2. Komiteens merknader
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jette F. Christensen, lederen Anniken Huitfeldt, Martin Kolberg, Marianne Marthinsen og Jonas Gahr Støre, fra Høyre, Hårek Elvenes, Trond Helleland, Ingjerd Schou og Michael Tetzschner, fra Fremskrittspartiet, Siv Jensen, Christian Tybring-Gjedde og Morten Wold, fra Senterpartiet, Emilie Enger Mehl og Liv Signe Navarsete, fra Sosialistisk Venstreparti, Audun Lysbakken, fra Venstre, Trine Skei Grande, og fra Kristelig Folkeparti, Geir Sigbjørn Toskedal, viser til at regjeringen foreslår en lov om Norges kontinentalsokkel. Komiteen merker seg at forslaget er en hjemmelslov med formål om å kunne fastsette yttergrensene for kontinentalsokkelen i tråd med havretten og avgrensningslinjene som er avtalt med fremmede stater i intern rett.
Komiteen er kjent med at definisjonen av begrepet «kontinentalsokkel» etter gjeldende rett er spredt i flere lover. Komiteen deler vurderingen av at det er hensiktsmessig å samle definisjonen av Norges kontinentalsokkel i én ny lov.
Komiteen har ikke innvendinger mot at lovforslaget følgelig innebærer tekniske lovendringer i fire andre lover.
Komiteen registrerer at lovens virkeområde er hele den norske kontinentalsokkelen, inkludert sokkelen utenfor Kongeriket Norge (Fastlands-Norge, Svalbard og Jan Mayen) og sokkelen utenfor bilandene (Bouvetøya, Dronning Maud Land og Peter I Øy).
Komiteen oppfatter at endelig fastsettelse av yttergrensene for Norges kontinentalsokkel i medhold av loven vil bekrefte den geografiske utstrekningen av Norges suverene rettigheter på kontinentalsokkelen. Komiteen ser positivt på at dette vil bidra til klare ansvarsforhold og forutsigbare rammevilkår for aktivitet på sokkelen.
Komiteen understreker at loven ikke vil regulere ressursutnyttelse, miljøforhold eller vitenskapelig utforskning på Norges kontinentalsokkel. Komiteen viser til at fremtidig utnyttelse av kontinentalsokkelen og den økonomiske verdien av disse vil bli vurdert etter relevant sektorlovgivning.
Komiteen registrerer at fastsettelsen vil bestå i rette linjer trukket mellom koordinatpunkter, som er slik også Norges grunnlinje, sjøterritoriet og Norges økonomiske sone, fiskevernsonen ved Svalbard og fiskerisonen ved Jan Mayen fastsettes. Komiteen slutter seg til forslaget om at kompetansen til å fastsette yttergrensene og avgrensningslinjene legges til Kongen, som fastsetter dem ved forskrift.
Komiteen viser til at lovforslaget ble sendt på høring 4. mars 2021, med frist 15. april 2021. Komiteen viser til at det kom inn tre høringsuttalelser, hvor Oljedirektoratet og Finansdepartementet ikke hadde merknader til lovforslaget. Komiteen merker seg at regjeringen har vurdert spørsmålet reist av Justis- og beredskapsdepartementet om hvorvidt territorialfarvannsloven, økonomiske soneloven og den nye loven om kontinentalsokkelen burde samles i én lov, men kommet til at lovene har forskjeller som gjør at dette ikke ville innebære en forenkling. Komiteen ser ikke grunn til å overprøve regjeringens vurdering av dette på nåværende tidspunkt.
Komiteen slutter seg på denne bakgrunn til regjeringens forslag til ny lov om Norges kontinentalsokkel.