Komiteens merknader
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Else-May Botten, Lillian Hansen, Arne L. Haugen, Ingrid Heggø og lederen Terje Aasland, fra Fremskrittspartiet, Per Roar Bredvold, Harald T. Nesvik og Torgeir Trældal, fra Høyre, Frank Bakke-Jensen, Svein Flåtten og Elisabeth Røbekk Nørve, fra Sosialistisk Venstreparti, Alf Egil Holmelid, fra Senterpartiet, Irene Lange Nordahl, og fra Kristelig Folkeparti, Rigmor Andersen Eide, viser til forslaget fra stortingsrepresentantene Harald T. Nesvik, Per Roar Bredvold og Torgeir Trældal om å oppheve delingsforbudet i jordlova (Dokument 8:10 S (2011–2012)). Komiteen viser videre til vedlagt brev av 16. november 2011 fra landbruks- og matministeren.
Komiteen viser til at lov 12. mai 1995 nr. 23 om jord (jordlova) § 12 inneholder et generelt forbud mot deling av eiendommer som nyttes eller kan nyttes til jord- eller skogbruk. Unntak fra det generelle delingsforbudet kan bare gis dersom samfunnsinteresser av stor vekt taler for det, eller deling er forsvarlig ut fra hensynet til den avkastning eiendommen kan gi. Formålet med delingsforbudet er å sikre og samle ressursene på bruket for nåværende og framtidige eiere.
Komiteen har merket seg at av 185 100 landbrukseiendommer er om lag 172 000 bebygd. Ca. 95 000 av de 172 000 eiendommene er over dagens arealgrense for boplikt, mens ca. 76 000 eiendommer er under denne grensen. Ca. 154 000 eiendommer er bebygd med bolighus. Jordbruksarealet er leid bort på 48 pst. av disse eiendommene, og jordbruksareal er uten drift på 20 pst. av eiendommene.
Komiteen har videre merket seg at Meld. St. 9 (2011–2012) omtaler ubebodde landbrukseiendommer som en ressurs for bosetting, jf. kapittel 10.3.3. Komiteen mener det er positivt at regjeringen fremhever bosettingspotensialet ved disse eiendommene.
Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti mener det er på høy tid at regjeringen Stoltenberg gir et realistisk bilde av de reguleringer som påhviler et svært stort antall norske eiendommer, som både er og ikke er i drift i landbruksøyemed.
Disse medlemmer har merket seg at regjeringen vil endre praksis i forbindelse med deling av landbrukseiendom, og at departementet vil arbeide med løsninger som åpner for enklere fradeling.
Disse medlemmer mener det er viktig at endringene både ivaretar behovet for mer hensiktsmessige bruksstørrelser og muliggjør salg av areal fra eiendommer som for eieren ikke gir grunnlag for egen drift, samtidig som eiendommens attraktivitet som boligeiendom øker.
Disse medlemmer mener det er positivt at regjeringen nå åpner for en liberalisering på dette feltet, og viser til intensjonen bak Dokument 8:10 S (2011–2012).
Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at behovet for en slik liberalisering har vært tatt opp i Stortinget ved flere anledninger, og viser blant annet til behandlingen av Dokument 8:24 S (2010–2011) om å forbedre bøndenes driftsmuligheter og styrke den private eiendomsretten, herunder gjennom fjerning av særreguleringer på landbrukseiendommer, jf. Innst. 201 S (2010–2011).
Disse medlemmer fremmer følgende forslag:
«Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å oppheve jordlova § 12 vedrørende delingsforbud av landbrukseiendommer.»
Komiteens medlemmer fra Høyre viser til at behovet for en slik liberalisering har vært tatt opp ved flere anledninger, og viser blant annet til forslag fra Høyre om å forbedre bøndenes driftsmuligheter og styrke den private eiendomsretten herunder gjennom fjerning av særreguleringer på landbruks-eiendommer, jf. Dokument 8:24 S (2010–2011).
Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, viser til at regjeringen foreslår å endre praksis i forbindelse med deling av landbrukseiendom slik at det blir enklere å beholde og dele fra romslige tomter og selge tilleggsjord, i Meld. St. 9 (2010–2011), som for tiden er til behandling i Stortinget. Flertallet foreslår på denne bakgrunn at forslaget vedlegges protokollen.
Komiteens medlemmer fra Høyre og Kristelig Folkeparti viser til at eiendoms- og bosettingspolitikken vil bli gjenstand for en bredere gjennomgang i næringskomiteen i forbindelse med behandlingen av landbruksmeldingen Velkommen til bords, Meld. St. 9 (2011–2012), som for tiden er til behandling i Stortinget. Disse medlemmer støtter på denne bakgrunn at forslaget vedlegges protokollen.