Søk

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Ragnhild Male Hartviksen, Odd Harald Hovland og Hadia Tajik, fra Høyre, Ingunn Foss og Sveinung Stensland, fra Senterpartiet, Sandra Borch og Else Marie Rødby, fra Fremskrittspartiet, Tor André Johnsen og lederen Helge André Njåstad, fra Sosialistisk Venstreparti, Andreas Sjalg Unneland, og fra Venstre, Ingvild Wetrhus Thorsvik, viser til at Representantforslag fra stortingsrepresentantene Rasmus Hansson og Lan Marie Nguyen Berg om forbud mot engangsgrill behandles i denne innstillingen.

Komiteen viser videre til at forslagsstillerne i begrunnelsen for forslaget fremholder at bruken av engangsgriller medfører brannfare. Det vises også til at engangsgriller har vist seg å være et stort forsøplingsproblem.

Komiteen viser til brev fra Justis- og beredskapsdepartementet av 30. april 2024 med statsrådens vurdering av forslaget. Brevet følger vedlagt denne innstillingen.

Komiteen deler forslagsstillernes intensjon om å minimere miljøbelastningen som kommer fra engangsgriller. Komiteen mener et generelt forbud er et svært inngripende tiltak, og det er heller ikke i tilstrekkelig grad sannsynliggjort at et forbud mot engangsgrill vil være et proporsjonalt og effektivt tiltak for å få bukt med terrengbranner.

Komiteen er glad for at enkelte butikker har tatt samfunnsansvar ved å stoppe salget av engangsgriller. Komiteen mener det offentlige også har en rekke verktøy som kan bidra til å minimere faren for terrengbranner, som å etablere egnede plasser for bruk av grill, riktig søppelhåndtering og god informasjon om trygg bruk.

Komiteen mener det ikke er godtgjort at miljø- eller brannvernhensyn gir tilstrekkelig begrunnelse for et så inngripende tiltak som et forbud som forslaget går ut på. Det vises herunder til statsrådens svarbrev i saken.

Komiteen vil følgelig ikke støtte forslaget.