1.1 Innledning
EØS-komiteen vedtok,
med forbehold om Stortingets samtykke, ved beslutning nr. 234/2021
av 24. september 2021 å endre EØS-avtalens vedlegg I (Veterinære og
plantesanitære forhold), kapittel I (Veterinære forhold) og kapittel
II (Fôrvarer), vedlegg II (Tekniske forskrifter, standarder, prøving
og sertifisering), kapittel XII (Næringsmidler) og kapittel XV (Farlige
stoffer) og vedlegg XX (Miljø) til å omfatte europaparlaments- og rådsforordning
(EU) 2019/1381 av 20. juni 2019 om åpenhet og bærekraft i EUs risikovurdering
i næringsmiddelkjeden, og om endring av forordning (EF) nr. 178/2002,
(EF) nr. 1829/2003, (EF) nr. 1831/2003, (EF) nr. 2065/2003, (EF)
nr. 1935/2004, (EF) nr. 1331/2008, (EF) nr. 1107/2009 og (EU) 2015/2283
og direktiv 2001/18/EF (heretter åpenhetsforordningen).
Åpenhetsforordningen
innebærer en rekke forbedringer av Den europeiske myndighet for
næringsmiddeltrygghet («European Food Safety Authority», heretter
benevnt EFSA) sitt arbeid med risikovurdering i næringsmiddelkjeden.
Hvitboken om mattrygghet
ble lagt frem av Europakommisjonen i 2000 etter flere matskandaler
og alvorlige hendelser som truet mattryggheten i Europa på 1990-tallet.
Dette førte til ytterligere regulering på matområdet, og strengere
krav ble innført langs hele matkjeden som en del av en større regelverksreform.
Matlovsforordningen
fastsetter bestemmelser for EFSA, som er et uavhengig felles vitenskapelig
organ for risikovurderinger. EFSAs ansvarsområder omfatter spørsmål
som har direkte eller indirekte betydning for tryggheten i næringsmiddel-
og fôrkjeden, dyrs helse og velferd, plantehelsen og miljøet. Risikovurderingene
fra EFSA skal bidra til å sikre at myndighetene tar velbegrunnede
avgjørelser om risikohåndtering.