Søk

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Kamzy Gunaratnam, Tove Elise Madland, Even A. Røed og Truls Vasvik, fra Høyre, Sandra Bruflot, Erlend Svardal Bøe og lederen Tone Wilhelmsen Trøen, fra Senterpartiet, Lisa Marie Ness Klungland og Siv Mossleth, fra Fremskrittspartiet, Bård Hoksrud og Morten Wold, fra Sosialistisk Venstreparti, Marian Hussein, fra Rødt, Seher Aydar, fra Kristelig Folkeparti, Olaug Vervik Bollestad, og fra Pasientfokus, Irene Ojala, viser til forslag i Dokument 8:235 S (2022–2023) om å la folk få puste på ferie. Statsråd Ingvild Kjerkol har uttalt seg om forslaget i brev til komiteen av 25. mai 2023. Brevet følger som vedlegg til denne innstillingen. Det har ikke vært avholdt høring i saken.

Komiteen merker seg at statsråden peker på at praksisen Helfo har hatt med å utbetale stønad til oksygen på reise til utlandet, til oksygenleverandør basert på faktura, ikke er i tråd med regelverket som er vedtatt av Stortinget. Gjennom korrespondanse mellom Helsedirektoratet og Helse- og omsorgsdepartementet er det etterspurt handlingsrom i regelverket. Fra departementet sin side er det vist til at det finnes muligheter for direkte oppgjør i gjeldende regelverk.

Komiteen viser til at hovedprinsippet i folketrygdloven er at den enkelte må betale for helsetjenester og søke Helfo om å få utgifter refundert. Retten til stønad oppstår når den enkelte dokumenterer sine utgifter.

Komiteen viser til at etter stortingsbehandlingen av Prop. 121 L (2019–2020) Endringer i folketrygdloven (krav til direkte oppgjør), jf. Innst. 72 L (2020–2021), åpner folketrygdloven for rett til direkte oppgjør dersom behandler og tjenesteyter har avtale med Helfo. Komiteen merker seg at effektivisering samt å kunne skape en enklere hverdag for innbyggerne ligger til grunn for lovendringen. Det lovpålagte kravet om avtale om direkte oppgjør omfatter de fleste behandlere og andre som yter tjenester i folketrygdloven kapittel 5.

Komiteen merker seg også at det kan foretas individuelle refusjonsoppgjør med den enkelte pasient. Dette omhandler helsetjenester etter bistandsordningen og stønad til helsetjenester i utlandet. Departementet har lagt til grunn at et krav om direkte oppgjør med behandlere og tjenesteytere i utlandet vil stride mot ikke-diskrimineringsreglene for tjenester og ytelser innenfor EØS. Komiteen viser til at avtaler om direkte oppgjør vil forutsette at behandler og tjenesteyter er forpliktet til å følge norsk helselovgivning. Det blir pekt på i svarbrevet at det vil være vanskelig og ressurskrevende for helseforvaltningen å skulle innføre en ordning med direkte oppgjør.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre og Senterpartiet, viser til statsrådens svarbrev der det kommer frem at det i dag er muligheter for direkteoppgjør. Det forutsetter imidlertid at behandler og tjenesteyter har avtale med Helfo, jf. Prop. 121 L (2019–2020) Endringer i folketrygdloven (krav til direkte oppgjør), jf. Innst 72 L (2020–2021). Flertallet vil understreke at folketrygdlovens hovedprinsipper er at den enkelte må betale for helsetjenester for deretter å søke Helfo om å få refundert sine utgifter. Retten til stønad oppstår når den enkelte dokumenterer sine utgifter. Flertallet viser til at det lovpålagte kravet om avtale om direkteoppgjør omfatter de fleste behandlere, jf. folketrygdloven kapittel 5. Flertallet viser til at det i dag foretas individuelle refusjonsoppgjør med den enkelte pasient innen noen stønadsområder som ikke omfattes av kravet om direkte oppgjør. Dette gjelder blant annet stønad til helsetjenester i utlandet, både i og utenfor EØS. Videre merker flertallet seg at departementet har lagt til grunn at et krav om direkte oppgjør for behandlere og tjenesteytere i utlandet vil stride mot ikke-diskrimineringsreglene for tjenesteytere innenfor EØS.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti, Rødt, Kristelig Folkeparti og Pasientfokus mener dagens refusjonspraksis gjør det svært vanskelig for mange som er avhengige av oksygen å kunne dra til utlandet. Mange av pasientene med lungesykdommer er uføre eller pensjonister, og for flere av disse vil det være svært vanskelig å dekke kostnadene for oksygenbehandling, som kan koste flere tusen kroner. Disse medlemmer viser til at denne endringen i praksis har ført til at mange ikke lenger kan reise til utlandet dersom en er avhengig av oksygenbehandling.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til statsrådens svarbrev der hun sier at Helsedirektoratet har presisert at gjeldende regelverk ikke er til hinder for å inngå avtaler om direkte oppgjør med norske oksygenleverandører, og at Helsedirektoratet derfor skal sette i gang en prosess med å få på plass avtaler med disse leverandørene. Det mener disse medlemmer er veldig bra, men det er likevel verdt å merke seg at dette har tatt veldig lang tid. Representanten Bård Hoksrud fra Fremskrittspartiet stilte statsråden spørsmål om dette allerede i mars 2022. Halvannet år senere har man fortsatt ikke funnet en løsning. Disse medlemmer mener derfor det er på høy tid at det kommer på plass en løsning.

