Søk

Uttalelse fra utenriks- og forsvarskomiteen

Justiskomiteen forela foreløpig avgitt innstilling for utenriks- og forsvarskomiteen til uttalelse i brev av 28. mars 2023. Utenriks- og forsvarskomiteen hadde følgende merknad i brev av 18. april 2023:

«Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet, Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti, Venstre og Kristelig folkeparti, viser til utkastet til innstilling og har ingen ytterligere merknader.

Komiteens medlem fra Rødt viser til argumentasjonen i bakgrunnsteksten i representantforslaget (Dokument 8:110 S (2022–2023)) om at Norge skal støtte opprettelsen av et spesialtribunal for å etterforske og straffeforfølge aggresjonsforbrytelsen mot Ukraina og ratifisere Roma-vedtektenes tillegg om aggresjonsforbrytelser (Kampala-tillegget), som gir Den internasjonale straffedomstolen (ICC) jurisdiksjon til å straffeforfølge ledere for folkerettsstridig angrepskrig, definert som aggresjonsforbrytelse.

Dette medlem vil spesielt fremheve hvor viktig det er at de øverste ansvarlige for det folkerettsstridige angrepet på Ukraina stilles til ansvar for dette i tråd med Roma-vedtektenes bestemmelse om aggresjonsforbrytelse. Ansvaret for dette folkerettsbruddet samt de grusomme forbrytelsene som begås daglig i Ukraina, hviler på det russiske lederskapet. Dette medlem viser til at forslaget om et eget spesialtribunal for aggresjonsforbrytelsen mot Ukraina har blitt fremmet av ukrainske myndigheter og folkerettseksperter, og fått betydelig internasjonal støtte.

Dette medlem viser til at det siden forslaget ble levert har skjedd en utvikling i saken. I skriftlige innspill til justiskomiteen har Den norske Helsingforskomite, ICJ-Norge og Ukrainian student union in Bergen uttrykt støtte til forslaget om at Norge støtter opprettelsen av et spesialtribunal for aggresjonsforbrytelsen mot Ukraina og forslaget om norsk ratifikasjon av Kampala-tillegget, mens Redd Barna i sitt innspill støtter forslaget om norsk ratifikasjon av Kampala-tillegget. Videre har statssekretær Eivind Vad Petersson i en sak i Morgenbladet 24. mars, der folkerettsekspert Phillippe Sands uttrykker sin skuffelse over at Norge har nølt både med å støtte opprettelsen av et spesialtribunal for aggresjonsforbrytelsen mot Ukraina og ratifikasjon av Kampala-tillegget, uttalt at det er besluttet å igangsette et internt utredningsarbeid i Utenriksdepartementet for å vurdere om tidligere innvendinger mot å ratifisere Kampala-tillegget fremdeles står seg og antydet at regjeringen er åpen for å snu i spørsmålet.

Dette medlem er glad for de signalene som nå kommer fra regjeringen, men mener samtidig at det haster med både opprettelsen av et spesialtribunal for aggresjonsforbrytelsen mot Ukraina og ratifisering av Kampala-tillegget. Dette er, etter dette medlems mening, viktig både for å sikre at de øverste ansvarlige for angrepet på Ukraina stilles til ansvar for denne forbrytelsen; for å sikre Norge et bedre rettsvern mot angrepskrig og for å bidra til mest mulig universell håndhevelse av straffebudet mot aggresjonsforbrytelse for å forebygge angrepskrig i fremtiden. Det er også viktig for å unngå at Norge opptrer som etternøler eller i verste fall bremsekloss i det internasjonale arbeidet for å håndheve folkerettens viktigste bestemmelser og prinsipper, som forbudet mot angrepskrig, som utgjør Norges førstelinjeforsvar.»