Innstilling fra finanskomiteen om representantforslag om forskudd til arbeidsledige som ikke har fått penger de har rett på

Søk
Til Stortinget

Bakgrunn

I dokumentet ble følgende forslag fremmet 12. juni 2020:

«Stortinget ber regjeringen sikre at alle arbeidsledige som ikke har fått innvilget lønnskompensasjon eller dagpenger i løpet av første halvdel av juni, får et umiddelbart forskudd på 20 000 kroner. Dette forskuddet skal ikke føre til trekk i andre ytelser fra Nav enn lønnskompensasjonen og dagpenger, eller kreves tilbakebetalt.»

Det vises til dokumentet for nærmere redegjørelse for forslaget.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Fredric Holen Bjørdal, Svein Roald Hansen, Ingrid Heggø, Eigil Knutsen og Hadia Tajik, fra Høyre, Elin Rodum Agdestein, lederen Mudassar Kapur, Anne Kristine Linnestad, Vetle Wang Soleim og Aleksander Stokkebø, fra Fremskrittspartiet, Sivert Bjørnstad, Hans Andreas Limi og Sylvi Listhaug, fra Senterpartiet, Sigbjørn Gjelsvik og Trygve Slagsvold Vedum, fra Sosialistisk Venstreparti, Kari Elisabeth Kaski, fra Venstre, Ola Elvestuen, fra Kristelig Folkeparti, Tore Storehaug, fra Miljøpartiet De Grønne, Une Bastholm, og fra Rødt, Bjørnar Moxnes, viser til at arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen har uttalt seg om representantforslaget i brev av 15. juni 2020 til finanskomiteen. Brevet følger som vedlegg til denne innstillingen. Komiteen påpeker at representantforslaget innebærer en nødventil for folk som har ventet i lang tid på å få pengene sine. Komiteen viser til at det ved behandlingen av representantforslaget har gått vel tre måneder siden regjeringen la frem svært inngripende smitteverntiltak i møte med virusutbruddet. Dette medførte at mange virksomheter med umiddelbar virkning ble pålagt midlertidig stenging av myndighetene, mens andre opplevde kraftig fall i omsetning og derfor så seg nødt til å permittere ansatte.

Komiteen viser til at regjeringen 13. mars 2020 annonserte at arbeidsgiverperioden ved permittering skulle reduseres fra 15 til 2 dager. Dette ga en kraftig reduksjon i kostnadsbyrden for bedriftene som komiteen mener var nødvendig i en krevende situasjon. Komiteen påpeker imidlertid at dette samtidig ville medført en kraftig reduksjon i inntekt for ansatte som ble permittert på kort varsel, ved at disse brått ville gå fra full lønn til dagpengesats på 62,4 pst.

Komiteen viser til Stortingets behandling av den første økonomiske krisepakken, mandag 16. mars, der det ble vedtatt omfattende inntektssikringsordninger, blant annet gjennom en ordning med lønnskompensasjon for permitterte og gjennom forhøyet dagpengesats for lavtlønte. Komiteen understreker at det var særdeles viktig for Stortinget å sørge for en inntektssikring for arbeidsfolk som i løpet av kort tid og på kort varsel ble stående uten ordinær inntekt fra dag 3 i permitteringsperioden.

Komiteen påpeker at det fremdeles er mange permitterte som venter på å få utbetalt lønnskompensasjon og dagpenger.

Komiteen påpeker videre at utviklingen av ordningen har tatt lengre tid enn det som var ønskelig, men erkjenner at det kom advarsler fra regjeringen om at det var forventet. Komiteen viser til spørsmål 6 fra Senterpartiets fraksjon i finanskomiteen av 13. mars 2020 om endringer i permitteringsregelverket, med svar fra Arbeids- og sosialdepartementet publisert 19. mars 2020, som inneholder bl.a. følgende:

«Muligheten for implementering må også vurderes i lys av mengden tiltak som skal iverksettes og saksmengden i Arbeids- og velferdsetaten. I dagens situasjon er det både systemmessige og personellmessige utfordringer. Opprettelse av ev. nye inntektssikringsordninger vil ikke være mulig å få på plass på kort sikt, dvs. at det kan ta flere måneder å få på plass nye systemer. Det samme vil kunne gjelde hvis nye grupper skal tas inn i etablerte ordninger. Videre får NAV nå saker i et svært stort omfang som vil utfordre etatens saksbehandlingskapasitet.»

