Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Zaineb Al-Samarai, Jette F. Christensen, lederen Anniken Huitfeldt, Martin Kolberg og Jonas Gahr Støre, fra Høyre, Hårek Elvenes, Trond Helleland, Ingjerd Schou og Michael Tetzschner, fra Fremskrittspartiet, Per-Willy Amundsen, Hans Andreas Limi og Christian Tybring-Gjedde, fra Senterpartiet, Liv Signe Navarsete, fra Sosialistisk Venstreparti, Audun Lysbakken, fra Venstre, Abid Q. Raja, og fra Kristelig Folkeparti, Knut Arild Hareide, viser til Ombudsmannsnemnda for Forsvaret sin innberetning om virksomheten i tiden 1. januar – 31. desember 2017, Dokument 5 (2017–2018).

1 2017 har nemnda gjennomført befaringer på følgende steder:

  • Luftbase Rygge

  • Telemark bataljon

  • HMKG/6

  • Andøya flystasjon

  • Ramsund orlogsstasjon

  • Forsvarets veteransenter

Komiteen merker seg at Ombudsmannsnemndas oppsummering i stor grad viser at tillitsvalgte ivaretar sin oppgave på en god måte. Rapportene forteller om grundige orienteringer som gir Ombudsmannsnemnda mulighet til å gjøre sine vurderinger. I tillegg beskrives det at hektiske hverdager med høy intensitet ikke kommer i veien for en god kultur og ledelse. Komiteen finner dette betryggende.

Komiteen merker seg at befaringene hos Telemark bataljon viste at omlegging av personellforvaltningen i Forsvaret – HR – transformasjonen – skaper utfordringer for avdelingen. Komiteen viser til beskrivelse av ressursmangel, både materielt og administrativt, som gir daglige utfordringer. HR – transformasjonen bekymrer også flere av de ansatte, og det oppleves at man har blitt tildelt flere oppgaver enn man har ressurser til.

Komiteen mener det er avgjørende at nok ressurser stilles til rådighet til at bataljonen kan utføre sine oppgaver.

Komiteen viser til bekymringene knyttet til reduksjon i velferdstilbudet, og er betrygget av at Ombudsmannsnemnda vil følge dette opp.

Komiteen viser til Forsvarets veterantjenestes systematiske arbeid for å bedre veteranarbeidet. Komiteen viser til Ombudsmannsnemndas vurdering om at kommunal sektor i større grad må etablere planverk for ivaretagelse av veteraner, og støtter dette. Komiteen slutter seg til ombudsmannsnemndas anbefalinger vedrørende veteranspørsmål.

Komiteen har merket seg innspillene sendt Ombudsmannsnemnda fra TVO, Forsvarets sentrale hovedverneombud, Forsvarets sanitet og Forsvarsstabens HR- avdeling.

Komiteen vil trekke frem viktigheten av objektiv informasjon om forsvar og verneplikt og deler TVOs oppfatning av at skoleverkets fagfornyelse som startet i 2017, også bør legge til rette for at elever lærer mer om forsvar og verneplikt. Komiteen viser videre til TVOs forslag om å innføre obligatorisk leksjon på befalsskolen om bekjempelse av seksuell trakassering og berømmer deres samarbeid med LDO og Forsvarsstaben om temaet.

Komiteen viser til at Ombudsmannen i 2017 har behandlet 16 registrerte klagesaker fra vernepliktige, mot 22 i 2016. Komiteen ber Ombudsmannen i neste rapport vurdere hvorvidt det drastiske fallet i klagehenvendelser tilsier at situasjonen er dobbelt så bra, eller om nedgangen i antall klager er indikasjon på at Ombudsmannsnemnda bør oppleves mer tilgjengelig.