3. Tilråding frå komiteen
Tilrådinga frå komiteen vert fremja av ein samla komité.
Komiteen har elles ingen merknadar, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjera følgjande
om endringer i straffeprosessloven (påtalemyndighetens uavhengighet m.m.)
I
I lov 22. mai 1981 nr. 25 om rettergangsmåten i straffesaker gjøres følgende endringer:
Påtalemyndigheten er uavhengig ved behandlingen av den enkelte straffesak. Ingen kan instruere påtalemyndigheten i enkeltsaker eller omgjøre en påtaleavgjørelse.
Nåværende § 55 blir ny § 55 a.
Riksadvokaten avgjør spørsmålet om tiltale når det gjelder:
4) straffbare handlinger i tjenesten av embetsmenn og andre tjenestemenn tilsatt av Kongen,
Nåværende nr. 4 og 5 blir nr. 5 og 6.
Statsadvokaten avgjør spørsmålet om tiltale når det ikke hører under riksadvokaten eller politiet.
Politiet kan beslutte at saker skal overføres til megling i konfliktråd, oppfølging i konfliktråd eller ungdomsoppfølging i konfliktråd når ikke spørsmålet om tiltale hører under riksadvokaten.
Lederen eller en annen i organet med juridisk embetseksamen eller mastergrad i rettsvitenskap som lederen gir fullmakt i henhold til generelle retningslinjer gitt av riksadvokaten, avgjør spørsmålet om tiltale når påtalespørsmålet ikke hører under riksadvokaten.
Selv om det ikke er grunn til mistanke om en straffbar handling, kan Kongen ved forskrift bestemme at etterforskning som nevnt i sjette ledd skal settes i verk dersom noen dør eller blir alvorlig skadet som følge av politiets eller påtalemyndighetens tjenesteutøvelse.
Den myndighet som har besluttet tiltale, gjør vedtak om anke over dom, likevel slik at statsadvokaten treffer vedtak om anke i saker der politiet har tatt ut tiltale etter § 67 annet ledd bokstav b eller c, og i så fall også for forhold i saken der politiet har tatt ut tiltale etter § 67 annet ledd bokstav a. Politiet kan likevel vedta dommen. Kongen kan ved forskrift gjøre andre unntak fra regelen i første punktum for særskilte straffebestemmelser.
I § 216 b første ledd bokstav b erstattes «231, 266» med «231, 254, 266».
I fredstid avgjør statsadvokaten spørsmålet om tiltale i saker om militære lovbrudd når det ikke hører under riksadvokaten.
I krigstid avgjør generaladvokaten eller førstekrigsadvokaten spørsmålet om tiltale i saker om militære lovbrudd når det ikke hører under riksadvokaten.
II
Loven trer i kraft fra den tid Kongen bestemmer.