Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Else-May Botten, Ingrid Heggø, Odd Omland og Knut Storberget, fra Høyre, Frank Bakke-Jensen, Ingunn Foss, Gunnar Gundersen og Ove Trellevik, fra Fremskrittspartiet, Morten Ørsal Johansen, Øyvind Korsberg og Jørund Rytman, fra Kristelig Folkeparti, Line Henriette Hjemdal, fra Senterpartiet, lederen Geir Pollestad, og fra Venstre, Pål Farstad, viser til Representantforslag 8:132 S (2014–2015) om å sikre Veterinærinstituttets avdelinger innen grønn sektor og havbruk i Nord-Norge, og til brev fra landbruks- og matminister Listhaug av 15. oktober 2015 (vedlagt innstillingen). Komiteen er kjent med Veterinærinstituttets organisering og de oppgaver som ledelse og styret har. Komiteen er også gjort kjent med Veterinærinstituttets strategiplan for 2016–2020.

Komiteen viser til den samfunnsutviklingen som finner sted, både nasjonalt og internasjonalt, med mer åpne grenser og stadig økende trafikk av både mennesker og dyr over grensene fra både nære og fjerne land. Også langs sjøvegen er trafikken økende, ikke minst i nord, herunder det potensiale seiling gjennom Nordvestpassasjen gir, som følge av klimaendring. Samfunnsutviklingen og at klimaet er i endring, spesielt i nord, er faktorer som kan få meget stor betydning for dyrevelferd, dyrehelse og som kan påvirke folkehelsen. Komiteen mener at det er viktig med god og landsdekkende beredskap mot alvorlige smittsomme sykdommer og at lokal kunnskap er svært viktig, spesielt for reindriftsnæringen og for Svalbard.

Komiteen er kjent med at Veterinærinstituttet er den eneste uavhengige instansen i landsdelen som utfører obduksjoner av dyr. I tillegg til sykdomsovervåking og helseberedskap er obduksjoner viktige i forbindelse med dyrevernsaker, dyremishandling og dødsfall under veterinærbehandling. Uhildede obduksjoner er grunnleggende for et godt bevisgrunnlag for politi og Mattilsyn. Komiteen viser også til at det er igangsatt en prøveordning med dyrepoliti for å ivareta dyrevelferdshensyn.

Komiteen viser til Stortingets høring 5. november 2015, der det klart fremkom stor bekymring dersom obduksjon og prøvetaking skulle skje ute i felt med betydelig fare for smittespredning, og under arbeidsforhold som kan medføre at kvaliteten på arbeidet ikke blir godt og sikkert nok. I tillegg fremkom det av høringen den utfordringen som transport av døde dyr innebærer, både når det gjelder vektbegrensninger, men også avrenning fra pakker som blir fraktet over store avstander og over lang tid. At dette kan gjelde forsendelser med sykdommer som kan smitte til mennesker, gjør det etter komiteens syn viktig at forsendelser ikke skjer over for store avstander.

Komiteen viser til at flere dyresykdommer, som rabies, revens dvergbendelorm og fugleinfluensa, kan overføres til mennesker.

Komiteen viser til at privatpraktiserende veterinærer utgjør førstelinjetjenesten i kampen mot alvorlige dyresykdommer. De er imidlertid helt avhengig av den bakenforliggende kompetanse som Veterinærinstituttet har. Det er uholdbart at store deler av landet ikke har tilfredsstillende tilgang på obduksjonstjenester og at dette bidrar til lokale forskjeller når det gjelder dyrevelferd.

Komiteener opptatt av at Veterinærinstituttets tilbud om obduksjoner, diagnostikk og overvåkning forblir et tilbud i Nord-Norge også i fremtiden. Komiteen mener det er viktig at obduksjoner av storfe, hest, rein, vilt, småfe og andre dyreslag kan skje i Tromsø og i lokaler og underlagt rammer som gjør dette forsvarlig med tanke på fare for smittespredning.

Komiteen mener det er svært viktig å ivareta regional, stedlig kompetanse innen veterinærmedisin for å utvikle den fagkunnskapen som tar utgangspunkt i lokale og regionale forhold. Komiteen er kjent med at ny teknologi og digitale verktøy kan forbedre og forenkle prøvetaking og tolking av prøvesvar. Komiteen vil imidlertid understreke at den spisskompetanse som tilegnes gjennom å ha bosted og base i det miljøet man skal betjene, er svært viktig. Komiteen vil også peke på at veterinærkompetansen i Nord-Norge utgjør et viktig supplement til de betydelige kunnskapsmiljøene som finnes i regionen om arktiske forhold, knyttet til viktige utdannings- og forskningsinstitusjoner.

Komiteen fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen sørge for at Veterinærinstituttets kompetanse og virksomhet innen grønn sektor og havbruk i henholdsvis Tromsø og Harstad videreføres.»

Komiteen viser til at obduksjon er viktig for å overvåke dyrehelsen, oppdage nye sykdommer, samt skaffe seg og opprettholde kunnskaper om sykdom. Komiteen mener det er viktig å ha et visst antall dyr til obduksjon for å ivareta denne kunnskapen. Komiteen er kjent med at det betales en egenandel for å få obdusert dyr. Komiteen merker seg at egenandelen de siste fem årene har økt betydelig, og at egenandelene i Norge er betydelig høyere enn f.eks. i Sverige og Finland som det er naturlig å sammenligne med. Komiteen er også kjent med at antallet obduserte dyr har blitt redusert kraftig, noe som trolig har en sammenheng med økte egenandeler. Dette er en uheldig utvikling. Komiteen mener det også er viktig at privatpraktiserende veterinærer blir informert om viktigheten av innsendelse av kadaver til obduksjon.

Komiteen fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen sørge for at egenandelene ved obduserte dyr har et nivå som sikrer det antall obduksjoner som trengs for å ivareta og styrke kunnskapen om dyrehelse.»

Komiteen har for øvrig merket seg at Veterinærinstituttet samarbeider med mange andre relevante miljøer, slik som GENØK, Norsk Polarinstitutt og UiT Norges arktiske universitet, og er en viktig støtte for Sysselmannen på Svalbard.