Søk

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Arild Grande, Lasse Juliussen, Hege Haukeland Liadal og Sonja Mandt fra Høyre, lederen Svein Harberg, Kårstein Eidem Løvaas og Mette Tønder, fra Fremskrittspartiet, Laila Marie Reiertsen og Ib Thomsen, og fra Kristelig Folkeparti, Geir Jørgen Bekkevold, viser til Dokument 8:10 S (2016–2017) Representantforslag om utsatt slokking av FM-nettet. Forslagsstillerne tar utgangspunkt i tilbakemeldinger om at det ikke er DAB-dekning der det har vært FM-dekning, og stiller seg på bakgrunn av dette skeptisk til de målinger som er gjort for å dokumentere dekning. Komiteen viser til at to så forskjellige systemer ikke nødvendigvis vil få helt tilsvarende dekning på eksakt samme sted. Komiteen viser også til at aktiv rådgivning og hjelp til montering og innstilling av antenner og DAB-radioer har vært gjennomført av kyndige fagfolk på turné. Dette har gitt svært gode resultater hos brukere som har ment det ikke gikk an å få inn sendingene. Komiteen understreker at det er viktig at slik hjelp fortsetter rundt i landet etter hvert som de forskjellige regionene skal gjennomføre overgangen.

Komiteen viser også til gjentatte beregninger utført av NKOM som bekrefter at befolkningsdekningen nå er bedre enn på FM-nettet. I tillegg utføres det fremdeles installasjon av nye sendere rundt om i landet og oppgradering av tuneller. Komiteen viser til at gjennom dette legger en til rette for gode lytteforhold også i bilradioer. Det er viktig å merke seg at det vil foregå oppdateringer helt frem til slukking i de enkelte områder, og at dette vil forbedre tilgjengeligheten ytterligere.

Komiteen viser videre til at DAB-systemet vil være en langt tryggere løsning i beredskapssammenheng. Den tekniske innretningen gir langt bedre løsninger som også er mindre krevende ved eventuelle feil på sendere. Dette er derfor en riktig og god investering som er tilnærmet fullført. Å gå videre med FM-nettet vil kreve store investeringer i vedlikehold som ikke er planlagt, og vil derfor være en dyr og krevende løsning.

Komiteen slutter seg til statsrådens svarbrev til komiteen som understreker at det er godt dokumentert at Stortingets forutsetninger for overgangen er oppfylt. Komiteen ser derfor ikke behov for å utsette slukkingen av FM-nettet.

Komiteen medlemmer fra Fremskrittspartiet ser at Norge blir det første landet i verden som beslutter stenging av FM-nettet. I Norge har kampen for å stenge FM vært ført av de store og dominerende radioaktørene og elektronikkbransjen. Aktører som har en klar særinteresse og økonomiske motiver for å få stengt FM-nettet. Disse medlemmer mener at det er uheldig at DAB skal innføres med tvang. 20 millioner radioer og duppeditter som inneholder en FM-radio vil ikke lenger virke etter 2017.

Disse medlemmer mener at det er en dristig avgjørelse, tatt i en tid hvor den teknologiske utviklingen er mer usikker enn noen gang. Stenges FM-nettet, er det ingen vei tilbake. Disse medlemmer ser at NRK har brukt mange hundre millioner kroner på å bygge et DAB-nett. Disse medlemmer ser også at markedet har så langt ikke villet adoptere DAB, og da har tvang vært eneste utvei.

Disse medlemmer viser til at FM-nettet skal etter planen slukkes neste år, og man vil gå over til DAB. Radioen og muligheten til å motta signaler spiller en viktig rolle når det gjelder sikkerheten for folk på fjellet og sjøen.

Disse medlemmer mener det ikke er noen grunn til å forhaste seg, og det minste vi bør kunne forvente er en utsettelse av slukkingen. Ideelt sett bør ikke FM-nettet stenges i det hele tatt. En viktig begrunnelse er sikkerhet og beredskap.

Disse medlemmer viser også til at IKT Norge har vært klare på at DAB vil svekke beredskapen og at man fra neste år kan risikere flere ulykker. Turistforeningen melder på sin side om at DAB ikke virker på flere av deres hytter. Når folk ferdes i fjellet, er de avhengige av god informasjon om værforholdene, og i ytterste konsekvens handler radiodekning om liv og helse.

Disse medlemmer viser til at det første, og viktigste, ankepunktet dreier seg om sikkerhet. Det andre handler om forbrukerrettigheter, økonomi og miljø, og nær 20 millioner radioapparater vil til neste år bli ubrukelige og havne på søppeldynga; det er dårlig miljø- og forbrukerpolitikk. Disse medlemmer anser det som uklokt at Norge skal være et «foregangsland» på dette området og som eneste land i verden slukke FM-nettet.

Disse medlemmer viser også til at i Sverige var hensynet til lytterne, samfunnsøkonomi og sikkerhet avgjørende for at politikerne til slutt sa nei til å stenge FM-nettet.

Disse medlemmer viser til et annet aspekt som er at bare litt over 20 pst. av bilparken i Norge har DAB-radio. At bilister ikke nås med livsviktige trafikkmeldinger, er samfunnskritisk. Det vil også innebære en fare at turister, og ikke minst yrkessjåfører fra utlandet, ikke vil kunne lytte på radio i Norge og motta meldinger. Disse medlemmer viser til at Fremskrittspartiet var det eneste partiet på Stortinget som stemte mot stengingen av FM-nettet i 2011, og at det fremgår tydelig av stortingsvedtaket den gang at flertallet mente det burde være en koordinering av overgangen til digitalradio med våre naboland. Denne forutsetningen har nå falt bort.

Disse medlemmer viser til at Senterpartiet har forandret mening fullstendig om å stenge FM-nettet. I 2011 var Senterpartiet blant forkjemperne for å stenge FM-nettet og påtvinge det norske folk DAB. Disse medlemmer advarte allerede den gang om utfordringen knyttet til beredskap og sikkerhet, og Fremskrittspartiet var eneste parti på Stortinget som stemte imot.

Disse medlemmer merker seg at Senterpartiet mener DAB ikke lenger gir norske lyttere merverdi. Det gjorde det heller ikke i 2011. Disse medlemmer viser til at det aldri var et folkekrav om å legge ned FM-nettet og gå over på DAB, derimot har det vært store protester mot å legge ned FM-nettet. Disse medlemmer viser til at det har vært de store aktørene, med NRK i spissen, som har presset gjennom sin visjon.

Disse medlemmer er glad for at Senterpartiet etter fem år har endret mening, men undres over at Senterpartiet ikke tar innover seg at en nedleggelse av FM-nettet også får andre konsekvenser. Disse medlemmer vil her vise til at en nedleggelse av FM-nettet også får store konsekvenser for norske forbrukere som må kvitte seg med sine radioapparater, og det fremstår som lite klimavennlig å måtte kaste flere millioner fullt brukbare apparater.