Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Innstilling fra arbeids- og sosialkomiteen om Samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 59 av 5. februar 2021 om innlemmelse i EØS-avtalen av direktiv (EU) 2016/2102 om tilgjengeligheten av offentlige organers nettsteder og mobilapplikasjoner

Til Stortinget

1. Sammendrag

1.1 Proposisjonens hovedinnhold

1.1.1 Innledning

I proposisjonen bes det om Stortingets samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 59 av 5. februar 2021 om innlemmelse i EØS-avtalen av direktiv (EU) 2016/2102 av 26. oktober 2016 om tilgjengeligheten av offentlige organers nettsteder og mobilapplikasjoner (Web Accessibility Directive, heretter WAD).

WAD stiller krav om universell utforming av offentlige organers nettsteder og mobilapplikasjoner. De nye EU-kravene bidrar til at tjenester og innhold, som legges ut på nettsteder og mobilapplikasjoner, blir mer tilgjengelig for brukere.

I proposisjonen fremmes det også forslag om endringer i likestillings- og diskrimineringsloven og Lov av 16. juni 2017 om Likestillings- og diskrimineringsombudet og Diskrimineringsnemnda (diskrimineringsombudsloven).

Når det gjelder de nødvendige lovendringen vises det til proposisjonen, samt til egen innstilling, jf. Innst. 456 L (2020–2021).

1.2 Samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning

1.2.1 Direktivet

Direktiv (EU) 2016/2102 om tilgjengeligheten av offentlige organers nettsteder og mobilapplikasjoner gir felles europeiske regler som pålegger offentlige virksomheter å gjøre nettsteder og mobilapplikasjoner tilgjengelig ved å følge felles europeiske standarder.

Det vises til proposisjonens kapittel 7 for en nærmere gjennomgang av direktivets bestemmelser.

1.2.2 Innlemmelse av direktivet i EØS-avtalen

For at direktivet skal bli folkerettslig bindende for Norge, må det innlemmes i EØS-avtalen ved beslutning i EØS-komiteen. I EØS-komiteens beslutning om å innlemme direktivet i EØS-avtalen er det inntatt enkelte tilpasninger til denne rettsakten, slik at den passer for EØS/EFTA-statene.

Det vises til proposisjonen kapittel 3.3 der EØS-komitébeslutning er redegjort for, herunder nærmere beskrivelse om tilpasningene.

Gjennomføring av direktivet i nasjonal rett krever lovendring. Dette innebærer at det må gjøres endringer i likestillings- og diskrimineringslovens og diskrimineringsombudslovens bestemmelser for å sikre at direktivets krav blir gjennomført i tråd med Norges forpliktelser etter EØS-avtalen.

1.2.3 Konstitusjonelle forhold og tilrådning

Det tas forbehold om Stortingets samtykke ved innlemmelse av direktiv (EU) 2016/2102 i EØS-avtalen (såkalt artikkel 103-forbehold, jf. EØS-avtalen). I proposisjonen ber derfor regjeringen om at Stortinget gir sitt samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning om å innlemme direktivet med tilpasningstekst i EØS-avtalen.

2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Elise Bjørnebekk-Waagen, Lise Christoffersen, Arild Grande og fungerende leder Rigmor Aasrud, fra Høyre, Margret Hagerup, Heidi Nordby Lunde og Kristian Tonning Riise, fra Fremskrittspartiet, Jon Georg Dale og Bjørnar Laabak, fra Senterpartiet, Per Olaf Lundteigen, fra Sosialistisk Venstreparti, Solfrid Lerbrekk, og fra Kristelig Folkeparti, Torill Selsvold Nyborg, viser til Prop. 141 LS (2020–2021) S-delen der det bes om samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 59 av 5. februar 2021 om innlemmelse i EØS-avtalen av direktiv (EU) 2016/2102 om tilgjengeligheten av offentlige organers nettsteder og mobilapplikasjoner.

Komiteen viser til at Web Accessibility Directive (WAD) stiller krav om universell utforming av offentlige organers nettsteder og mobilapplikasjoner. De nye EU-kravene bidrar til at tjenester og innhold som legges ut på nettsteder og mobilapplikasjoner, blir mer tilgjengelig for brukere.

Komiteen viser videre til at direktiv (EU) 2016/2102 om tilgjengeligheten av offentlige organers nettsteder og mobilapplikasjoner gir felles europeiske regler som pålegger offentlige virksomheter å gjøre nettsteder og mobilapplikasjoner tilgjengelig ved å følge felles europeiske standarder.

Komiteen viser til at det er viktig at nettsteder og mobilapplikasjoner er universelt utformet og tilgjengelig for brukerne.

Komiteen tilrår at Stortinget samtykker til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 59 av 5. februar 2021 om innlemmelse i EØS-avtalen av direktiv (EU) 2016/2102 om tilgjengeligheten av offentlige organers nettsteder og mobilapplikasjoner.

Komiteen viser til sine merknader i forbindelse med behandlingen av Prop. 141 LS (2020–2021) L-delen, jf. Innst. 456 L (2020–2021).

Komiteen viser til proposisjonen og har for øvrig ingen merknader.

3. Uttalelse fra utenriks- og forsvarskomiteen

Komiteens utkast til innstilling har vært forelagt utenriks- og forsvarskomiteen til uttalelse, jf. vedtak i Stortinget 13. april 2021.

Utenriks- og forsvarskomiteen uttalte i brev av 12. mai 2021 følgende:

«Utenriks- og forsvarskomiteen slutter seg til arbeids- og sosialkomiteens utkast til innstilling til Prop. 141 S (2020–2021) og har for øvrig ingen merknader.»

4. Komiteens tilråding

Komiteens tilråding fremmes av en samlet komité.

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Stortinget samtykker i godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 59 av 5. februar 2021 om innlemmelse i EØS-avtalen av direktiv (EU) 2016/2102 (om tilgjengeligheten av offentlige organers nettsteder og mobilapplikasjoner).

Oslo, i arbeids- og sosialkomiteen, den 18. mai 2021

Rigmor Aasrud

fung. leder og ordfører