Komiteen viser til at lønnskompensasjonsordningen for dag 3 til 20 ble lansert av Nav den 9. juni 2020, og at Nav allerede har kommet langt i å utbetale lønnskompensasjon til de permitterte. Komiteen viser til pressemeldingen fra Nav den 15. juni 2020, hvor det informeres om at Nav har utbetalt 13,4 mrd. kroner til arbeidssøkere siden utbruddet av covid-19 startet. Av utbetalingene består 3,8 mrd. kroner i forskudd på dagpenger, 6,8 mrd. kroner i dagpenger og 2,9 mrd. kroner i lønnskompensasjon til permitterte.

Komiteen påpeker at det på morgenen den 15. juni 2020 var utbetalt lønnskompensasjon til 135 000 arbeidstakere og behandlet om lag 230 000 dagpengesøknader av totalt 465 000 søknader siden utbruddet av pandemien. Komiteen påpeker viktigheten av at resterende utbetalinger nå skjer raskt. Komiteen vil vise til at Nav de siste åtte ukene har behandlet flere dagpengesøknader enn i hele 2019. I uke 24 ble det alene fattet 25 900 vedtak. I tillegg til utbetalingene til arbeidssøkere har Nav utbetalt over 500 mill. kroner i kompensasjon til frilansere og selvstendig næringsdrivende. I løpet av covid-19-utbruddet har Nav også saksbehandlet et rekordhøyt antall søknader om sykepenger samt behandlet søknader om arbeidsavklaringspenger, uføretrygd, foreldrepenger, pensjon og de øvrige Nav-ytelsene.

Selv om situasjonen er alvorlig og uutholdelig for svært mange som ikke har fått ytelsene de har krav på, vil komiteen fremheve at Navs innsats har vært formidabel. Etaten er i en hardt presset situasjon og håndterer en historisk stor saksmengde. Det er derfor viktig å sikre nødvendig arbeidsro for etaten og gi de verktøyene som trengs for at situasjonen skal håndteres på best mulig vis.

Komiteen merker seg også at en del mennesker har krav på lønnskompensasjon, men ikke kvalifiserer til dagpenger. Lønnskompensasjon går til alle permitterte (og ledige), mens dagpenger kun gis til dem som oppfyller kriteriene.

Komiteen viser til at Nav allerede i dag har store kapasitetsutfordringer som følge av arbeidsmengden fra mange tidligere innførte ordninger, omfattende endringer i ytelsene, et rekordstort antall søknader og et stort behov for veiledning og oppfølgning under koronakrisen.

Komiteen understreker betydningen av å styrke Nav og at regjeringen gjør det som er mulig og nødvendig for å unngå forsinkelser og kapasitetsproblemer knyttet til å utbetale ytelser. Komiteen har forståelse for at koronapandemien utgjør en ekstraordinær situasjon, men mener likevel at utbetalinger burde skjedd raskere.

For komiteen er nå det viktigste at folk får pengene sine raskt. Komiteen mener det er viktig når vi nå går inn i sommer og ferietid, at vi sikrer inntekt til de som fortsatt ikke har fått lønnskompensasjon eller dagpenger.

Komiteen viser til at selv om ordningen med lønnskompensasjon nå er på plass, kan arbeidsfolk bli stående enda lenger uten å få pengene de har krav på, dersom arbeidsgiveren deres er sen med å melde inn opplysninger. Komiteen understreker viktigheten av at Nav får på plass raske løsninger for menneskene dette gjelder. Det er ikke akseptabelt at mange tusen går sommeren i møte uten å ha den inntekten de har krav på.

Komiteen viser til brev fra statsråden av 15. juni 2020, hvor det fremgår at:

«Arbeids- og velferdsetaten vil følge opp arbeidsgivere som hittil ikke har søkt på vegne av sine ansatte, gjennom særskilt melding i Altinn. Arbeids- og velferdsetaten jobber nå med å utvikle en egen løsning for søknader fra arbeidstakere der arbeidsgiver ikke har søkt på vegne av den permitterte. Denne tar Arbeids- og velferdsetaten sikte på å legge ut i løpet av neste uke for å dekke behovet i de tilfeller arbeidsgiver ikke responderer.»

Komiteen vil understreke viktigheten av at arbeidet med denne løsningen prioriteres høyt, og at departementet følger dette arbeidet tett, slik at utbetaling av lønnskompensasjon til denne gruppen av permitterte nå skjer raskt. Dersom ikke de som har krav på lønnskompensasjon og har ventet lenge, har fått utbetalt kompensasjon i løpet av juni, forventer komiteen at regjeringen vurderer ytterligere tiltak for å sikre at folk raskt får pengene de har krav på.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Miljøpartiet De Grønne og Rødt, viser til at i svarbrevet fra statsråden av 15. juni 2020 vil statsråden

«sterkt fraråde at det på nåværende tidspunkt settes i gang et arbeid med å utvikle en ny utbetalingsordning blant annet fordi det kan forsinke det pågående arbeidet med å utvikle lønnskompensasjonsordningen».

