Innstilling fra helse- og omsorgskomiteen om representantforslag om å la kommunene selv regulere konsum av alkohol på offentlig sted

Dette dokument

Søk
Til Stortinget

Bakgrunn

I dokumentet fremmes følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen foreslå å endre alkoholloven slik at kommunene selv kan regulere konsum av alkohol på offentlig sted.»

Det vises til dokumentet for nærmere redegjørelse for forslaget.

1. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Camilla Maria Brekke, Tove Elise Madland, Cecilie Myrseth og Even A. Røed, fra Høyre, Sandra Bruflot, Erlend Svardal Bøe og lederen Tone Wilhelmsen Trøen, fra Senterpartiet, Lisa Marie Ness Klungland og Hans Inge Myrvold, fra Fremskrittspartiet, Bård Hoksrud og Morten Wold, fra Sosialistisk Venstreparti, Marian Hussein, fra Rødt, Seher Aydar, fra Kristelig Folkeparti, Olaug Vervik Bollestad, og fra Pasientfokus, Irene Ojala, viser til forslag i Dokument 8:224 S (2022–2023) om å la kommunene selv få regulere konsum av alkohol på offentlig sted. Statsråd Ingvild Kjerkol har uttalt seg om forslaget i brev til komiteen av 26. april 2023. Brevet følger som vedlegg til denne innstillingen.

Komiteen viser til at det ikke har vært avholdt høring i saken.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Høyre og Fremskrittspartiet, viser til at statsråden understreker at serverings- og drikkeforbudet på offentlig sted ligger fast i alkoholloven, at det ikke foreligger gråsoner slik forslagsstillerne hevder, og at forbudet skal håndheves av politiet.

Flertallet merker seg at statsråden ikke støtter forslaget om at kommunen selv kan regulere konsum av alkohol på offentlig sted, og viser til begrunnelsen som er løftet frem i svarbrevet.

Flertallet viser til at statsråden peker på at Norge har valgt et høyt beskyttelsesnivå for befolkningen i sin alkoholpolitikk med bakgrunn i alkoholens skadepotensial, og at tiltak som reduserer tilgjengelighet til alkohol og regulering om hvor alkohol kan inntas, er med på å bidra til redusert bruk og derigjennom reduserte skadevirkninger.

Flertallet viser videre til at statsråden trekker frem at det er de ulike alkoholpolitiske virkemidlene som samlet sett danner en konsistent og helhetlig alkoholpolitikk som skal begrense skadevirkningene av alkohol.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet viser til at regjeringens mål er å videreføre en restriktiv alkoholpolitikk, og at det er viktig å ha et høyt beskyttelsesnivå for befolkningen i alkoholpolitikken.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt, viser til at alkohol ikke er en fritt omsettelig vare, men er underlagt strenge føringer og kan medføre skader og problemer for den som drikker, pårørende og andre tredjepersoner. Risikoen øker med alkoholinntaket, men også et lavt inntak av alkohol innebærer risiko for alkoholrelatert sykdom og skade.

Flertallet viser til at det å åpne opp for at kommunen skal tillate servering og drikking utendørs på offentlig sted uten skjenkebevilling, vil gjøre det motsatte av det regjeringen ønsker, nemlig øke tilgjengelighet. I alkoholloven § 8-9 første ledd nr. 5 fremgår det at drikkeforbud gjelder ethvert utendørssted, og i § 1-4a, jf. 1-4, at for all servering av alkoholholdig drikke kreves bevilgning.

Flertallet viser til at regjeringen er opptatt av viktigheten av å sikre alkoholfrie arenaer i samfunnet, og i alkoholstrategien til regjeringen er det slått fast at en vil fremme alkoholfrie arealer i samarbeid med frivilligheten, idretten, skolen og partene i arbeidslivet. Hensikten er å legge til rette for å ta alkoholfrie valg og ikke øke aksept for å drikke. Videre vil flertallet også peke på at en skal kunne benytte offentlige steder uten at det nyttes alkohol der. At det er forbud mot å drikke alkohol på offentlig sted, ligger fast i alkoholloven, og dette skal håndheves av politiet.