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti, Rødt og Pasientfokusmener det er positivt at statsråden anerkjenner problemet for personer som er avhengige av oksygen for å reise på ferie, og at det nå er en prosess for å få på plass en løsning. Disse medlemmer mener imidlertid det er nødvendig å sikre en løsning raskt, og merker seg at dette er en problemstilling som har vært kjent lenge. Nå nærmer julehøytiden seg, og det kan ikke være slik at folk som har planlagt juleferie i utlandet, må avstå fordi de ikke har råd til store kontantutlegg midt i en dyrtid. Dersom det er behov for en midlertidig løsning i påvente av at Helfo får på plass nødvendige avtaler, forutsetter disse medlemmer at det kommer på plass snarest.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti, Rødt og Pasientfokus fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen, i påvente av en mer langsiktig løsning, instruere forvaltningen om at det umiddelbart blir sikret en ubyråkratisk løsning som ikke krever økonomiske utlegg for enkeltpersoner som er avhengige av oksygenbehandling på reise til utlandet.»

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti, Rødt og Pasientfokus merker seg at statsråden presiserer at det innenfor dagens regelverk er mulig å legge til rette for at ikke enkeltpersoner må komme med unødig store utlegg. Disse medlemmer vil understreke at dette er en tolkning som også kan innføres på flere felt, og mener det bør gjøres en undersøkelse av om det er flere områder der helseforvaltningen på eget initiativ har innført en strengere praksis enn tidligere. Disse medlemmer mener det også bør gjøres en gjennomgang og se om det er områder som trenger lov- eller forskriftsendringer for å sikre at enkeltpersoner ikke blir rammet med unødvendig og svært belastende engangsbeløp, i stedet for at det løses med direkte oppgjør.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti, Rødt og Pasientfokus fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen undersøke om forvaltningen på andre områder har strammet inn praksis der folk må legge ut på vegne av staten i stedet for at det gjøres gjennom direkte oppgjør, og instruere forvaltningen om å starte nødvendige prosesser for å sikre at flest mulig får mulighet til å benytte seg av ordninger med direkte oppgjør.»

«Stortinget ber regjeringen undersøke om det er nødvendig med lov- eller forskriftsendring for å sikre at det ikke er urimelige utslag av dagens regelverk som rammer enkeltpersoner hardt, og komme tilbake til Stortinget med nødvendige forslag til endring.»