Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet,
Else-May Botten, Ingrid Heggø, Odd Omland og Knut Storberget, fra
Høyre, Frank Bakke-Jensen, Ingunn Foss, Gunnar Gundersen og Ove
Trellevik, fra Fremskrittspartiet, Sivert Bjørnstad, Oskar J. Grimstad
og Morten Ørsal Johansen, fra Kristelig Folkeparti, Line Henriette Hjemdal,
fra Senterpartiet, lederen Geir Pollestad, fra Venstre, Pål Farstad,
og fra Sosialistisk Venstreparti, Torgeir Knag Fylkesnes,
viser til Dokument 8:9 S (2016–2017) Om tiltak for å redusere matsvinn,
og mener det er behov for en forsterket innsats for å redusere matsvinnet
i Norge. Det kastes for mye mat i Norge. Anslag viser at det hvert
år kastes over 217 000 tonn mat i Norge som kunne ha vært spist.
For husholdningene peker undersøkelser på at det kastes over 20
pst. av anskaffet mat. Dette reiser etter komiteens mening spørsmål med
etiske, miljømessige og fordelingsmessige aspekter som vil kreve
et vidt spekter av virkemidler. Det er etter komiteens oppfatning også et
stort paradoks at mens vi iverksetter tiltak for å redusere klimautslipp
i landbruket, tilsvarer klimagassutslippene fra maten vi kaster,
utslippene fra 370 000 biler (omtrent 1 million tonn CO2).
Komiteen mener det derfor er
et viktig og riktig arbeid regjeringen har iverksatt gjennom sitt
samarbeid med en samlet matbransje. Den inngåtte intensjonsavtalen
for gjennom samarbeid å redusere matsvinnet, vil være helt avgjørende.
En fremtidig forpliktende bransjeavtale må etter komiteens oppfatning inneholde
substansielle tiltak for å redusere svinnet. Tiltakene må så raskt
som mulig på plass.
Komiteen bemerker at det er
mulig gjennom politiske tiltak å redusere matsvinnet. Det er forbrukere
som kaster mest mat, etterfulgt av industrien og dagligvarebransjen.
De siste årene er det iverksatt ulike tiltak som har bidratt til
at matsvinnet har gått ned med 12 pst. fra 2010 til 2015. Mer optimale
emballasjeløsninger, og mer systematisk nedprising av varer i butikker,
alternative salgskanaler og alternativ bruk av overskuddsmat ser
ut til å gi effekt.
Forslagsstillerne
mener imidlertid at det må iverksettes tiltak i hele verdikjeden
for mat, og har fremmet følgende forslag:
-
Stortinget ber regjeringen
gjennomføre en holdningskampanje for å øke forbrukernes kunnskap om
matsvinn og forebygging av dette.
-
Stortinget ber regjeringen
utrede hvordan datostemplingen på matvarer kan forbedres for å redusere
matsvinn.
-
Stortinget ber regjeringen
legge til rette for utvikling av ny teknologi og emballasje som
kan bidra til å redusere matsvinn.
-
Stortinget ber regjeringen
gjennom den planlagte avfallsmeldingen bidra til at kommuner kan håndtere
matavfall på en bedre måte, ved blant annet å legge til rette for
økt bruk av kildesortering.
-
Stortinget ber regjeringen
utrede og eventuelt foreslå en matkastelov som omfatter næringsmiddelindustrien
og dagligvarebransjen.
-
Stortinget ber regjeringen
legge til rette for at det etableres matsentraler eller liknende
ordninger i alle deler av landet, også gjennom økonomisk støtte.»
For å
kunne lykkes med å nå FNs nye bærekraftsmål om en halvering av matsvinnet
innen 2030, som Norge har sluttet seg til, deler komiteen oppfatningen av at
det er behov for å iverksette nye tiltak.
