Søk

Innhold

2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Kari Henriksen, Lubna Boby Jaffery og Bente Irene Aaland, fra Høyre, lederen Peter Frølich og Svein Harberg, fra Senterpartiet, Sara Hamre Sekkingstad, fra Fremskrittspartiet, Carl I. Hagen, fra Sosialistisk Venstreparti, Audun Lysbakken, fra Rødt, Seher Aydar, og fra Venstre, Grunde Almeland, viser til Innberetning fra Stortingets ombudsnemnd for Forsvaret for 2022, Dokument 5 (2022–2023). Komiteen viser til at dette er den første årsmeldingen fra ombudsnemnda etter at den nye loven om Stortingets ombudsnemnd for Forsvaret tredde i kraft.

Komiteen merker seg at nemnda som følge av den nye loven har foretatt gjennomgående endringer i sin administrasjon og i sin arbeidsmetode.

Komiteen registrerer at nemnda mener at overføringen av enkeltsakene til Sivilombudet er prinsipielt fornuftig. Samtidig uttrykker nemnda bekymring for om Forsvarets veteraner kan risikere å falle mellom to stoler på grunn av klagefristen til Sivilombudet som er ett år, i motsetning til Ombudsnemnda, som ikke praktiserte noen foreldelsesfrist.

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti, Rødt og Venstre mener staten har et særlig ansvar for å ivareta veteraner, og deler Ombudsnemndas forutsetning om at overføring av enkeltsaker fra nemnda til Sivilombudet må innebære at sakene faktisk blir realitetsbehandlet hos Sivilombudet.

Komiteen merker seg også at krigen i Ukraina har påvirket Ombudsnemndas internasjonale arbeid, og at krigen har gitt Norges forsvar og beredskap en aktualitet som preger Ombudsnemndas tilsyn og avdelingsbesøk.

Komiteen tar til etterretning at nemnda oppstiller tre kvalitetsmarkører for hvorvidt personellet er ivaretatt, basert på Tillitsvalgtordningen for Forsvaret (TVO) sitt innspill til Forsvarskommisjonen. Disse er at personellet har tilstrekkelig utdanning, at grunnleggende behov er dekket, og at det er et trygt og godt arbeidsmiljø.

Komiteen viser til at nemnda er bekymret for den pressede personellstrukturen i Forsvaret og hvilke konsekvenser den vil kunne få for personellets sikkerhet og for Forsvarets beredskap. Ombudsnemndas erfaring er at soldatene føler seg usikre på hva som er krigens regler. Komiteen vil understreke viktigheten av at soldatene kjenner og mestrer krigens folkerett.

Komiteen viser til at nemnda er informert om at forlegningsrom og hele bygninger må stenges på grunn av helsefarlige forhold. Nemnda viser til at personellets arbeidsmiljø og grunnleggende behov også omfatter boforhold.

Komiteen registrerer at nemnda har viet oppmerksomhet rundt temaet varslingssaker, mobbing og seksuell trakassering. Nemnda vurderer det dithen at de konkrete tiltakene som iverksettes, virker hensiktsmessige, og at de nå må få tid til å virke. Komiteen merker seg at nemnda mener det kan være grunn til å vurdere om Forsvaret er gitt de nødvendige lovhjemler, eventuelt om de gjeldende lovhjemlene bør presiseres. Komiteen ønsker å presisere at seksuell trakassering og overgrep er ulovlig, og at de nødvendige lovhjemler for å håndtere dette gjelder i Forsvaret som i samfunnet for øvrig.

Komiteen merker seg også at nemnda har observert at det nær sagt ikke finnes lokale ressurser til å behandle personalsaker, og at det er store utfordringer knyttet til lederskapet som utøves nærmest soldatene.

Komiteen merker seg at nemnda ivaretar sitt ansvar for internasjonalt samarbeid, og var vertskap for den 14. årlige internasjonale konferansen for militære ombudsordninger, hvor viktige tema var plikten til å følge ordre, kvinners karrieremuligheter, selvmordsfare i det militære og forebygging av dette, samt at Forsvarsombudet, sammen med det nederlandske ombudet besøkte militærøvelsen «Cold respons» med mål om å presentere dette på konferansen til inspirasjon for andre militære ombudsordninger,

Komiteen tar til etterretning at nemnda mener de har en kritisk sårbarhet i form av ressurser til saksbehandling. Komiteen merker seg også at den manglende fysiske sikringen av nemndas kontor etter deres vurdering utgjør en uholdbar sikkerhetsrisiko.

Komiteen viser til at nemnda har hatt et høyt aktivitetsnivå i 2022, og ønsker å takke nemnda for arbeidet som er lagt ned gjennom det siste året.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Rødt og Venstre viser til Ombudsnemndas omtale av mobbing og seksuell trakassering i Forsvaret. Disse medlemmer viser til flere saker i media om alvorlig og uakseptabel kultur rundt dette i Forsvaret. Disse medlemmer mener det er bra at Ombudsnemnda følger nøye med på utviklingen og stiller forventninger til Forsvarets håndtering av dette.

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk venstreparti, Rødt og Venstre merker seg Ombudsnemndas observasjoner rundt mangler når det gjelder lovhjemler, ressurser og lederskapet som utøves nærmest soldatene, og mener dette må tas tak i fremover.

Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti viser videre til representantforslag fra representantene fra Sosialistisk Venstreparti, Kirsti Bergstø, Andreas Sjalg Unneland, Kari Elisabeth Kaski og Ingrid Fiskaa, om gransking av seksuell trakassering i Forsvaret, jf. Dokument 8:166 S (2022–2023) og Innst. 337 S (2022–2023).

Komiteens medlem fra Rødt viser til representantforslag fra representantene fra Rødt, Bjørnar Moxnes og Seher Aydar, om å styrke Norges forsvarsevne, jf. Dokument 8:207 S (2022–2023), hvor ett av forslagene lyder:

«Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med en samlet tiltaksplan mot mobbing og seksuell trakassering i Forsvaret.»