Uttalelse fra utdannings- og forskningskomiteen

Komiteens utkast til innstilling har vært forelagt utdannings- og forskningskomiteen til uttalelse, jf. vedtak i Stortinget 3. mars 2020.

Utdannings- og forskningskomiteen uttaler følgende i brev av 2. juni 2020:

«Komiteens flertall, medlemmene fra Høyre, Fremskrittspartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti, viser til merknadene og forslagene fra de respektive partiers medlemmer i kommunal- og forvaltningskomiteen, og støtter disse.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet viser til forslagene fra kommunal- og forvaltningskomiteens medlemmer fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, og støtter disse.

Disse medlemmer viser til at Arbeiderpartiet var mot å legge ned lærerutdanninga på Nord universitet, campus Nesna, men ble nedstemt i Stortinget. Disse medlemmer vil styrke og utvikle både Nesnasamfunnet og regionen, og mener regjeringen bør ha en plan for dette. Disse medlemmer har vært tydelige på at universitetslokalene verken bør selges, eller tillates å gradvis forringes eller avvikles, for at bygningene også framover kan brukes til undervisning, forskning eller annen ny aktivitet som gagner regionen.

Disse medlemmer understreker betydningen av at statlige myndigheter ikke begrenser framtidig bruk av lokalene til utelukkende statlige behov, og slik undergraver lokale og regionale myndigheters muligheter for å omstille lokalsamfunnet Nesna og den omkringliggende regionen.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti har merket seg at regjeringen i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett 2020 har økt kapasiteten i høyere utdanning og lovet 4000 nye studieplasser som et tiltak tilknyttet koronakrisen. Disse medlemmer mener det er viktig at koronatiltakene kommer hele landet til gode og ikke bare de store byene. Tiltakene bør stimulere til at det blir utdannet kandidater til distriktskommuner i hele landet og til Nord-Norge spesielt.

Disse medlemmer foreslår derfor at 100 studieplasser blir stilt til disposisjon for campus Nesna. Campus Nesna er spesielt godt tilrettelagt for desentralisert utdanning, og bygningsmassen og infrastruktur ligger klart. Helgeland har gjennom nedbygging og planlagt nedlegging av campus Nesna og studentsamskipnaden mistet om lag 60 kompetansearbeidsplasser. Ytterligere om lag 80 kompetansearbeidsplasser vil bli nedlagt i løpet av to år, dersom ikke regjeringen snur og hindrer at Nord universitet avvikler all undervisning på campus Nesna i 2022. Gjennom Nord universitet sin nedbygging av studentmiljøet på Nesna og i Sandnessjøen, og IT-utdanningen på Mo, er studenttallet på Helgeland redusert til det halve, sammenlignet med da Høgskolen i Nesna var en selvstendig høgskole. Utdanning av lærere, barnehagelærere og sykepleiere er helt avgjørende for at kommunene sitt velferdstilbud skal kunne fungere. Etter at Nord universitet la ned lærerutdanningen på campus Nesna, gikk søkingen til lærerutdanning på Helgeland ned med 40 prosent. Det ble ikke lyst ut barnehagelærerutdanning i det hele tatt på Helgeland i 2020. Også søkingen til sykepleierutdanning har gått tilbake på Helgeland etter at sykepleierutdanningen i Sandnessjøen ble lagt ned.»