Brev fra Helse- og omsorgsdepartementet v/statsråden til Arbeiderpartiets stortingsgruppe, datert 4. mars 2013

Spørsmål vedrørende Stortingets behandling av Meld. St. 6 (2012-2013) - En helhetlig integrering - Mangfold og fellesskap

Det vises til brev av 21. februar 2013 vedrørende Stortingets behandling av Meld. St. 6 (2012- 2013)- En helhetlig integreringspolitikk - der ett av kapitlene omhandler helse og omsorg. I brevet er jeg bedt om å redegjøre for viktige temaer i folkehelsemeldingen og den nasjonale innvandrerhelsestrategien som kan være relevante for integreringsmeldingen.

I integreringsmeldingen fremgår det at Regjeringen vil legge frem en stortingsmelding om folkehelse. Denne vil bli oversendt Stortinget 26. april 2013. Den nasjonale innvandrer-helsestrategien, som også er omtalt i integreringsmeldingen, er også planlagt publisert i løpet av våren.

Som nevnt i integreringsmeldingen er det en del særlige helseutfordringer i enkelte innvandrergrupper. Flere av disse er knyttet til sosial ulikhet i helse.

Innvandrerbefolkningen er en heterogen gruppe med hensyn til alder, botid, erfaring, opprinnelsesland og årsak til migrasjon. Samtidig viser tilgjengelig forskning og ulike rapporter forskjeller i sykdomsbilde mellom innvandrere og den øvrige befolkningen, og ulike innvandrergrupper seg i mellom. Dette er bakgrunnen for at jeg ønsker å fokusere på innvandrerhelse og legge frem en strategi for området for de neste fire årene. Strategien vil omtale ulike helseutfordringer som er spesielle for innvandrergruppene og hvilke barrierer de kan møte i helsetjenesten både på system- og individnivå. Språk og tolking vil være et av områdene som blir viktige å belyse, og som også beskrives i integreringsmeldingen.

Vi har en del kunnskapshull når det gjelder innvandrere og deres helseutfordringer, samt deres bruk av helsetjenester. Dette vil strategien belyse nærmere. I tillegg vil strategien omtale en rekke tiltak som Helse- og omsorgsdepartementet og Helsedirektoratet har iverksatt og vil prioritere de neste fire årene.

Når det gjelder folkehelsemeldingen vil denne bygge opp om det tverrsektorielle folkehelseperspektivet. Meldingen vil gi en bred gjennomgang av helseutfordringene. Meldingen vil omhandle et helsefremmende samfunn slik som levekår, sosial kapital og sosial støtte, et trygt og helsefremmende miljø samt det å legge til rette for sunne valg. Viktige temaer knyttet til integrering vil blant være:

  • Tilknytning til arbeidslivet. Flere målrettede programmer har vist at også nyankomne innvandrere vil kunne stå i arbeid med tilrettelagt bistand.

  • Brukermedvirkning. Det er flere støtteordninger til pasient- og brukerorganisasjoner for å styrke deres mulighet til å drive med selvhjelpsgrupper og andre aktiviteter. Støtteordningene bør ytterligere innrettes for å understøtte inkluderingsformål.

  • Økt deltakelse fra mennesker som står utenfor fellesskapet. Medvirkning og deltakelse er en forutsetning i et demokratisk samfunn. Frivillige organisasjoner kan bidra i dette arbeidet.

  • Hvordan offentlig informasjon og kampanjer i større grad kan tilpasses ulike målgruppers behov.

Meldingen vil omhandle folkehelse i et livsløpsperspektiv og fokusere på gode overganger – fra en god oppvekst, inn i arbeidslivet og videre over i en aktiv og trygg alderdom. I tillegg skal det spesielt fokuseres på forebygging i helse- og omsorgstjenesten, og tjenestens bidrag inn i det tverrsektorielle folkehelsearbeidet.