Komiteen mener matvarebransjen
har et betydelig ansvar for å redusere matkastingen. Det er likevel
viktig at også forbrukerne kaster mindre mat. Holdningsskapende
arbeid og informasjon vil være viktig. Komiteen ser behov for en sterkere
innsats for å øke forbrukernes kunnskap om matsvinn og forebygging
av dette. Komiteen mener
dette bør skje i regi av blant annet Matvett og ForMat, som er næringslivets
egen satsing for å redusere matsvinn gjennom et samarbeid med myndighetene.
En forpliktende bransjeavtale bør etter komiteens oppfatning inneholde
en forsterket holdningskampanje rettet mot matbransjen og forbrukerne.
Komiteens medlem
fra Kristelig Folkeparti mener det er nødvendig med økt kunnskap om
mat, oppbevaring, ulik holdbarhetsmerking og gjenbruk av rester
blant forbrukere. Dette
medlem viser til at ForMats avsluttende undersøkelse viser
at forbrukernes holdninger knyttet til matsvinn har endret seg positivt. Dette medlem mener
det er viktig å sikre at den positive trenden fortsetter, og mener
at en holdningskampanje som informerer om ulike måter å forebygge
på, kan ha en god effekt. Dette medlem mener at en slik
holdningskampanje må starte allerede fra skolen av. Dette medlem fremmer
på denne bakgrunn følgende forslag:
«Stortinget
ber regjeringen gjennomføre en holdningskampanje for å øke forbrukernes
kunnskap om matsvinn og forebygging av dette.»
Komiteen deler
forslagsstillernes oppfatning om at en endring av datomerkingen
vil være viktig for å forebygge matsvinn. I dag finnes det i hovedsak to
måter å merke holdbarhet på: «best før» eller «siste forbruksdag».
Som det fremgår av representantforslaget, er det blant annet flere
EU-land som nå vurderer om flere matvarer bør unntas fra merking. En
annen måte å bedre datomerkingen på er bruk av såkalte temperaturfølsomme
datomerkinger, som vil gi en bedre indikasjon på den faktiske holdbarheten til
matvarer.
Komiteen deler forslagsstillernes
ønske om at det utredes endringer i datomerkingen av matvarer, herunder
hvorvidt flere varer bør unntas krav om slik merking. Et slikt arbeid
bør gjøres i samarbeid med næringen. Det bør her også trekkes veksler
på det arbeid som er utført i Nordisk ministerråd i blant annet en
nylig avgitt rapport om sammenhengen mellom datomerking og matsvinn.
Komiteen fremmer følgende forslag:
«Stortinget
ber regjeringen utrede hvordan datostemplingen på matvarer kan forbedres
for å redusere matsvinn.»
Komiteen deler
også forslagsstillernes oppfatning om at forskning og utvikling
av teknologi og emballasje som kan bidra til ytterligere reduksjon
av matsvinnet er viktig, og viser til at slikt arbeid skjer best
i samarbeid mellom matnæringen, eksisterende forskningsmiljøer nasjonalt
og internasjonalt og det næringspolitiske virkemiddelapparatet innenfor
de til enhver tid gjeldende budsjettrammer.
Komiteen viser til at det allerede
i dag finnes norske bedrifter og miljø med høy kompetanse og som
har utviklet verdensledende teknologi som kan bidra til å redusere
matsvinn. Komiteen viser
til holdbarhetsindikatoren Keep-it, som er en norsk innovasjon utviklet
på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. Keep-it registrerer
temperatur over tid og kan dermed gi løpende informasjon om faktisk holdbarhet,
i motsetning til det tradisjonelle datostemplet som kun baserer
seg på tid. Komiteen viser
til at teknologi som Keep-it vil bidra til tryggere mat, bedre matkvalitet
og mindre kasting av mat.
Komiteen viser til at kjøpstester
viser at forbrukere stoler mer på holdbarhetsindikatoren Keep-it enn
på datostempling, og at for eksempel Rema1000, som har tatt denne
teknologien i bruk, kan spare 25 tonn svinn av kjøttdeig pga. Keep-it.
