Sammendrag

Proposisjonens hovedinnhold

I proposisjonen fremmes forslag til endringer i lov 21. juni 2013 nr. 102 om stillingsvern mv. for arbeidstakere på skip (skipsarbeidsloven) § 4-7.

Bakgrunnen er de allerede vedtatte konvensjonsendringene til ILO-konvensjon nr. 186 om sjøfolks arbeids- og levevilkår – Maritime Labour Convention (MLC) 11. juni 2014, som trådte i kraft 18. januar 2017. Konvensjonsendringene innebærer nye krav om økonomisk sikkerhet for forlatte sjøfolk og økonomisk sikkerhet ved død eller langvarig uførhet. Endringene må gjennomføres i norsk rett, og i den forbindelse er det behov for endringer i skipsarbeidsloven § 4-7.

Skipsarbeidsloven § 4-7 gir generelle bestemmelser om rederiets plikt til å stille garanti for bestemte ytelser, samt hjemmel for at departementet kan gi forskrifter med nærmere bestemmelser om blant annet innhold og omfang av garantiene.

Skipsarbeidsloven § 4-7 gir tilstrekkelig hjemmel til å fastsette forskriftsendringer for å gjennomføre MLC-endringene for så vidt gjelder arbeidstakere som ikke er omfattet av norske trygdeordninger eller av EØS-avtalens trygdeforordning. For å kunne fastsette nærmere regler i forskrift om garanti utenfor insolvenstilfeller for skipsarbeidstakere som er omfattet av norske trygdeordninger eller av EØS-avtalens trygdeforordning, er det nødvendig å endre skipsarbeidsloven § 4-7.

Forslag til ny forskrift om sikkerhetsstillelse for forlatte arbeidstakeres rettigheter på norske skip og forslag til endringsforskrift 18. februar 2005 nr. 145 om garanti for trygderettigheter for arbeidstakere på norske skip ble sendt på høring 14. november 2016, med frist for kommentarer 2. januar 2017.

Det bemerkes at gjennomføringsfristen for konvensjonsendringene ikke er overholdt, og at dette er uheldig. Endringene er imidlertid godt kjent i næringen, og rederienes forsikringsselskaper har allerede utarbeidet løsninger som tar høyde for endringene.

Det vises til proposisjonens kapittel 2, der bakgrunn for forslaget er nærmere gjort greie for, herunder:

  • Om MLC-endringene:

    • Økonomisk sikkerhet for forlatte sjøfolk

    • Økonomisk sikkerhet ved død eller langvarig uførhet

  • Nasjonal gjennomføring av endringene i MLC:

    • Økonomisk sikkerhet for forlatte sjøfolk

    • Økonomisk sikkerhet ved død eller langvarig uførhet

    • Krav om dokumentasjon

Forslag om endringer i skipsarbeidsloven § 4-7 ble sendt på høring med frist 11. november 2016. Det vises til proposisjonens kapittel 3, der høringsnotatets forslag til endringer og høringsinstansenes syn er redegjort for.

Rederiets garantiplikt for ytelser og krav knyttet til arbeidsforholdet

Departementets vurderinger av høringsinnspillene

Høringsinstansene er hovedsakelig enige i lovforslaget. Det kom enkelte innvendinger til forslaget som tilsa at lovutkastet ble justert. Dette gjelder blant annet en presisering i § 4-7 om at bestemmelsen ikke får anvendelse for fiske- og fangstfartøy. Regelverket vil da bli mer oversiktlig og lettere tilgjengelig dersom unntaket reguleres direkte i lovteksten.

Økonomiske og administrative konsekvenser av forslaget

Det antas at en utvidelse av dagens garantiplikt vil medføre økonomiske konsekvenser for rederiene. Sikkerhetsstillernes eksponering øker som følge av endringene, og de merkostnader dette medfører, vil bli belastet rederiene. Kostnadene forventes ikke å bli vesentlige. Endringsforslaget innebærer også noen mindre administrative byrder for rederiene og sikkerhetsstillerne som følge av at dokumentasjon på garanti skal utstedes og være tilgjengelig om bord.