Flertallet viser til statsrådens svarbrev om at det er viktig å sikre forutsigbarhet for innbyggerne i hver enkelt kommune, og åpner en opp slik dette forslaget legger til rette for, vil det gi hver enkelt innbygger usikkerhet for hva som gjelder i de ulike kommunene. En svekkelse av alkoholpolitikken vil utfordre de ulike virkemidlene for å begrense inntak av alkohol, og ikke gi en helhetlig alkoholpolitikk.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Fremskrittspartiet vil styrke lokaldemokratiet og legge oppgaver og politiske beslutninger så nært som mulig de det gjelder. Oppgaver løses best av de som kjenner lokale forhold og påvirkes mest av beslutningene som tas. Disse medlemmer støtter forslaget om at kommunene selv kan regulere konsum av alkohol på offentlig sted.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet mener de aller fleste i dag har et ansvarlig forhold til alkohol og har stor glede av å kunne nyte alkohol i parker og andre steder på solskinnsdager. Ifølge loven, slik den i dag er utformet, er det ulovlig å nyte en boks med pils eller et glass vin i parken. Likevel vet vi at politiet flere steder velger en pragmatisk linje og ser bort fra lovbruddet. Disse medlemmer mener det er problematisk og gir lite forutsigbarhet når overholdelse av en nasjonal regel avhenger av hvilket politidistrikt man befinner seg i.

Disse medlemmer mener det er helt uproblematisk at kommuner selv kan regulere offentlig alkoholkonsum. Dersom noen forstyrrer ro og orden i det offentlige rom, kan og skal politiet gripe inn. Ut over det må folk få lov til å nyte lovlige varer.

Disse medlemmer viser til statsrådens svarbrev, der hun understreker at det er viktig å sikre forutsigbarhet for innbyggere i hver enkelt kommune, og at dette derfor må reguleres nasjonalt. Disse medlemmer mener dette argumentet ikke er holdbart. Det er jo nettopp det som er utfordringen i dag, at det er stor uforutsigbarhet fordi forbudet praktiseres ulikt mellom ulike politidistrikter. Enkelte steder har politiet selv sagt at det å ta folk som eksempelvis tar seg en pils i parken, ikke er en prioritert oppgave. Dermed er det allerede stor uforutsigbarhet i dagens lovverk, og derfor bør dette være opp til hver enkelt kommune.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Fremskrittspartiet fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å endre alkoholloven slik at kommunene selv kan regulere konsum av alkohol på offentlig sted.»

Komiteens medlemmer fra Kristelig Folkeparti og Pasientfokus ønsker en restriktiv, solidarisk og trygghetsskapende alkoholpolitikk. Disse medlemmer mener det er viktig å sikre at samfunnet har trygge arenaer uten alkohol, og vil at særlig arenaer med barn skal være alkoholfrie. Å ha alkoholfrie arenaer i samfunnet, handler både om å skape trygge arenaer for disse barna, men også om å redusere tilgangen for voksne som sliter med avhengighet. Disse medlemmer støtter ikke forslaget om å la kommunene selv regulere konsum av alkohol på offentlig sted.

Forslag fra mindretall

Forslag fra Høyre og Fremskrittspartiet:
Forslag 1

Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å endre alkoholloven slik at kommunene selv kan regulere konsum av alkohol på offentlig sted.

Komiteens tilråding

Komiteens tilråding fremmes av medlemmene i komiteen fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Rødt, Kristelig Folkeparti og Pasientfokus.

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til representantforslaget og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Dokument 8:224 S (2022–2023) – Representantforslag fra stortingsrepresentantene Ane Breivik, Alfred Jens Bjørlo, Grunde Almeland, Ingvild Wetrhus Thorsvik og Guri Melby om å la kommunene selv regulere konsum av alkohol på offentlig sted – vedtas ikke.

Vedlegg

Vedlegg finnes kun i PDF, se merknadsfelt.

Oslo, i helse- og omsorgskomiteen, den 25. mai 2023

Tone Wilhelmsen Trøen

Tove Elise Madland

leder

ordfører