2. Komiteens behandling
Som ledd i behandlingen av Dokument 3:12 (2013–2014) gjennomførte komiteen en studiereise til Mosambik og Tanzania i tidsrommet 22. februar til 4. mars 2015. Siktemålet var blant annet å besøke noen av de tiltakene som omtales i Riksrevisjonens rapport og å se nærmere på oppfølging og resultater av bistand til ren energi.
Ambassadene både i Mosambik og Tanzania hadde utarbeidet omfattende og relevante programmer for komiteen, dels med feltbesøk og dels møter med parlamentarikere, myndigheter på statlig, regionalt og lokalt nivå samt riksrevisjonen i begge land. I tillegg hadde komiteen møte med diverse andre organisasjoner, herunder representanter for FN og Verdensbanken og frivillige organisasjoner med fokus på menneskerettigheter og anti-korrupsjon.
I Maputo i Mosambik hadde komiteen møter med Det nasjonale elektrisitetsselskapet EDM (Electricidade de Mocambique), Det Nasjonale Petroleumsinstituttet INP (Instituto Nacional de Petróleo) og det statlige oljeselskapet ENH (Emprea Nacional de Hidrocarbonetos). Elektrisitetsforsyningen har vært en hovedpilar i Norges bistand til Mosambik i alle år siden slutten av 1970-tallet.
Komiteen reiste fra Maputo til byen Pemba, som ligger i Cabo Delgado-provinsen lenger nord i Mosambik. Med Pemba som utgangspunkt foretok komiteen feltbesøk til landsbyen Macomia. Komiteen fikk underveis se en større og godt vedlikeholdt transformatorstasjon som var ferdigstilt i 2011. Transformatorstasjonen med tilhørende overførings- og distribusjonslinjer er etablert med økonomisk støtte fra Norge. Prosjektet har så langt bidratt til at 3 654 familier har fått strøm.
I landsbyen Macomia møtte komiteen lokale myndigheter og besøkte flere bedrifter, en helseklinikk samt private husholdninger som kunne fortelle hva det har betydd for dem å få tilgang på elektrisitet og hvordan dette har endret hverdagen.
I Pemba hadde komiteen også eget møte med provinsguvernøren, provinsdirektøren for olje og energi samt Petroleumsinstituttet.
Fra byen Pemba i Mosambik reiste komiteen videre til øya Pemba i Tanzania.
Her fikk komiteen se ilandføringsstedet for den undersjøiske strømkabelen som fører elektrisitet fra Tanga på fastlandet til Pemba og den videre nettutbyggingen som var foretatt, inklusive utbygging av elektrisitet til enkeltstående hus. Dette er prosjekter som medfinansieres av Norge. Norge har finansiert landsbyelektrifisering på Zanzibar i flere faser siden 1980-tallet. De norskstøttede prosjektene har gitt over hundre landsbyer tilgang til strøm og har bidratt til at 80 prosent av Zanzibars befolkning bor i nærheten av strømnettet.
Komiteen hadde møte med Zanzibars statlige kraftselskap ZECO (Zanzibar Electricity Company) som har ansvaret for distribusjon, og det ble foretatt besøk til næringsbedrifter, herunder et nytt fiskemarked, for å se betydningen av tilgang på elektrisk energi.
Det ble gjort forsøk på å fly til Kihansi dam og kraftanlegg i Tanzania for befaring og samtaler der, men besøket lot seg dessverre ikke gjennomføre da landingsstripen var for våt for landing.
I Dar es Salaam hadde komiteen flere møter med myndighetspersoner og frivillige organisasjoner. Komiteen møtte både det statlige vertikalt integrerte kraftselskapet TANESCO og landsbyenergibyrået REA (Tanzanias Rural Energy Agency).
Komiteen hadde videre møte med det tanzanianske anti-korrupsjonsbyrået PCCB (Prevention and Combating of Corruption Bureau) og Tanzanias planleggingskommisjon POPC (President’s Office Planning Commission).
Komiteen overvar også en undertegningsseremoni av en 2-årig intensjonsavtale mellom riksrevisjonene fra Norge, Nederland og Tanzania om bistand til å videreutvikle riksrevisjonen i Tanzania.