Søk

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Åsunn Lyngedal, Cecilie Myrseth, Nils Kristen Sandtrøen og Terje Aasland, fra Høyre, Margunn Ebbesen, Guro Angell Gimse, Kårstein Eidem Løvaas og Tom-Christer Nilsen, fra Fremskrittspartiet, Sivert Bjørnstad og Bengt Rune Strifeldt, fra Senterpartiet, Geir Adelsten Iversen og lederen Geir Pollestad, fra Sosialistisk Venstreparti, Torgeir Knag Fylkesnes, fra Venstre, André N. Skjelstad, og fra Kristelig Folkeparti, Steinar Reiten, viser til forslaget fra representanter fra Fremskrittspartiet hvor de ber regjeringen tilrettelegge bedre for at ungdom under 18 år kan opprette enkeltpersonforetak.

Komiteen viser til svarbrev fra næringsminister Iselin Nybø 20. april 2021, som ligger vedlagt innstillingen.

Komiteen viser til at det ikke kom innspill gjennom den skriftlige høringsrunden til forslaget.

Komiteen viser til at myndighetsalderen er 18 år, og at barn og unge under 18 år derfor regnes som mindreårige etter vergemålsloven.

Komiteen viser til at siktemålet med vergemålsloven er å sikre at interessene til mindreårige og de voksne som ikke kan handle på egen hånd, likevel blir ivaretatt, og at dette skjer med respekt for den enkeltes verdighet og integritet.

Komiteen viser til at i henhold til vergemålsloven har barn under 18 år begrenset rettslig handleevne. Komiteen viser til at i henhold til vergemålsloven kan barn over 15 år inngå arbeidsavtaler på egen hånd, og de kan starte og drive virksomheter, og de råder selv over de midlene som arbeidet eller virksomheten gir. Komiteen viser til at i henhold til vergemålsloven så kreves det imidlertid et samtykke av vergen (foreldrene) og statsforvalteren for at 15-åringen skal kunne drive en selvstendig virksomhet.

Komiteen viser til at vergemålsloven åpner for at mindreårige over 15 år kan starte egen næringsvirksomhet gjennom et enkeltpersonforetak. Komiteen viser til at adgangen nettopp er begrunnet i at det er et praktisk behov for at mindreårige skal kunne starte egen virksomhet, dersom de ønsker og evner dette.

Komiteen viser til at denne virksomheten må startes og drives innenfor de rammene som følger av vergemålsloven.

Komiteen viser videre til at gjennom ordningene med at både verge og statsforvalter må godkjenne bruken av enkeltpersonforetak for å drive næringsvirksomhet, kan man vurdere den mindreåriges egnethet, modenhet og kapasitet til å drive næringsvirksomhet.

Komiteen viser til at småbedrifter er viktige for den norske økonomien.

Komiteen viser til at over en million arbeidstakere jobber i Norge i bedrifter med færre enn 50 ansatte. De små og mellomstore bedriftene er viktige for hverdagen til folk flest. Komiteen viser til at en sterk base med små og mellomstore bedrifter er avgjørende for vår samlede verdiskaping og velferdsnivå. Komiteen viser til at de små og mellomstore bedriftene ofte omtales som ryggraden til norsk næringsliv.

Komiteen registrerer intensjonene bak forslaget, men viser til at kravet til godkjennelse fra både verge og statsforvalter er ment å være en styrke og skal beskytte de unge.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at småbedrifter er svært viktige for den norske økonomien, og at små og mellomstore bedrifter står for nesten halvparten av den årlige verdiskapningen i Norge. For å styrke en kultur for bedriftsetablering i Norge mener disse medlemmer at det er viktig at ungdom får bedre opplæring i hvordan etablere og drive en bedrift, og at det legges bedre til rette for at ungdom kan etablere virkelige bedrifter.

Disse medlemmer er kjent med at etter vergemålsloven har barn under 18 år begrenset rettslig handleevne, og at det kreves et samtykke av vergen (foreldrene) og statsforvalteren for at unge over 15 år skal kunne starte et enkeltpersonforetak. Disse medlemmer viser til at ordningen er ment å beskytte de unge, gjennom å vurdere den mindreåriges egnethet, modenhet og kapasitet til å drive næringsvirksomhet. Disse medlemmer finner imidlertid at å innhente tillatelse fra statsforvalteren fremstår som et unødvendig og byråkratiserende krav, og mener at det bør ses på om kravene til å starte et enkeltpersonforetak bør endres. Formålet må være å gjøre det enklere for unge gründere å starte opp egne bedrifter. Disse medlemmer mener at dette kan ses i sammenheng med andre tiltak for å stimulere til mer gründervirksomhet blant ungdom under 18 år.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Senterpartiet følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen legge frem en plan for å stimulere til mer gründervirksomhet blant ungdom under 18 år.»

Komiteens medlemmer fra Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti vil understreke viktigheten av entreprenørskap og kreativitet i skolen for å motivere til skaperglede, engasjement og utforskertrang i en verden hvor vi i enda større grad skal konkurrere om arbeidsplasser, ideer og kunnskap og evnen til å skape noe nytt. Disse medlemmer viser til budsjettforliket for 2018 med Fremskrittspartiet, hvor det ble foreslått 10 mill. kroner til et senter for entreprenørskap i skolen ved Høgskolen Innlandet/Østlandsforskning.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti viser til den viktige jobben den ideelle organisasjonen Ungt Entreprenørskap (UE) gjør for ungdom i dag gjennom skolesystemet. Disse medlemmer viser til at UE fungerer som en brobygger mellom skole og arbeidsliv, og jobber for å utvikle barn og unges kreativitet, skaperglede og tro på seg selv. Videre viser disse medlemmer til at om lag 12 000 elever i videregående opplæring, ca. 20 prosent av alle elever, hvert år gjennomfører «Ungdomsbedrift», hvor elevene får opplæring og erfaring med å etablere, drive og avvikle sin egen bedrift i løpet av et skoleår. Disse medlemmer mener flere elever enn i dag bør få mulighet til å starte ungdomsbedrift under videregående opplæring.

Disse medlemmer fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen sikre at flere elever i videregående opplæring får mulighet til å delta i programmer gjennom Ungt Entreprenørskap.»