1. Bakgrunn

1.1 Innledning

Stortingets presidentskap legger med dette frem forslag til endringer i lov 20. desember 2016 nr. 106 om godtgjørelse for stortingsrepresentanter (stortingsgodtgjørelsesloven).

Stortingets presidentskap oppnevnte i november 2021 et utvalg til å gjennomgå reglene for Stortingets pendlerboliger («Pendlerboligutvalget»). I desember 2021 utvidet presidentskapet mandatet til å gjelde «alle økonomiske ordninger for stortingsrepresentantene». For å reflektere det utvidede mandatet ble navnet på utvalget endret til Utvalget for ekstern gjennomgang av økonomiske ordninger for stortingsrepresentanter («Representantordningsutvalget»).

Utvalget leverte 2. mai 2022 en delrapport (Dokument 18 (2021–2022))1. I delrapporten la utvalget frem forslag til seks overordnede prinsipper utvalget mener bør gjelde for stortingsrepresentantenes økonomiske ordninger. Utvalget leverte sin endelige rapport – Dokument 18 (2022–2023)2 – 31. januar 2023.

Stortinget behandlet 15. juni 2023 Innst. 499 S (2022–2023) om økonomiske ordninger for stortingsrepresentanter. Presidentskapet varslet at forslag til en ny lov om de økonomiske ordningene vil bli lagt frem for Stortinget som en egen sak senere. Presidentskapet foreslo imidlertid å avvikle ordningen med feriepenger for avtroppende representanter og ordningen med pendlerdiett allerede i inneværende periode. Stortinget fattet ved behandlingen blant annet følgende vedtak, i tråd med innstillingen fra Stortingets presidentskap:

«Stortinget ber presidentskapet legge frem forslag til endringer i gjeldende stortingsgodtgjørelseslov høsten 2023 som innebærer at ordningen med pendlerdiett og ordningen med feriepenger for stortingsrepresentanter som trer ut av Stortinget, avvikles i inneværende stortingsperiode.»

I denne innstillingen følger presidentskapet opp Stortingets vedtak.

1. https://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Publikasjoner/Dokumentserien/2021-2022/dok18-202122/

2. https://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Publikasjoner/Dokumentserien/2022-2023/dok18-202223/

1.2 Pendlerdiett

Etter stortingsgodtgjørelsesloven § 10 sjuende ledd kan representanter som er å anse som pendlere, kreve pendlerdiett for de døgn de oppholder seg i pendlerboligen i forbindelse med utøvelsen av stortingsvervet, forutsatt at de oppfyller skatterettslige krav til å være pendler. Formålet med pendlerdietten er å kompensere for kostnader ved å ha to husholdninger. Pendlerdiett gis per døgn representanten oppholder seg i pendlerboligen i forbindelse med utøvelsen av vervet. Pendlerdiett tilsvarer den alminnelige satsen for opphold på hybel eller brakke med kokemuligheter, fastsatt årlig av Skattedirektoratet, for tiden 98 kroner. Pendlerdiett er skattepliktig inntekt.

Representantantordningsutvalget mente at kostnaden ved diett i to husholdninger fremfor én husholdning er så liten at ordningen burde avvikles.

Presidentskapet sluttet seg i Innst. 499 S (2022–2023) om økonomiske ordninger for stortingsrepresentanter (oppfølging av representantordningsutvalgets rapporter) til utvalgets forslag om å avvikle ordningen med pendlerdiett. Stortinget vedtok deretter 15. juni 2023 å be presidentskapet høsten 2023 legge frem forslag til endringer i gjeldende stortingsgodtgjørelseslov som innebærer at ordningen med pendlerdiett avvikles i inneværende stortingsperiode.

1.3 Feriepenger

Stortingsrepresentanter har formelt ikke ferie, og de mottar derfor godtgjørelse i alle årets tolv måneder. Siden de mottar godtgjørelse i alle årets måneder, får de ikke feriepenger de første tre årene de er stortingsrepresentanter.

Det følger imidlertid av stortingsgodtgjørelsesloven § 14 første ledd at representanter som etter valg ikke fortsetter på Stortinget, mottar feriepenger i januar påfølgende år. Dette gjelder selv om de ikke ble trukket for ferie dette året. Feriepengene beregnes etter hovedtariffavtalen i staten, for tiden tolv prosent av opptjent feriepengegrunnlag siste år. Opptjeningsgrunnlaget er godtgjørelsen de første tre kvartalene av året og eventuell fratredelsesytelse siste kvartal av det siste året. Det samme gjelder for fast møtende vararepresentanter som trer ut mellom 1. juli og 31. desember.

Representantordningsutvalget fant det lite rimelig at representantene først mottar godtgjørelse i tolv måneder og deretter feriepenger beregnet på grunnlag av godtgjørelse for det samme året. Utvalget viste til at stortingsrepresentantene mottar godtgjørelse, som ikke gir grunnlag for opptjening av feriepenger, og ikke lønn. Utvalget mente at rettigheten ikke er i tråd med de ordningene som gjelder ellers i samfunnet, og foreslo derfor å oppheve opptjeningen av feriepenger for innvalgte stortingsrepresentanter og fast møtende vararepresentanter som trer ut mellom 1. juli og 31. desember.

Presidentskapet sluttet seg i Innst. 499 S (2022–2023) til utvalgets forslag og varslet at det høsten 2023 ville komme tilbake til opphevelsen i en egen innstilling om endringer i gjeldende stortingsgodtgjørelseslov. Presidentskapet varslet også at det ville vurdere å gi en overgangsordning for fast møtende vararepresentanter som trer ut av Stortinget før valget i 2025.