Søk

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Åsunn Lyngedal, Cecilie Myrseth, Nils Kristen Sandtrøen og Terje Aasland, fra Høyre, Margunn Ebbesen, Guro Angell Gimse, Kårstein Eidem Løvaas og Tom-Christer Nilsen, fra Fremskrittspartiet, Morten Ørsal Johansen og Bengt Rune Strifeldt, fra Senterpartiet, Geir Adelsten Iversen og lederen Geir Pollestad, fra Sosialistisk Venstreparti, Torgeir Knag Fylkesnes, fra Venstre, André N. Skjelstad, og fra Kristelig Folkeparti, Steinar Reiten, viser til representantforslaget fra stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes om oppfølging og kontroll av regjeringens arbeid med kartlegging av pengestrømmer i offentlig finansierte velferdstjenester.

Komiteen viser til svarbrev fra næringsminister Iselin Nybø datert 22. oktober 2020, der statsråden peker på at regjeringen har fulgt opp anmodningsvedtaket nevnt i punkt 1 i representantforslaget, ved å sette ned Velferdstjenesteutvalget. Brevet er vedlagt innstillingen.

Komiteen viser videre til at næringsministeren i brevet redegjør for dialogen mellom regjeringen og Velferdstjenesteutvalget for å avklare utvalgets mandat, etter anmodning fra utvalget. Videre behandlet statsråden to søknader fra utvalget om utsatt frist for levering av delutredninger og en anmodning om økning i midler. Statsråden viser i svarbrevet til at begge disse søknadene ble imøtekommet. Til slutt i svarbrevet opplyser næringsministeren at Velferdstjenesteutvalget skal legge frem sin utredning i løpet av høsten 2020.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti viser til at Velferdstjenesteutvalget leverte sin utredning 1. desember 2020. Disse medlemmer registrerer at det er en uenighet knyttet til forståelsen av mandatet som går på om utvalget skulle se på hvordan bruken av private aktører til å levere velferdstjenester kan organiseres, eller om utvalget også skulle ta stilling til om det bør brukes private aktører. Disse medlemmer oppfatter at mandatet i praksis ble tolket slik at det ikke ble gitt reelt rom for å vurdere selve bruken av private leverandører.

Disse medlemmer mener at NOU 13:2020 ikke fullt ut svarer på Stortingets anmodningsvedtak, og fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen sikre at anmodningsvedtak nr. 182 av 12. desember 2017, jf. Innst. 43 S (2017–2018) og Dokument 8:19 S (2017–2018), følges opp i tråd med Stortingets opprinnelige vedtak.»

Komiteens medlemmer fra Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti viser til anmodningsvedtak nr. 182 av 12. desember 2017, jf. Innst. 43 S (2017–2018), som ligger til grunn for nedsettelsen og mandatet til utvalget. Her heter det:

«Stortinget ber regjeringen om å sette ned et offentlig utvalg som skal kartlegge pengestrømmer i offentlig finansiere velferdstjenester, herunder handel mellom nærstående, bruk av skatteparadis, tynnkapitalisering og utbytte. Utvalget skal foreslå løsninger som kan sørge for at offentlige midler i størst mulig grad går til produksjon av faktisk velferd, og hvordan uønsket skattetilpasning i selskap som i all hovedsak er finansiert av offentlige midler, kan hindres.»

Disse medlemmer mener at utvalgets innstilling NOU 2020:13 svarer på dette på en god måte.

Disse medlemmer viser videre til brevet fra statsråden, datert 22. oktober 2020, der det fremkommer at forståelsen hos et flertall i utvalget var at utvalget skulle legge til grunn at det er ønskelig å bruke private aktører til å levere velferdstjenester, og at de kun skulle vurdere hvordan bruken av private kan gjøres mer effektiv. Disse medlemmer er enige i at denne forståelsen er i tråd med Stortingets anmodningsvedtak.