Komiteens merknader
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Ferhat Güven, Kari Henriksen, lederen Hadia Tajik og Lene Vågslid, fra Høyre, Margunn Ebbesen, Hårek Elvenes, Peter Christian Frølich og Anders B. Werp, fra Fremskrittspartiet, Jan Arild Ellingsen og Ulf Leirstein, fra Kristelig Folkeparti, Kjell Ingolf Ropstad, og fra Senterpartiet, Jenny Klinge, mener representantforslaget tar opp en viktig problemstilling og støtter intensjonen i forslaget.
Komiteens flertall, medlemmene fra Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti, er tilfreds med at regjeringen, gjennom Kriminalomsorgsdirektoratet, allerede er i gang med en prosess for bedre å verne fengselsbetjentenes navn og identitet.
Komiteen er enig med justis- og beredskapsministeren når statsråden i sitt svarbrev til komiteen av 16. mai 2017 påpeker at:
«Et tjenestenummer alene vil heller ikke fjerne all mulighet for vold og trusler så lenge det bl.a. er innsynsrett i arbeidslogger hvor hendelser er registrert med den ansattes navn og det er utsyn fra fengsel til parkeringsplasser hvor de ansattes biler er registrert med navn og adresse.»
Komiteen mener innføring av et tjenestenummer bør kombineres med relevante endringer i arbeidslogger som sikrer de ansatte anonymitet. Komiteen slutter seg også til ambisjonen om bedre å skjule registreringsnummer på ansattes biler der dette er mulig, men understreker at vanskeligheter med å få dette på plass ikke skal brukes som noe argument for ikke å innføre andre tiltak, som innføring av tjenestenummer eller endring i loggsystemet.
Komiteen mener det haster med å innføre tjenestenummer og endringer i systemet for arbeidslogger. Det er likevel ikke slik at alle tiltak behøver å gjennomføres samtidig. Ulike prosesser kan kreve en ulik grad av forberedelse, og tidslinjen for raskest mulig gjennomføring vil derfor kunne være forskjellig. Komiteen ønsker i denne sammenheng å sende et signal om at enkelttiltak bør innføres fortløpende og så raskt som mulig.
Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet er tilfredse med at Kriminalomsorgsdirektoratet har tatt ansattes bekymring på alvor og startet arbeidet med å få innført en ordning med tjenestenummer, uten å vente på politisk behandling i Stortinget. Disse medlemmer registrerer at det ikke har vært tatt noe politisk initiativ fra Høyre/Fremskrittspartiet-regjeringen for å få dette på plass. For disse medlemmer er det viktig at ansatte skal ha trygghet for jobb og oppleve trygghet i jobb. Å være trygg i jobben er en viktig forutsetning for kvaliteten på arbeidet, og det vil kunne ha betydning for rekrutteringen til stillinger.
Over lang tid har fagorganisasjonene pekt på innføring av tjenestenummer som et tiltak for å gjøre arbeidshverdagen tryggere for ansatte, og disse medlemmer imøteser at arbeidet blir sluttført og tiltaket kan iverksettes fullt ut, senest innen utgangen av 2017.
Disse medlemmer ser på innføringen av tjenestenummer som et hjelpemiddel for å kunne ivareta rollen som iverksetter av sanksjoner og rollen som hjelper og tilrettelegger på en måte som i større grad sikrer de ansatte trygghet i jobben.
Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti, merker seg at statsråden i sitt svarbrev viser til at det for enkelte ansatte kan føles unaturlig å tiltales med tjenestenummer istedenfor navn. Flertallet ser ingen motsetning mellom innføring av tjenestenummer fremfor navn på de ansattes synlige effekter og muligheten til å bruke sitt eget navn dersom man skulle ønske dette. Det er noen få i det sivile liv som går med en navnelapp på brystkassen uten at dette byr på nevneverdige problemer for bruk av eget navn. Flertallet mener de ansatte som selv måtte ønske eller ha behov for det, fortsatt vil kunne benytte seg av sitt eget navn.
Komiteen ser positivt på at regjeringen allerede har startet opp arbeidet med endringene representantforslaget tar opp, og imøteser regjeringens konklusjoner så raskt som mulig og senest høsten 2017.
Komiteen fremmer følgende forslag:
«Stortinget ber regjeringen informere Stortinget på egnet måte om regjeringens konklusjoner i saken om innføring av tjenestenummer for ansatte i kriminalomsorgen, senest høsten 2017.»