3. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Tuva Moflag, Runar Sjåstad, Trine Lise Sundnes og Torbjørn Vereide, fra Høyre, Henrik Asheim, Anna Molberg og Aleksander Stokkebø, fra Senterpartiet, Eivind Drivenes og Per Olaf Lundteigen, fra Fremskrittspartiet, Dagfinn Henrik Olsen og Gisle Meininger Saudland, fra Sosialistisk Venstreparti, lederen Kirsti Bergstø, og fra Rødt, Mímir Kristjánsson, viser til at som følge av de omfattende smitteverntiltakene som ble iverksatt 15. desember 2021, er det behov for at kompensasjonsordninger videreføres. Komiteen viser til at mange av dem som rammes av smitteverntiltakene nå, også har vært rammet av smitteverntiltak tidligere. Mange, spesielt innen kultursektoren og hotell-, restaurant- og reiselivsnæringen, opplever stor usikkerhet og har behov for inntektssikring.

Komiteen merker seg at regjeringen foreslår å forlenge ordningen med kompensasjonsytelse til selvstendig næringsdrivende og frilansere.

Komiteen viser til at regjeringen foreslår å videreføre den forhøyede dagpengesatsen og retten til graderte dagpenger ved arbeid opp til 60 pst. av tidligere arbeidstid og å forlenge retten til dagpenger ut over maksimal stønadsperiode til og med 28. februar 2022. Komiteen viser til at det i proposisjonen foreslås at perioden arbeidsgivere fritas fra lønnsplikt under permittering, og den tilsvarende perioden permitterte kan få dagpenger forlenges tilsvarende. Komiteen viser til at det foreslås å gjeninnføre midlertidige regler om å redusere kravet til minsteinntekt og til arbeidstidsreduksjon for rett til dagpenger og å gjeninnføre midlertidige regler som gir lærlinger rett til dagpenger på særlige vilkår.

Komiteen viser til at det foreslås å forlenge folketrygdens utvidede ansvar for sykefravær som skyldes covid-19- pandemien, ut første halvår av 2022. I tillegg foreslås det doble kvoter med omsorgspengedager for 2022.

Komiteen viser til at det i flere omganger har vært nødvendig å forlenge stønadsperioden for personer som mottar arbeidsavklaringspenger. Komiteen viser til at regjeringen foreslår en ny utvidelse av stønadsperioden for arbeidsavklaringspenger som arbeidssøker ut februar 2022.

Komiteen viser til regjeringens forslag om å forlenge kompensasjonsordningen for selvstendig næringsdrivende og frilansere for inntektsbortfall til og med 28. februar 2022. Komiteen foreslår at lovforslaget utvides til å gjelde for inntektsbortfall til og med 31. mars 2022, samt at kompensasjonsgraden i ordningen økes fra 60 til 70 pst. av grunnlaget begrenset oppad til 6 G for inntektsbortfall i januar, februar og mars 2022.

Komiteen fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

«I

I midlertidig lov 12. november 2021 nr. 141 om kompensasjonsytelse for selvstendig næringsdrivende og frilansere som har mistet inntekt som følge av utbrudd av covid-19 gjøres følgende endringer:

§ 3 femte ledd skal lyde:

Kompensasjonsytelsen gis med 70 prosent av grunnlaget begrenset oppad til 6 G. Ytelsen gis for fem dager per uke, og dagsatsen er den årlige ytelsen delt på 260.

§ 4 skal lyde:

§ 4 Avkorting mot inntekt

Inntekter som selvstendig næringsdrivende og frilanser i stønadsperioden kommer til fradrag i ytelsen med 70 prosent.

§ 6 annet ledd skal lyde:

Ytelsen kan gis for inntektsbortfall til og med 31. mars 2022.

§ 13 annet ledd skal lyde:

Loven oppheves 1. mai 2022.

II

Loven trer i kraft straks og gis virkning fra og med 1. januar 2022.»

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til sine merknader i Innst. 113 S (2021–2022) til Prop. 48 LS (2021–2022), S-delen:

«Disse medlemmer mener det er viktig å redusere den økonomiske byrden for arbeidsgiver ved permittering.»

Disse medlemmer fremmer på bakgrunn av dette igjen forslaget om redusert arbeidsgiverperiode ved permittering, som først ble fremmet av Fremskrittspartiet i forbindelse med Stortingets behandling av Innst. 73 L (2021–2022), jf. Prop. 16 L (2021–2022):

«I

I lov 6. mai 1988 nr. 22 om lønnsplikt under permittering skal § 3 første ledd første punktum lyde:

En arbeidsgiver har plikt til å betale permitteringslønn og annet arbeidsvederlag i en arbeidsgiverperiode på 5 dager (arbeidsgiverperiode 1).

II

Loven trer i kraft straks og gis virkning fra og med 1. januar 2022.»