Innstilling fra justiskomiteen om representantforslag om å gi kommunene mulighet til å forby fyrverkeri

Søk
Til Stortinget

Bakgrunn

I dokumentet fremmes følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen fremme nødvendige forslag til endring av regelverket slik at kommunene gis mulighet til å regulere, inkludert forby, privat bruk av fyrverkeri, også av hensyn til miljø, støy og dyrevelferd.»

Det vises til dokumentet for nærmere redegjørelse for forslaget.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Ragnhild Male Hartviksen, Odd Harald Hovland og Hadia Tajik, fra Høyre, Ingunn Foss og Sveinung Stensland, fra Senterpartiet, Sandra Borch og Else Marie Rødby, fra Fremskrittspartiet, Tor André Johnsen og lederen Helge André Njåstad, fra Sosialistisk Venstreparti, Andreas Sjalg Unneland, og fra Venstre, Ingvild Wetrhus Thorsvik, viser til representantforslag fra stortingsrepresentantene Kathy Lie, Andreas Sjalg Unneland, Birgit Oline Kjerstad og Grete Wold, hvor det foreslås at regjeringen bes fremme nødvendige forslag til endring av regelverket slik at kommunene gis mulighet til å regulere, inkludert forby, privat bruk av fyrverkeri, også av hensyn til miljø, støy og dyrevelferd.

Komiteen viser til at forslagsstillerne slår fast at dagens regelverk kun åpner for at kommuner kan forby fyrverkeri i områder hvor det kan medføre brannfare.

Komiteen merker seg at forslagsstillerne mener at tiden er inne for å legge nye rammer rundt bruken av fyrverkeri. De viser blant annet til at flere har tatt til orde for at fyrverkeri kan arrangeres kommunalt, av velforeninger e.l., eller at det kan erstattes av moderne alternativer til fyrverkeri.

Komiteen merker seg at forslagsstillerne viser til at fyrverkeribruk har ført til personskade i form av skade på syn, at flere dyr opplever frykt og angst ved bruk av fyrverkeri, og at mennesker som har vært utsatt for krig, vold og andre traumatiske opplevelser, kan oppleve høye lyder som en påkjenning. Videre viser forslagsstillerne til at fyrverkeri kan føre til brann, skade på dyr, mv.

Komiteen merker seg at forslagsstillerne viser til at flere leger og dyrevelferdsorganisasjoner tar til orde for å forby privat fyrverkeri, samt at underskriftskampanjen «Nei til fyrverkeri» har 52 503 underskrifter og støtte fra flere organisasjoner.

Komiteen viser til statsrådens svarbrev av 10. april 2024, hvor justis- og beredskapsministeren peker på at allerede eksisterende regelverk gir noen fullmakter for kommunene til å begrense oppskyting av fyrverkeri i utsatte områder, begrunnet ut fra hensynet til liv, helse, miljø eller materielle verdier. Og videre at rundt 20 kommuners allerede eksisterende regelverk gir noen fullmakter for kommunene til å begrense oppskyting av fyrverkeri i utsatte områder, begrunnet ut fra hensynet til liv, helse, miljø eller materielle verdier.

Komiteen viser til at statsråden videre slår fast at det på det nåværende tidspunkt ikke er planer om å utvide hjemmelsbestemmelsen til også å omfatte en mulighet for den enkelte kommune til å nedlegge totalforbud mot oppskyting av privat fyrverkeri. Statsråden viser blant annet til at eksempelvis allmenne dyrevernhensyn etter hennes syn ikke er hensyn som er spesielle for den enkelte kommune og dermed ikke egnet for regional regulering. Brevet fra justis- og beredskapsministeren er vedlagt denne innstillingen.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Venstre, viser til at kommunene har forskjellige behov ulike steder i landet, og at dette taler for ulike løsninger. Flertallet mener at kommunene derfor skal få lov til å avgjøre hvorvidt det skal være lov med privat fyrverkeri.

Flertallet mener også at et eventuelt nytt regelverk for bruk av fyrverkeri må klargjøre hva som inngår i definisjonen av «privat fyrverkeri». Det vil for eksempel være forskjell på om det er enkeltpersoner i en familie eller profesjonelle aktører på en festival som står bak en slik bruk, og dette krever en grundigere utredning.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet mener de gjeldende reglene for privat bruk av fyrverkeri er gode, og vil ikke støtte noen endringer av disse. Disse medlemmer vil på denne bakgrunn ikke støtte det foreliggende representantforslaget.

