Uttalelse fra utenriks- og forsvarskomiteen
Utkast til innstilling har i brev av 6. juni 2016 blitt forelagt utenriks- og forsvarskomiteen til uttalelse. Komiteen uttaler i brev av 9. juni 2016 følgende:
«Utenriks- og forsvarskomiteen viser til kommunal- og forvaltningskomiteens utkast til innstilling datert 6. juni vedrørende Dokument 8:74 S (2015-2016) Representantforslag fra stortingsrepresentantene Trine Skei Grande, Abid Q. Raja og André N. Skjelstad om tiltak for kvinner på flukt.
Utenriks- og forsvarskomiteen registrerer at det i innstillingen til Dokument 8:74 S (2015-2016) fra kommunal- og forvaltningskomiteen fremmes forslag til vedtak med fremtidige budsjettmessige konsekvenser på områder som ligger under utenriks- og forsvarskomiteens ansvar, med særlig henvisning til romertallsvedtak VII og VIII.
Utenriks- og forsvarskomiteens medlemmer fra Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti slutter seg til kommunal- og forvaltningskomiteens utkast til innstilling til Dokument 8:74 S (2015-2016) og har ingen ytterligere merknader.
Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Venstre og Sosialistisk Venstreparti viser til at Norge støtter MISP. Dette er svært positivt og viktig for å sikre seksuelle rettigheter til kvinner på flukt. Det er likevel viktig at Norge ikke bare støtter, men også sørger for rapportering på at alle elementer, og da spesielt på tilgang til prevensjon og trygg abort, er tilgjengelig og implementeres som del av MISP.
Disse medlemmer mener det er viktig å prioritere at kvinner og barn som bor på mottak er sikre, og at de har trygge tilholdssteder når de kommer til Norge, selv i en situasjon med høy tilstrømming. Disse medlemmer mener at forslaget om å sikre trygge tilholdssteder må være en prioritering. Dette er ikke i strid med regjeringens vurdering hvor de presiserer at det kan utformes tydeligere krav til mottakene om skjerming av kvinner og barn, med for eksempel familieleiligheter med separate innganger. Dette kan for eksempel være ett resultat av vurderingen ved gjennomføringen av forslaget.
Disse medlemmer viser til at det er viktig med kompetanse om kjønnsbasert vold, og at dette bør være en viktig del av opplæringen for personalet på asylmottak i tråd med forslag i innstillingen om dette. At regjeringen har gjeninnført dialoggrupper om vold i mottak er et riktig steg for å redusere vold og gi innføring og diskusjon rundt norske verdier. Det tiltaket erstatter likevel ikke at de ansatte bør ha en særskilt kompetanse på kjønnsbasert vold, herunder kunnskap til å avdekke volden og til å handle dersom vold avdekkes.
Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti viser til merknaden fra disse partiene i innstillingen fra kommunal- og forvaltningskomiteen om at regjeringens vurderinger av forslagene kom 31. mai, og at det var for sent til at det var mulig å ta hensyn til disse i kommunal- og forvaltningskomiteen før innstillingen ble avgitt. Det er opplyst i innstillingen at partiene vil komme tilbake til dette i utenriks- og forsvarskomiteen. Disse medlemmer har derfor følgende merknader til kommunalkomiteens innstilling.
Disse medlemmer viser til forslag fra Arbeiderpartiet i innstillingen om å styrke arbeidet med rettighetsinformasjon til de som får innvilget oppholdstillatelse, og støtter dette forslaget. På den bakgrunn anser disse medlemmer forslag om tilskuddsordning for rettighetsinformasjon som ivaretatt.
Disse medlemmer viser til forslag fra Sosialistisk Venstreparti om rett til reproduktiv helse. Asylsøkere på mottak har klart rett på ordinær helsehjelp. Det er likevel en bekymring for at de ikke har en reell tilgang på grunn av for høy egenandel og lang reisevei. Disse medlemmer ber om at regjeringen vurderer om det er nødvendig med andre tiltak som for eksempel gratis prevensjon.
Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti viser til at det mange steder er svært vanskelig å komme inn på boligmarkedet. Det er viktig å sikre en sårbar gruppe som kvinner med flyktningebakgrunn tilgang til boligmarkedet, og regjeringen må derfor vurdere egne ordninger for denne gruppen. Disse medlemmer mener at «minoritetsbakgrunn» blir en for stor gruppe og vil derfor foreslå å endre «minoritetsbakgrunn» til «flyktningebakgrunn» i forslag fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti i innstillingen.
Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Venstre viser til egne merknader i kommunal- og forvaltningskomiteens innstilling, men vil i tillegg gå inn i følgende flertallsmerknad:
'Komiteens flertall, medlemmene fra Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, mener at Norge må være en pådriver i bekjempelse av barneekteskap. Den norske bistanden i nærområdene må være målrettet og bidra til å bedre sårbare gruppers kår.'»