Komiteen mener at det er et
viktig tiltak at flere aktører i matbransjen tar i bruk ny teknologi
som kan bidra til reduksjon av matsvinn. Komiteen peker på at dette,
i tillegg til å redusere matsvinn, kan gi forretningsmessige fordeler
for produsenter og kjeder som kan bidra til økt lønnsomhet. Komiteen mener
det er viktig at aktører som går foran og tar i bruk ny teknologi
som kan bidra til en reduksjon av matsvinn, kan premieres for dette.
Komiteens medlemmer
fra Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti fremmer
på denne bakgrunn følgende forslag:
«Stortinget
ber regjeringen legge til rette for utvikling av ny teknologi og
emballasje som kan bidra til å redusere matsvinn.»
Komiteen viser
i denne sammenheng til Forskningsrådets BINONÆR-program, som yter støtte
til mye forskning innenfor dette området.
Stortinget har bedt
regjeringen om å utarbeide en avfallsmelding, og komiteen forventer at tiltak
for å redusere matsvinn skal være en del av denne meldingen. Kommunenes
evne til å håndtere matavfall på en best mulig måte er viktig for
å kunne utnytte ressursene på en best mulig måte.
Komiteen fremmer derfor følgende
forslag:
«Stortinget
ber regjeringen, gjennom den planlagte avfallsmeldingen, adressere
utfordringer knyttet til matsvinn, herunder hvordan kommuner kan håndtere
matavfall på en best mulig måte.»
Komiteen viser
til at kasting av mat representerer en uønsket handling som komiteen mener
det må rettes oppmerksomhet mot for å redusere omfanget av. Komiteen peker
på at samarbeidslinjen mellom myndighetene og næringen man så langt
har lagt seg på, har vist flere positive utviklingstrekk. Komiteen deler
imidlertid forslagsstillernes utålmodighet i ønsket om å få redusert
matkastingen i Norge, og ser behovet for at det utredes en matkastelov
som kan omfatte næringsmiddelindustrien og dagligvarebransjen.
Komiteen viser til at i Frankrike
er det nylig vedtatt lovgivning som bidrar til at de store dagligvarekjedene
i stedet for å kaste mat, donerer mat som er spiselig. Det kan synes
som om en trenger sterkere virkemidler for å få betydelig og varig
reduksjon i matsvinnet.
Komiteen fremmer derfor følgende
forslag:
«Stortinget
ber regjeringen utrede behovet for en matkastelov som omfatter næringsmiddelindustrien og
dagligvarebransjen.»
Komiteen vil
samtidig peke på at andre tiltak enn et lovforbud mot matkasting
vil kunne virke godt, eksempelvis bedre informasjon til forbrukere og
holdningskampanjer. Komiteen viser
også til at regjeringen fra 1. juli 2016 har innført fritak for
merverdiavgift for dagligvareaktørers vederlagsfrie levering av
mat til matsentraler o.a. Dette vil ventelig bidra betydelig til
redusert matkasting i dagligvaresektoren, og komiteen anser det som viktig
at effekten av slike tiltak tas med i vurderingen av behovet for
en eventuell matkastelov.
Komiteen mener Matsentralen
gjør en viktig jobb – å forebygge matsvinn og hjelpe dem som har behov.
At Matsentralen i Oslo-området delte ut 800 tonn mat i 2015, sier
noe om behov og størrelse på utfordringene. Regjeringen og bransjen
bør søke å finne egnede finansieringsmodeller som sikrer drift og forutsigbarhet
for slik viktig virksomhet. Det er viktig at regjeringen bidrar
til etablering av flere matsentraler. Komiteen mener dette arbeidet
bør kunne finansieres av det offentlige, organisasjoner, matbransjen
og villige kommuner innenfor de til enhver tid gjeldende støtteordninger
og budsjetter.
Komiteen viser ellers til
svarbrev fra landbruks- og matministeren av 27. oktober 2016 (vedlagt).