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti og Venstre viser til at bruken av fyrverkeri er en viktig del av tradisjoner rundt feiringen av store begivenheter som nyttårsaften. Disse medlemmer mener samtidig at det er behov for bedre rammer rundt bruken av fyrverkeri for å ivareta trygghet og naturens behov.

Disse medlemmer viser til at flere leger og dyrevernorganisasjoner har tatt til orde for å forby privat bruk av fyrverkeri. Øyelege Nils Bull rapporterer om at det de siste 17 årene årlig er i gjennomsnitt 15 personer som får synet helt eller delvis skadet på grunn av fyrverkeribruk. Dyrevernorganisasjoner og eiere av dyr som hund, hest og ku melder om at dyrene opplever frykt og angst ved oppskyting av fyrverkeri. For mange dyr får deres møte med fyrverkeri fatale konsekvenser.

Disse medlemmer understreker at mennesker som har vært utsatt for krig, vold eller andre traumatiske opplevelser, kan oppleve høye lyder som en påkjenning. Dette kan også gjelde for mennesker med sykelig ømfintlighet mot lyd (hyperacusis). Det kan være vanskelig for mennesker i en slik situasjon å skjerme seg selv når man aldri vet når smell fra fyrverkeri kan komme.

Disse medlemmer viser til at nyttårsaften 2023/2024 ble det ifølge Direktoratet for sikkerhet og beredskap rapportert 37 personskader som følge av privat fyrverkeri, noen av disse med alvorlige følger. De siste seks årene har det i snitt blitt rapportert 40 personskader hvert år.

Disse medlemmer understreker at det ikke bare er mennesker som utsettes for skader ved bruk av fyrverkeri. I forbindelse med nyttårsfeiringen 2020 døde en hest som følge av skadene den pådro seg da den ble skremt av fyrverkeri, i tillegg til en drektig ku i Arneberg som døde som følge av stress. Etter nyttårsaften 2022/2023 rapporterte media om en kalv som ble trampet i hjel i fjøset fordi kuene fikk panikk.

Disse medlemmer viser til at selv med omfattende tiltak fra dyreeiers side for å verne om dyrene sine i forbindelse med nyttårsfeiringen, er det ikke mulig å skjerme ville dyr fra smellene fra fyrverkeri. Det har vært lite forskning på ville dyr og fyrverkeri i Norge, men en større studie fra Tyskland viser til tilfeller av fugleflokker på så mye som 5 000 individer som har dødd etter å ha blitt eksponert for fyrverkeri.

Disse medlemmer viser til at kommunene i dag bare har mulighet til å forby fyrverkeri i områder hvor det kan medføre brannfare. Flere har tatt til orde for at kommunene bør ha mulighet til å regulere, inkludert forby privat bruk av fyrverkeri, også av andre årsaker og ut fra lokale forhold.

På denne bakgrunn fremmer disse medlemmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen utrede reguleringen av fyrverkeri, der det vurderes økt kommunal myndighet til regulering av fyrverkeri og om det er behov for innstramming eller mulig forbud mot fyrverkeri.»

Komiteens medlemmer fra Høyre, Sosialistisk Venstreparti og Venstre fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen fremme nødvendige forslag til endring av regelverket slik at kommunene gis mulighet til å regulere, inkludert forby, privat bruk av fyrverkeri, også av hensyn til miljø, støy og dyrevelferd.»

Forslag fra mindretall

Forslag fra Høyre, Sosialistisk Venstreparti og Venstre:
Forslag 1

Stortinget ber regjeringen fremme nødvendige forslag til endring av regelverket slik at kommunene gis mulighet til å regulere, inkludert forby, privat bruk av fyrverkeri, også av hensyn til miljø, støy og dyrevelferd.

Forslag fra Sosialistisk Venstreparti og Venstre:
Forslag 2

Stortinget ber regjeringen utrede reguleringen av fyrverkeri, der det vurderes økt kommunal myndighet til regulering av fyrverkeri og om det er behov for innstramming eller mulig forbud mot fyrverkeri.

Komiteens tilråding

Komiteens tilråding fremmes av medlemmene i komiteen fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Fremskrittspartiet.

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til dokumentet og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Dokument 8:107 S (2023–2024) – Representantforslag fra stortingsrepresentantene Kathy Lie, Andreas Sjalg Unneland, Birgit Oline Kjerstad og Grete Wold om å gi kommunene mulighet til å forby fyrverkeri – vedtas ikke.

Vedlegg

Vedlegg finnes kun i PDF, se merknadsfelt.

Oslo, i justiskomiteen, den 14. mai 2024

Helge André Njåstad

Ingvild Wetrhus Thorsvik

leder

ordfører