Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jorodd Asphjell, Thomas Breen, Are Helseth, Tove Karoline Knutsen, Sonja Mandt og Wenche Olsen, fra Fremskrittspartiet, Jon Jæger Gåsvatn, Kari Kjønaas Kjos og Per Arne Olsen, fra Høyre, lederen Bent Høie, Sonja Irene Sjøli og Erna Solberg, fra Sosialistisk Venstreparti, Geir-Ketil Hansen, fra Senterpartiet, Kjersti Toppe, og fra Kristelig Folkeparti, Laila Dåvøy, deler forslagsstillernes bekymring om at verken praktiseringen av dagens system ved fastsettelse av individuell frist og innkalling eller praktiseringen av regelverket ved brudd på frist for nødvendig helsehjelp fungerer godt nok.

Komiteen viser til helse- og omsorgsministerens brev av 9. november 2011, der statsråden meddeler at hun deler forslagsstillernes virkelighetsoppfatning slik den kommer til uttrykk i saksfremlegget, både hva gjelder praktiseringen av dagens system med fastsettelse av individuell frist og innkalling, og hva gjelder praktiseringen av regelverket ved brudd på frist for nødvendig helsehjelp.

Komiteen merker seg at helse- og omsorgsministeren i brevet påpeker at det er behov for å gjennomgå, og antagelig forbedre, regelverket vedrørende fastsettelse av individuell frist og innkalling av pasienter. Komiteen merker seg videre at statsråden i det samme brevet viser til at departementet nå utreder ulike alternativer til nytt regelverk som passer for alle de ulike pasientforløpene, og at forslaget fra representantene om at pasienten samtidig med fastsettelse av individuell frist for behandling også gis informasjon om behandlingstid og -sted, vil bli vurdert i dette arbeidet.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, merker seg at statsråden peker på at forslaget om at helseforetak umiddelbart skal informere om fristbrudd til HELFO, vil kunne bryte med pasientenes selvbestemmelsesrett, og at det kan være problematisk ut fra bestemmelser om taushetsplikt.

Flertallet viser til statsrådens brev som beskriver at det allerede er iverksatt et arbeid for å gjennomgå de forhold som tas opp i representantforslaget. Flertallet mener en slik gjennomgang er nødvendig og imøteser konklusjonene fra dette arbeidet.

Flertallet foreslår at dokumentet vedlegges protokollen.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti viser til Legeforeningens høringsnotat, der Legeforeningen gir sin støtte til forslaget og peker på at disse tiltakene både vil bidra til mer lik tilgjengelighet til spesialisthelsetjenesten og til å dempe sosial ulikhet i helse, samt bidra til mer effektiv informasjonsflyt og bedre behandlingsforløp også når den individuelle behandlingsfristen ikke overholdes.

Disse medlemmer mener det er behov for å bedre regelverket både hva gjelder fastsettelse av individuell frist og innkalling av pasienter, og regelverket ved brudd på frist for nødvendig helsehjelp.

Disse medlemmer mener at den støtte som statsråden i sitt svarbrev til komiteen gir til problembeskrivelsen i dokumentet, og den åpne holdningen til forslagene som fremmes, understreker det sterke behovet for å bedre dette regelverket.

Disse medlemmer merker seg også at styreleder i Helse Sør-Øst, Bente Mikkelsen i Aftenposten 8. september 2011 uttalte: «Derfor må pasientene si fra til sine behandlere hvis de ikke får en innkalling, eller oppdager at frister ikke blir overholdt.» Disse medlemmer vil i denne sammenheng, uten å drøfte uttalelsens kontekst, nøye seg med å påpeke at dette viser at systemet ikke fungerer som det skal, og at det er uholdbart at det skal være pasientens ansvar å holde oversikt over, purre på og følge opp helse-vesenet fordi rutiner ikke ivaretas.

For disse medlemmer er det grunnleggende at helsevesenet skal utformes på en måte som sikrer at alle pasienter får den behandling de har krav på og rett til, og at regelverk og rutiner må tilpasses de store forskjeller det er mellom pasienters kapasitet og evne til å hevde sine rettigheter. Disse medlemmer viser til at Legeforeningen i sitt høringsnotat også understreker at disse forslagene kan bidra til å «dempe sosial ulikhet i helse» samt bidra til «mer lik tilgjengelighet i spesialisthelsetjenesten».

Disse medlemmer fremmer derfor følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen utarbeide forskrift til pasientrettighetsloven § 2-1 som sikrer:

  • a) at pasienten samtidig med fastsettelse av en individuell frist for behandling også gis informasjon om behandlingstid og -sted.

  • b) at det helseforetaket som har ansvar for å gi helsehjelpen, også får plikt til å informere HELFO umiddelbart dersom den individuelle behandlingsfristen ikke kan overholdes, og at HELFO da får ansvar for å gi pasienten et behandlingstilbud. Pasienten skal informeres om dette på en forståelig måte, og slik at det styrker muligheten for at pasientens rettigheter blir ivaretatt.»