er det andre kommentarer? – Det er det ikke.

Er det saker til Eventuelt? – Det er det heller ikke.

Møtet slutt kl. 15.55