Søk

Vedlegg

Vedlegg

Brev fra Nærings- og fiskeridepartementet v/statsråd Monica Mæland til næringskomiteen, datert 26. oktober 2016

Dokument 8:122 S (2015-2016) – om en ny norsk romstrategi

Jeg viser til brev fra Næringskomiteen av 6. oktober 2016 om Dokument 8:122 S (2015–2016) Representantforslag fra stortingsrepresentantene Torstein Tvedt Solberg, Snorre Serigstad Valen, Tore Hagebakken, Torgeir Knag Fylkesnes og Odd Omland om en ny norsk romstrategi. I forslaget ber representantene regjeringen om å utarbeide en norsk romstrategi, med utgangspunkt i enkelte hovedprioriteringer og forslag til konkrete tiltak.

Romvirksomhet er uten tvil et tema som har stor, og økende, betydning for Norge. Norges geografi, topografi og næringsstruktur gjør oss til en storforbruker av romrelaterte tjenester, til formål som navigasjon, sjøredning, kommunikasjon og havovervåking. I tillegg har Norge en rekke internasjonalt konkurransedyktige bedrifter innen enkelte nisjer av romrelatert næringsliv.

Som representantene påpeker er global romvirksomhet i kraftig utvikling. Dette skyldes både nye brukerbehov, nye teknologiske muligheter og fremvekst av nye aktører som utvikler og skyter opp satellitter. Det er viktig at norske myndigheter, brukere og næringsliv evner å følge med på denne utviklingen. Forrige gang det ble gjennomført en større strategisk gjennomgang av norsk romvirksomhet var i forbindelse med utarbeidelsen av Meld. St. 32 (2012–2013) Mellom himmel og jord: Norsk romvirksomhet for næring og nytte. Den raske utviklingen innen sektoren gjør det etter regjeringens vurdering hensiktsmessig med en ny gjennomgang. Regjeringen informerte på bakgrunn av dette i Prop. 1 S (2016–2017) om at Nærings- og fiskeridepartementet arbeider med utarbeidelse av en romstrategi. Dette arbeidet foregår fortsatt.

Forslagene representantene fremmer i Dokument 8:122 S (2015–2016) gjenspeiler i stor grad den brede enigheten om mål og prioriteringer for norsk romvirksomhet, som fremkommer blant annet i omtalen av sektoren i Prop. 1 S (2016-2017). Flere av representantenes forslag er interessante, og de vil bli vurdert i det videre arbeidet med romstrategien.