Søk

2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Masud Gharahkhani, Stein Erik Lauvås, Eirik Sivertsen og Siri Gåsemyr Staalesen, fra Høyre, Norunn Tveiten Benestad, Torill Eidsheim, Olemic Thommessen og Ove Trellevik, fra Fremskrittspartiet, Jon Engen-Helgheim og Helge André Njåstad, fra Senterpartiet, Heidi Greni og Willfred Nordlund, fra Sosialistisk Venstreparti, lederen Karin Andersen, og fra Kristelig Folkeparti, Torhild Bransdal, viser til proposisjonen der det foreslås at IKS-loven endres slik at det gis permanent adgang til bruk av elektronisk signering for å signere møteprotokoller, og at representantskapet, styret og avviklingsstyret skal kunne ha fjernmøter dersom de ønsker det.

Komiteen viser også til at det helt siden pandemiens begynnelse har vært gitt midlertidige unntak fra kommuneloven og IKS-loven, og at erfaringen i denne perioden ligger til grunn for at departementet nå ønsker å innføre permanente løsninger. Det vises videre til høringsinnspillene i saken.

Det foreslås i proposisjonen også at endringen i midlertidig lov 6. november 2020 nr. 126 om unntak fra kommuneloven og IKS-loven (tiltak for å avhjelpe konsekvenser av covid-19) § 1 forlenges frem til 10. november 2021. Det fremgår av denne paragrafen at folkevalgte organer i kommunene kan gjennomføre fjernmøter også i de tilfellene hvor møtet skal være lukket etter kommuneloven § 11-5 andre ledd. Komiteen merker seg at dette ikke foreslås som en permanent ordning, men at departementet vil sikre en opphevelsesdato som fører til at den midlertidige endringen i loven oppheves på et tidspunkt der Stortinget er samlet og eventuelt kan behandle forslag om ytterligere forlengelse av loven om nødvendig.

Komiteen viser til at forslaget er at den midlertidige loven oppheves 10. november 2021. Fordi det er stortingsvalg høsten 2021 og det skal oppnevnes nye fagkomiteer, mener komiteen at det er hensiktsmessig at varigheten av den midlertidige loven forlenges slik at den oppheves 1. desember 2021. Det vil sikre tilstrekkelig tid til komitébehandling av en eventuell proposisjon om ytterligere forlengelse av den midlertidige loven.

På denne bakgrunn fremmer komiteen følgende forslag:

«I midlertidig lov 6. november 2020 nr. 126 om unntak fra kommuneloven og IKS-loven (tiltak for å avhjelpe konsekvenser av covid-19) skal § 3 lyde:

Loven trer i kraft straks og oppheves 1. desember 2021.»

Komiteen har merket seg at det i høringen av lovforslaget er påpekt at spørsmålet om kommunelovens regler om møteoffentlighet også bør gjelde IKS-ene. Departementet har igangsatt et arbeid for å vurdere andre endringer i IKS-loven enn de som foreslås i denne proposisjonen. Komiteen imøteser det og mener nye arbeidsformer i det offentlige krever fokus på hvordan åpenhet og medvirkningsmuligheter ivaretas.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, støtter innholdet i proposisjonen og den foreslåtte endringen i § 3, men understreker at det på prinsipielt grunnlag er uheldig at permanente endringer foreslås i proposisjoner som omhandler midlertidige endringer for å avhjelpe konsekvenser av covid-19. Flertallet ønsker at slike permanente endringer framover behandles i egne proposisjoner som er adskilt fra foreslåtte midlertidige endringer for å avhjelpe konsekvenser av covid-19.

Komiteen viser for øvrig til lovforslagets romertall V om retting av en henvisning i gjeldende sivilombudsmannslov § 4 andre ledd bokstav f fra gammel til gjeldende kommunelov. Komiteen viser i den forbindelse til at det i Innst. 409 L (2020–2021) fra kontrollkomiteen er en tilråding om ny sivilombudslov som skal tre i kraft 1. juli 2021. Det betyr at endringen som foreslås i gjeldende sivilombudsmannslov, vil få liten praktisk betydning, men komiteen støtter likevel endringen.