Søk

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Tove Elise Madland, Cecilie Myrseth, Even A. Røed og Truls Vasvik, fra Høyre, Sandra Bruflot, Erlend Svardal Bøe og lederen Tone Wilhelmsen Trøen, fra Senterpartiet, Lisa Marie Ness Klungland og Hans Inge Myrvold, fra Fremskrittspartiet, Bård Hoksrud og Morten Wold, fra Sosialistisk Venstreparti, Marian Hussein, fra Rødt, Seher Aydar, fra Kristelig Folkeparti, Olaug Vervik Bollestad, og fra Pasientfokus, Irene Ojala, viser til forslaget i Dokument 8:140 S (2022–2023) Representantforslag om umiddelbar stans i planene for nye Oslo universitetssykehus for å unngå uforsvarlige kutt i helsetjenestene i Oslo-regionen og Helse Sør-Øst for øvrig.

Komiteen viser til at statsråden har uttalt seg om forslaget i brev til komiteen av 14. mars 2023. Brevet følger som vedlegg til denne innstillingen. Komiteen har ikke avholdt høring i saken.

Komiteen viser til at forslagsstillerne mener den planlagte utbyggingen ved OUS truer pasienttilbudet ved sykehuset da de økonomiske kostnadene ved utbyggingen har ført til kutt i pasienttilbudet. Komiteen er kjent med at styret i OUS har vedtatt innsparinger tilsvarende 400 stillinger i 2023.

Komiteen viser til at forslagsstillerne ber om umiddelbar stans i arbeidet med nedleggelse av Ullevål sykehus og bygging av nytt sykehus på Gaustad, at det gjøres en fullstendig risikoanalyse knyttet til prosjektene, der også økonomiske konsekvenser for investeringsprosjektene ved de andre sykehusene i Helse Sør-Øst belyses, og at det utredes et alternativ til dagens sykehusplaner for Oslo.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet og Kristelig Folkeparti, viser til at Kommunal- og distriktsdepartementet 28. februar 2023 vedtok statlige reguleringsplaner for sykehustomtene på Aker og Gaustad i henhold til Helse Sør-Østs vedtatte planer for utvikling av Oslo universitetssykehus. Flertallet vil derfor ikke støtte forslagene fremsatt i Dokument 8:140 S (2022–2023).

Flertallet viser videre til at et samlet storting i april 2021 vedtok at Aker sykehus skal bli lokalsykehus for Groruddalens befolkning. Flertallet er opptatt av at det skal skje så raskt som mulig.

Flertallet vil vise til Innst. 90 S (2021–2022), der komiteen tok for seg spørsmål om utviklingsplanene for Oslo universitetssykehus, og at det ikke ble flertall på Stortinget for å endre planene til Helse Sør-Øst. Flertallet viser til de respektive partiers merknader i nevnte innstilling.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti, Rødt og Pasientfokus har hele veien vært motstandere av å legge ned Ullevål sykehus. Det har vært stor motstand både lokalt og i flere fagmiljøer mot prosjektet. Disse medlemmer mener det er noe grunnleggende feil med dagens finansieringssystem når kostnadene på utbyggingsprosjekter går direkte ut over pasientbehandling ved allerede eksisterende sykehus. Disse medlemmer ser derfor med bekymring på alle de store kuttene som er varslet ved OUS for 2023. 400–500 årsverk skal kuttes, samtidig som flere klinikker og tilbud skal reduseres eller stenges. Dette skjer som en direkte konsekvens av kostnadene ved det nye storsykehuset på Gaustad.

Disse medlemmer viser også til Sykehusutvalget, som foreslår nye vurderinger av planlagte prosjekter for nye sykehus. De peker på at nye sykehusbygg «blir planlagt og dimensjonert ut fra hva man på kort sikt tror lar seg realisere innenfor eksisterende økonomiske rammer». Dette kan føre til at prosjekter blir nedskalert på grunn av dårlig økonomi, eller at trange budsjetter fører til kutt i pasientbehandlingen.

På bakgrunn av dette fremmer disse medlemmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen umiddelbart stanse arbeidet med nedleggelse av Ullevål sykehus og bygging av nytt sykehus på Gaustad.»

«Stortinget ber regjeringen legge frem en fullstendig risikoanalyse knyttet til prosjektet Nye Aker og Nye Rikshospitalet, der også økonomiske konsekvenser for investeringsprosjektene ved de andre sykehusene i Helse Sør-Øst belyses.»

«Stortinget ber regjeringen legge frem en sak som grundig utreder et alternativ til dagens sykehusplaner for Oslo, med en trinnvis utvikling av Ullevål sykehus som komplett regionsykehus samt etablering av Aker sykehus som lokalsykehus i Oslo.»

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til Fremskrittspartiets Representantforslag 8:153 S (2022–2023) om å etablere et utbyggingsselskap for sykehus. Hensikten med forslaget er nettopp å skille budsjettene til drift og investeringer, slik at man unngår at kostnadsoverskridelser på nye utbygginger går direkte ut over pasienttilbudet.

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti, Rødt og Pasientfokus peker på at et samlet fagmiljø ved OUS gjentatte ganger har uttrykt stor bekymring for både faglig og økonomisk risiko knyttet til prosjektet. Disse medlemmer viser til innspill fra Legeforeningen sendt til komiteen til dette forslaget:

«Legeforeningen deler forslagstillernes bekymring for planene som nå er vedtatt for Nye OUS. Etter vårt syn er det en betydelig risiko og mye usikkerhet knyttet prosjektet Nye Aker og Nye Rikshospitalet. Det har vært en vesentlig økning i kostnadene for prosjektet, samtidig er det svært usikkert om OUS vil kunne nå driftseffektivisering i den størrelsesorden det legges opp til.

Økonomien i sykehuset er allerede i dag svært presset, og det er stilt store krav til innsparinger i alle klinikker som igjen fører til et redusert behandlingstilbud og personellflukt. Vi stiller spørsmål ved om økonomien for sykehuset er bærekraftig på sikt.

Legeforeningen frykter at kombinasjonen av økte byggekostnader og varslede renteøkninger vil medføre ytterligere nedskaleringer i prosjektet, effektiviseringskrav og sparing over driftsbudsjettene for å opparbeide nok egenkapital til lån og avskrivninger. Dette frykter vi vil gå ut over andre nødvendige byggeprosjekter i Helse Sør-Øst.

Legeforeningen mener derfor det er behov for en helhetlig gjennomgang og risikoanalyse av prosjektene ved OUS og konsekvensene disse har for andre byggeprosjekter i Helse Sør-Øst.»

Disse medlemmer deler fagmiljøenes bekymring for at utbyggingen på OUS vil gå ut over både drift og investeringer, ikke bare i Oslo, men i hele Helse Sør-Øst.