Søk

1. Sammendrag

Departementet foreslår i proposisjonen endringer i midlertidig lov 22. desember 2021 nr. 170 om stønad til husholdninger som følge av ekstraordinære strømutgifter (strømstønadsloven). Det foreslås å øke terskelverdien for når strømstønad beregnes fra 70 øre til 73 øre per kWt eksklusive merverdiavgift. Forslaget til lovendring er i tråd med forslaget i Prop. 1 S (2023–2024) for Olje- og energidepartementet. Departementet foreslår at endringen skal gjelde for forbruk fra og med 1. januar 2024.

Det foreslås en lovteknisk endring i strømstønadsloven § 5a sjette ledd. Departementet foreslår å stryke annet punktum, siden bestemmelsen er overflødig.

1.1 Økonomiske og administrative konsekvenser

Forslaget til økning i terskelverdien fra 70 øre per kWt til 73 øre per kWt innebærer en justering i vilkårene for når det gis strømstønad. Bestemmelsen har ikke vært endret siden ordningen ble vedtatt i desember 2021. Forslaget er en justering som følge av prisstigning.

Forslaget innebærer ikke vesentlige administrative konsekvenser for nettselskapene, kraftleverandørene eller Reguleringsmyndigheten for energi (RME). Endringen innebærer en justering i måten nettselskapet beregner stønaden på.

For staten anslås endringen i terskelverdien å gi en reduksjon i utgiftene under ordningen på om lag 600–700 mill. kroner sammenlignet med å videreføre dagens terskelverdi på 70 øre per kWt. Det vil i gjennomsnitt utgjøre mellom 250–300 kroner per husholdning i løpet av et år med prisene som er lagt til grunn for beregning av ordningen for 2024.