Søk

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jette F. Christensen, lederen Anniken Huitfeldt, Martin Kolberg, Marianne Marthinsen og Jonas Gahr Støre, fra Høyre, Hårek Elvenes, Trond Helleland, Ingjerd Schou og Michael Tetzschner, fra Fremskrittspartiet, Siv Jensen, Christian Tybring-Gjedde og Morten Wold, fra Senterpartiet, Emilie Enger Mehl og Liv Signe Navarsete, fra Sosialistisk Venstreparti, Audun Lysbakken, fra Venstre, Trine Skei Grande, og fra Kristelig Folkeparti, Geir Sigbjørn Toskedal, viser til at foreliggende dokument beskriver virksomheten til en rekke av Stortingets delegasjoner til interparlamentariske forsamlinger i 2020, herunder Det parlamentariske partnerskapet Asia-Europa (ASEP) og ASEANs interparlamentariske forsamling (AIPA), Den interparlamentariske union (IPU), EFTA- og EØS-parlamentarikerkomiteene, Europarådets parlamentariske forsamling (PACE), Konferansen for arktisk parlamentarisk samarbeid (CPAR), NATOs parlamentariske forsamling (NATO PA) og OSSEs parlamentariske forsamling (OSSE PA).

Komiteen merker seg at delegasjonene fokuserer på ulike tematiske og geografiske områder og har ulike beslutningsstrukturer, men at det er noen tema som går igjen. Blant disse er menneskerettigheter og demokratiutvikling, Kinas fremvekst og implikasjoner for geopolitikk og handel, og den pågående pandemien.

Komiteen viser til at parlamentarikerforsamlingene som følge av pandemien har måttet gå over til møter på digitale plattformer, og komiteen ser frem til at fysiske møter tas opp igjen. Det vil gjøre det lettere for delegasjonsmedlemmene å ha uformell kontakt og opprettholde nettverk, å kunne ta initiativ og å utøve påvirkning og få informasjon. Komiteen mener det er svært viktig å opprettholde fora for interparlamentarisk samarbeid i en tid med politiske spenninger, og at deltakelse i slike fora bidrar til å opprettholde dialog og øke forståelse og samhandling mellom nasjonene.