Innstilling frå helse- og omsorgskomiteen om endringar i statsbudsjettet for 2011 under Helse- og omsorgsdepartementet (som følgje av takstoppgjera for legar, psykologar og fysioterapeutar)
Dette dokument
- Innst. 421 S (2010–2011)
- Kildedok: Prop. 129 S (2010–2011)
- Dato: 09.06.2011
- Utgiver: helse- og omsorgskomiteen
- Sidetall: 2
Tilhører sak
Alt om
Innhold
Til Stortinget
Helse- og omsorgsdepartementet gjer i proposisjonen framlegg om at departementet får fullmakt til å gjere endringar i løyvingane til kommunane og i folketrygdrefusjonane for legehjelp, psykologhjelp og fysioterapi frå 1. juli 2011 på grunnlag av even-tuelle avtalar med Den norske legeforening, Norsk Psykologforening og Norsk Fysioterapeutforbund.
Forhandlingane med desse organisasjonane var enno ikkje avslutta da proposisjonen vart lagt fram 27. mai 2011.
Regjeringa vil kome attende til Stortinget med framlegg om eventuelle løyvingsendringar.
Eit tema i forhandlingane med Norsk Fysioterapeutforbund er omlegging av finansieringsordninga, slik at det kommunale driftstilskotet skal utgjere ein større del av fysioterapeutane si omsetjing. Det kan då bli aktuelt å overføre midlar frå folketrygda til kommunane.
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jorodd Asphjell, Tore Hagebakken, Are Helseth, Tove Karoline Knutsen, Sonja Mandt og Wenche Olsen, fra Fremskrittspartiet, Kari Kjøn-aas Kjos, Per Arne Olsen og Erlend Wiborg, fra Høyre, lederen Bent Høie, Sonja Irene Sjøli og Erna Solberg, fra Sosialistisk Venstreparti, Geir-Ketil Hansen, fra Senterpartiet, Kjersti Toppe, og fra Kristelig Folkeparti, Laila Dåvøy, viser til at avtalene om basistilskudd, driftstilskudd og takster for leger, psykologer og fysioterapeuter gjelder fra 1. juli til 30. juni i det påfølgende år. De angjeldende forhandlinger mellom staten og partene er ikke avsluttet. Komiteen viser til at egenandeler for legehjelp, psykologhjelp og fysioterapi ikke er øket gjennom statsbudsjettet for 2011, slik at økning av honorar-taks-ter som følge av nye avtaler i sin helhet vil falle på refusjonene.
Komiteen understreker at fysikalsk behandling er et viktig ledd i rehabiliteringen, som setter mange pasienter i stand til å mestre hverdag og jobb.
Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti viser til at takstsystemet for fysioterapibehandling, som benyttes av de privatpraktiserende fysioterapeutene med driftsavtale med en kommune, består av tidstakster og tilleggstakster. Tidstakstene har en maksimal tidsramme på 90 minutter for visse diagnosegrupper på særskilte vilkår. I enkelte tilfeller kan en behandling av lengre varighet være hensiktsmessig av hensyn til pasientenes rehabilitering, og disse medlemmer ber derfor om at regjeringen i forhandlingene om takstoppgjøret sikrer at det gis refusjon for behandling ut over 90 minutter.
Komiteen mener at fysioterapitjenesten er et viktig behandlings- og rehabiliteringstilbud som kan bidra til bedre mestring i hverdagen og tilbakeføring til arbeidslivet.
Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti er bekymret for den lange ventetiden for fysioterapibehandling og mener det er behov for å styrke fysioterapitilbudet for å sikre pasientene raskere og bedre helsehjelp. Videre peker disse medlemmer på at lav kapasitet i den offentlig finan-sier-te fysioterapitjenesten er en flaskehals for arbeidet med inkluderende arbeidsliv, der målsettingen er å få flere fra trygd til arbeid.
Disse medlemmer viser til innstillingen til ny nasjonal helse- og omsorgsplan og ny kommunal helse- og omsorgstjenestelov. Disse medlemmer støtter ikke at regjeringen i forhandlingene med Norsk Fysioterapeutforbund ønsker en omlegging av finansieringsordningen, slik at det kommunale driftstilskuddet skal utgjøre en større del av fysioterapeutenes omsetting.
Disse medlemmer viser til forslag fra representanter for Høyre i Dokument nr. 8:3 (2007–2008), jf. Innst. S. nr. 160 (2007–2008), der ordningen med kommunale driftsavtaler ble foreslått avviklet og erstattet med et system som sikrer raskere behandling og bedre utnyttelse av kapasiteten i fysioterapitjenesten.
Disse medlemmer støttet ikke omleggingen av finansieringssystemet for kommunale fysioterapitjenester som ble vedtatt av regjeringspartiene ved behandlingen av Budsjett-innst. S. nr. 11 (2008–2009), som har svekket tilbudet fordi det ikke er samsvar mellom praksisomfanget og avtalene med kommunene.
Komiteen viser til proposisjonen og merknadene og rår Stortinget til å gjere følgjande
vedtak:
Stortinget samtykkjer i at Helse- og omsorgsdepartementet og Kommunal- og regionaldepartementet får fullmakt til å gjere endringar i løyvingane til kommunane og trygderefusjonane for legehjelp, psykologhjelp og fysioterapi frå 1. juli 2011 på grunnlag av eventuelle avtalar med Den norske legeforening, Norsk Psykologforening og Norsk Fysioterapeutforbund frå same dato.
Oslo, i helse- og omsorgskomiteen, den 9. juni 2011
Bent Høie |
Are Helseth |
leiar |
ordførar |