Komiteens behandling

På møte 29. november 2011 besluttet komiteen å sende brev til justisminister Grete Faremo med spørsmål vedrørende INFOFLYT. I brevet ble det stilt følgende spørsmål:

  • «1. Fra hvilken dato ble INFOFLYT-registeret stanset for videre registrering og bruk på bakgrunn av at det mangler rettskraftig hjemmel?

  • 2. Hva er årsaken til at lovendring som gir hjemmel for drift av registeret ikke har trådt i kraft?

  • 3. Når venter statsråden at straffegjennomføringsloven kapittel 1 a med §§ 4a til 4e vil tre i kraft?»

Statsråden svarte i brev av 6. desember 2011 og understreket innledningsvis at de lovbestemmelsene som komiteen viste til i begrunnelsen for sine spørsmål, omhandler behandling av personopplysninger i kriminalomsorgen generelt. Hun viste videre til at registrering i INFOFLYT-systemet ikke er stanset.

Statsråden viste også til at både Datatilsynet og Sivilombudsmannen har stilt kritiske spørsmål ved sider av INFOFLYT-systemet og at det spesielt er stilt spørsmål om straffegjennomføringsloven § 2 er en tilstrekkelig klar lovhjemmel for ordningen med informasjonsutveksling mellom kriminalomsorgen og politiet. Statsråden uttalte videre:

«Departementet har ikke funnet at denne kritikken er tilstrekkelig grunnlag for å stanse bruken av INFOFLYT-systemet. Kritikken gir likevel grunnlag for å foreta en omfattende gjennomgang av alle sider av systemet.

På denne bakgrunn opprettet Justisdepartementet i mai 2010 et bredt sammensatt utvalg for å gjennomgå INFOFLYT-systemet og foreslå regler for kriminalomsorgens behandling av personopplysninger og bruken av slike opplysninger i saksbehandlingen. Uvalget skal også vurdere hvorvidt hjemmelsgrunnlaget for INFOFLYT-systemet bør klargjøres.»

Statsråden viste til at hun ville avvente INFOFLYTutvalgets innstilling, som er ventet i løpet av våren 2012, før hun tok stilling til mulige regelendringer.

Det ble videre vist til at det er nyttig å se forskriftsarbeidet i sammenheng med tilsvarende arbeid i politiet, der det pågår et arbeid med forskrift til den nye politiregisterloven.

Kopi av korrespondansen i saken følger som vedlegg 1 og 2 til denne innstillingen.

På bakgrunn av korrespondansen med statsråd Grete Faremo, ga komiteen Stortingets utredningsseksjon i oppdrag å utrede hjemmelsgrunnlaget for INFOFLYT-registeret.

Utredningen forelå 14. februar 2012 og følger som vedlegg 3 til innstillingen.

Utredningsseksjonen uttalte i sin avsluttende kommentar:

«Det er etter vårt syn ingen klar hjemmel for INFOFLYT. Sivilombudsmannens og Datatilsynets kritiske spørsmål sammen med det faktum at gjeldende strgfl er generelt utformet, er grunnlaget for merknaden. Det er kun domstolene som kan avklare tvilen om INFOFLYT har klar hjemmel eller ikke. Slik som redegjort for, vil INFOFLYT-utvalget komme med en presentasjon av sin gjennomgang og forslag til endringer av INFOFLYT og også belyse hjemmelsgrunnlaget. Vi forutsetter at utvalget vurderer om vedtatte, men ikke ikraftsatte bestemmelser i strgfl kap 1 a er et tilstrekkelig hjemmelsgrunnlag.»