Søk

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Eigil Knutsen, lederen Tuva Moflag, Tellef Inge Mørland, Nils Kristen Sandtrøen, Maria Aasen-Svensrud og Rigmor Aasrud, fra Høyre, Tina Bru, Mahmoud Farahmand, Heidi Nordby Lunde og Helge Orten, fra Senterpartiet, Kjerstin Wøyen Funderud, Ole André Myhrvold og Per Martin Sandtrøen, fra Fremskrittspartiet, Hans Andreas Limi og Roy Steffensen, fra Sosialistisk Venstreparti, Kari Elisabeth Kaski, fra Rødt, Marie Sneve Martinussen, fra Venstre, Sveinung Rotevatn, fra Miljøpartiet De Grønne, Lan Marie Nguyen Berg, og fra Kristelig Folkeparti, Kjell Ingolf Ropstad, viser til at forslag til en ny lov om nøkkelinformasjon om sammensatte og forsikringsbaserte investeringsprodukter (PRIIPs-loven) behandles i denne innstillingen. Forslag til vedtak om samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutninger omtalt i Prop. 51 LS (2023–2024) behandles i Innst. 293 S (2023–2024).

Komiteen viser til at PRIIPs-forordningen skal legge til rette for at forbrukere og andre ikke-profesjonelle investorer skal få god informasjon om egenskaper og risikoer ved sammensatte og forsikringsbaserte investeringsprodukter, slik at de får bedre forutsetninger for å forstå og sammenligne produktene før de tar investeringsbeslutninger.

Komiteen viser til at lovforslaget bl.a. inneholder bestemmelser om administrative tiltak, overtredelsesgebyr og straff og en bestemmelse om taushetsplikt. Videre foreslås en hjemmel for departementet til å kunne utvide det materielle virkeområdet for loven, slik at det ved forskrift kan innføres krav om tilsvarende informasjon ved tilbud om andre typer investeringsprodukter enn de som er omfattet av forordningen.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Sosialistisk Venstreparti og Rødt, viser til proposisjonen og slutter seg til det fremlagte forslaget til ny lov om nøkkelinformasjon om sammensatte og forsikringsbaserte investeringsprodukter (PRIIPs-loven).

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti og Rødt støtter ikke det fremlagte lovforslaget, og viser til egne merknader i Innst. 293 S (2023–2024), der disse medlemmer går mot innlemmelse av PRIIPs-forordningen og tilhørende rettsakter i EØS-avtalen, fordi det innebærer overføring av myndighet til EUs tilsynsmyndighet EIOPA.

Komiteens medlem fra Venstre viser til at flere høringsinstanser, bl.a. Den Norske Aktuarforening, Finans Norge og Pensjonskasseforeningen går imot den foreslåtte hjemmelen om utvidelse av virkeområdet til individuelle pensjonsproduktene, bl.a. med begrunnelse at fripoliser, pensjonskapitalbevis og pensjonsbevis ikke er tegnet som individuelle avtaler, men er en fortsettelse av kollektive ytelsesordninger, innskuddsordninger og hybride ordninger. Dette medlem vil i likhet med Finans Norge påpeke at salg av pensjonsprodukter med investeringsvalg allerede er undergitt et omfattende offentlig regelverk, og at det dermed ikke framstår spesielt hensiktsmessig å utvide forordningens anvendelsesområde nasjonalt til individuelle pensjonsprodukter med investeringsvalg.

Dette medlem legger til grunn at Finansdepartementet gjør en særskilt vurdering av disse forholdene i arbeidet med å utforme en forskrift, jf. forslag til lov om nøkkelinformasjon om sammensatte og forsikringsbaserte investeringsprodukter (PRIIPs-loven) § 1 første ledd.