Bakgrunn

Innledning

Regjeringen oppnevnte 8. november 2019 et utvalg for å granske feilpraktiseringen av folketrygdlovens oppholdskrav for rett til sykepenger, pleiepenger og arbeidsavklaringspenger ved opphold i andre EØS-land.

Stortinget behandlet 5. mars 2020 innstilling fra kontroll- og konstitusjonskomiteen om redegjørelse gitt i Stortinget 5. november 2019 av daværende arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie om praktiseringen av EUs trygdeforordning 883/2004 artikkel 21, jf. Innst. 168 S (2019–2020). Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen varslet i den forbindelse at statsråden ville komme tilbake til Stortinget når granskingsutvalgets endelige rapport forelå.

Granskingsutvalget under ledelse av professor Finn Arnesen avga sin utredning 4. august 2020, jf. NOU 2020: 9 Blindsonen.

Utvalget så saken som en systemsvikt og rettet kritikk mot alle de involverte aktørene. Det ble lagt til grunn at Nav hadde hovedansvaret for feiltolkningen og feilpraktiseringen av folketrygdlovens oppholdskrav i lys av EØS-avtalen og trygdeforordningen. Samtidig understreket utvalget at også Arbeids- og sosialdepartementet, Trygderetten, påtalemyndigheten, advokater, domstoler og akademia på hver sine måter hadde et betydelig ansvar. Utvalget mente at EØS-rettens betydning for folketrygdens ordninger har befunnet seg i blindsonen til nær sagt alle involverte.

Utvalget la frem en rekke viktige funn og læringspunkter.

Flertallet i utvalget la til grunn en juridisk forståelse som innebærer at feilpraktiseringen har pågått betydelig lenger enn siden 1. juni 2012. Mindretallet på tre mente det ikke var grunnlag for å konkludere med at Nav har hatt en systematisk feilbehandling før 1. juni 2012 av personer som har benyttet seg av retten til fri bevegelighet for arbeidskraft eller retten til fri etablering.

Utvalget har fremhevet at det ikke er utvalget som avgjør hva som er gjeldende rett, og at denne oppgaven tilligger domstolene. Som ledd i behandlingen av en av de gjenopptatte straffesakene forela Høyesterett 30. juni 2020 EFTA-domstolen 16 spørsmål knyttet til tolkningen av både gjeldende og tidligere trygdeforordning,

Arbeids- og sosialminister Henrik Asheim holdt 13. oktober 2020 en redegjørelse for Stortinget om granskingsutvalgets rapport om EØS-saken, NOU 2020: 9. Redegjørelsen følger som vedlegg 6 til innstillingen. Saken ble sendt kontroll- og konstitusjonskomiteen til behandling.