Flertallet er bekymret for at enda en ny ordning vil tilføre økt arbeidsmengde, og at den ikke vil bli operativ før Nav allerede har rukket å behandle alle søknadene om dagpenger og lønnskompensasjon. I en slik situasjon vil man ikke oppnå hensikten med representantforslaget.

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti, Miljøpartiet De Grønne og Rødt mener disse bør få et forskudd på 20 000 kroner, og tilrår dermed at representantforslaget vedtas.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen sikre at alle arbeidsledige som ikke har fått innvilget lønnskompensasjon eller dagpenger innen 1. juli, får et umiddelbart forskudd på 20 000 kroner. Dette forskuddet skal ikke føre til trekk i andre ytelser fra Nav enn lønnskompensasjonen og dagpenger, eller kreves tilbakebetalt.»

Komiteens medlemmer fra Miljøpartiet De Grønne og Rødt understreker at forslaget om forskudd til arbeidsledige som ikke har fått utbetalt lønnskompensasjon eller dagpenger, gjelder for de som ikke blir fanget opp av Navs automatiske ordninger som er på plass eller varslet før sommeren. Disse medlemmer mener ikke at Nav skal avbryte den pågående prosessen med å betale ut penger automatisk ved hjelp av arbeidsgiver, ei heller stanse arbeidet med å få på plass en ordning for søknader fra arbeidstaker i løpet av neste uke. Disse medlemmer mener at beløpet på 20 000 kroner skal betales ut til arbeidsledige som allikevel av ulike grunner ikke har fått innvilget lønnskompensasjon eller utbetalt dagpenger, enten det skyldes manglende søknad fra arbeidsgiver, at ordningene ikke er gjort fullt ut tilgjengelig for alle permitterte som planlagt, eller søknad krever manuell behandling først. Nav vil sannsynligvis ikke rekke å behandle utbetalinger for denne gruppa før sommeren.

Disse medlemmer viser til svarbrev fra statsråden av 15. juni 2020, hvor det fremgår at:

«Oppdaterte tall pr. 15. juni viser at det er gjort vedtak om utbetaling av 3,7 mrd. kroner i lønnskompensasjon og refusjon for 180 000 arbeidstakere.»

Regjeringen signaliserte at ordningen for lønnskompensasjon ville være på plass i løpet av første halvdel av juni, men det var altså bare om lag halvparten av de permitterte som hadde fått innvilget lønnskompensasjon på dette tidspunktet. Disse medlemmer viser videre til at svarbrevet omtaler at forskuddene på dagpenger så langt har hatt et gjennomsnitt på «20 900 per person». Først mot slutten av juli antar Nav å være à jour med dagpengesøknader. Disse medlemmer mener på dette grunnlag at det er lav risiko ved å utbetale et beløp på 20 000 kroner til personene dette gjelder, som kan motregnes i ettertid ved endelig behandling av søknader om lønnskompensasjon og dagpenger, men ikke føre til trekk i andre ytelser fra Nav eller kreves tilbakebetalt. For disse medlemmer er en løsning hvor noen med liten opptjening eller lavt lønnsnivå mottar noe høyere utbetaling å foretrekke, framfor å risikere at arbeidsledige ikke mottar utbetalinger de har rett på, før fellesferien.

Komiteens medlem fra Rødt mener også det må tas med i vurderingen av statsrådens fraråding av å vedta forslaget at regjeringen i mars foreslo å frata de som permitteres, til sammen ti dager med full inntekt, de advarte også mot å opprette en lønnskompensasjon i utgangspunktet, og før en eneste krone var utbetalt, foreslo de å avvikle ordningen.

Forslag fra mindretall

Forslag fra Sosialistisk Venstreparti, Miljøpartiet De Grønne og Rødt:
Forslag 1

Stortinget ber regjeringen sikre at alle arbeidsledige som ikke har fått innvilget lønnskompensasjon eller dagpenger innen 1. juli, får et umiddelbart forskudd på 20 000 kroner. Dette forskuddet skal ikke føre til trekk i andre ytelser fra Nav enn lønnskompensasjonen og dagpenger, eller kreves tilbakebetalt.

Komiteens tilråding

Komiteens tilråding fremmes av medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet, Senterpartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti.

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til representantforslaget og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Dokument 8:127 S (2019–2020) –Representantforslag fra stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes om forskudd til arbeidsledige som ikke har fått penger de har rett på – vedtas ikke.

Vedlegg

Vedlegg finnes kun i PDF, se merknadsfelt.

Oslo, i finanskomiteen, den 17. juni 2020

Mudassar Kapur

Sigbjørn Gjelsvik

leder

ordfører