Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Dag Terje Andersen, Eva Kristin Hansen og Magne Rommetveit, fra Høyre, Svein Harberg og Bente Stein Mathisen, fra Fremskrittspartiet, Solveig Horne, fra Senterpartiet, Nils T. Bjørke, fra Sosialistisk Venstreparti, Freddy André Øvstegård, fra Venstre, Terje Breivik, og uavhengig representant Ulf Leirstein, viser til lovforslaget og slutter seg til at det er viktig å gjøre tiltak for i størst mulig grad å ivareta de demokratiske rettigheter også under de begrensende tiltak for aktivitet som følger av smittevernloven under utbruddet av covid-19. Komiteen viser til at muligheten for å fremme listeforslag også for de gruppene som ikke nådde opp eller var etablert ved forrige valg, er en grunnleggende demokratisk rettighet.

Selv om noen av høringsinstansene uttrykker et ønske om ytterligere forenkling, mener komiteen det midlertidige lovforslaget på en god måte legger opp til å balansere forholdet mellom behovet for forenkling i en krevende tid og behovet for å kunne kvalitetssikre bakgrunnen for det enkelte listeforslag.

Komiteen understreker betydningen av at den elektroniske løsningen ivaretar krav både til digital sikkerhet og til personvern på en måte som sikrer tillit til partiloven og valgloven.

På bakgrunn av dette slutter komiteen seg til lovforslaget og begrunnelsene for dette.

Komiteens medlem fra Fremskrittspartiet og uavhengig representant Ulf Leirstein mener at de foreslåtte endringene for fremtiden bør gjøres permanente. I dag er det mulig på de fleste områder å signere elektronisk, inkludert områder hvor man binder seg rettslig, herunder bankavtaler og skattemeldingen, og det bør da også være mulig med elektronisk signering knyttet til de krav om signaturer som er i valgloven og partiloven.

Videre mener disse medlemmer at loven burde åpne for muligheten for innsamling av digitale underskrifter for partiregistrering. Med bakgrunn i den svært korte behandlingstiden denne saken får, fremmes ikke konkret forslag nå, men disse medlemmer ber om at dette blir vurdert ved en senere gjennomgang av partiloven og valgloven.