Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jette F. Christensen, Martin Kolberg og Marit Nybakk, fra Fremskrittspartiet, lederen Anders Anundsen, Ulf Erik Knudsen og Øyvind Vaksdal, fra Høyre, Per-Kristian Foss, fra Sosialistisk Venstreparti, Hallgeir H. Langeland, fra Senterpartiet, Ola Borten Moe, fra Kristelig Folkeparti, Hans Olav Syversen, og fra Venstre, Trine Skei Grande, viser til Dokument 8:129 S (2009–2010).

Komiteens flertall, medlemmene fra Fremskrittspartiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti og Venstre, viser til at spørreundersøkelser som er gjennomført under valgene i 2003 og 2007, viser at et flertall av velgerne er negative til at strykeadgangen ble fjernet. Sagt på en annen måte så ønsker et flertall av velgerne at strykeadgangen blir gjeninnført.

Begrunnelsen som departementet gir for å gå imot forslaget om gjeninnføring av strykeadgangen ved kommunevalg er blant annet muligheten små organiserte grupper har til å påvirke utvelgelsen av representanter til kommunestyrene gjennom retteaksjoner. Flertallet vil fremheve at stemmetillegget på 25 pst. i de aller fleste tilfeller vil forhindre at små velgergrupper (organiserte retteaksjoner) får for stor innflytelse på valgresultatet.

Flertallet vil fremheve viktigheten av at velgerne i et demokrati får en reell mulighet til å påvirke utvelgelsen av representanter til kommunestyrene samtidig som partiene kan sikre sine kandidater ved hjelp av stemmetillegget.

Flertallet fremmer følgende forslag:

«I

Stortinget ber regjeringen legge frem forslag om å gjeninnføre en ordning med strykning av listekandidater ved kommunestyrevalg. En adgang til å stryke må sees i sammenheng med en justering av stemmetillegget for partienes forhåndskumulerte kandidater.

II

Stortinget ber regjeringen fremlegge forslaget for Stortinget, med sikte på at en slik ordning kan gjelde fra kommunestyrevalget i 2011.»

Medlemene i komiteen frå Arbeidarpartiet, Senterpartiet og Kristeleg Folkeparti viser til at representantane Foss og Sanner tidlegare har gjort framlegg om å gjeninnføra høve til å stryka listekandidatar ved kommuneval, jf. Dokument nr. 8:15 (2007–2008). Det representantforslaget er elles heilt likt Dokument 8:129 S (2009–2010); einaste skilnaden må vera at representantane Gitmark og Schou no er komne til mellom forslagsstillarane. Desse medlemene viser til at eit fleirtal – medlemene frå Arbeidarpartiet, Framstegspartiet, Høgre og Sosialistisk Venstreparti – førre gong slutta seg til forslaget om å be regjeringa greia ut høvet til å gjeninnføra ei ordning med stryking av listekandidatar ved kommuneval, jf. Innst. S. nr. 110 (2007–2008) og oppmodingsvedtak (anmodningsvedtak) 349, dagsett den 10. januar 2008.

Desse medlemene minner om at regjeringa fylgde opp dette vedtaket slik: Fyrst vart ei rad sentrale valforskarar ved Institutt for samfunnsforsking, Universitetet i Oslo og Rokkansenteret bedne om å greia ut saka. Vurderingane deira vart lagde fram i rapport nr. 5 (2009) frå Institutt for samfunnsforsk-ning: Effekter av en eventuell gjeninnføring av strykninger ved kommunestyrevalg. Dette arbeidet vart vidare presentert og kommentert i Kommuneproposisjonen 2010, jf. St.prp. nr. 68 (2008–2009). Desse medlemene meiner det er merkeleg at forslagsstillarane ikkje viser til eller omtalar dette i det heile i Dokument 8:129 S (2009–2010). Der gjer dei framlegg om ei ny utgreiing om det same, men utan å argumentera for kvifor det er trong for ei slik i ljos av den ferske utgreiinga som faktisk ligg føre.

Desse medlemene synest derimot at den nemnde utgreiinga viste at det ikkje vil vera særlege positive effektar av ei gjeninnføring av høve til å stryka kandidatar ved kommuneval, og går mot framlegget om både ei (ny) utgreiing og endring av vallova på dette punktet. Desse medlemene vil òg meina at ei eventuell gjeninnføring av høve til å stryka tidlegast burde ha vore gjort gjeldande ved kommunevalet i 2015. Demokratiske spelereglar bør generelt sett endrast i god tid før eit val, ikkje til dømes under eller rett etter nominasjonsprosessar som leier opp mot valet. Dét hadde derimot vorte tilfellet om Stortinget hadde slutta seg til framlegg II i Dokument 8:129 S (2009–2010).

Desse medlemene fremmar følgjande forslag:

«Dokument 8:129 S (2009–2010) – representantforslag fra stortingsrepresentantene Per-Kristian Foss, Jan Tore Sanner, Ingjerd Schou og Peter Skovholt Gitmark om å gjeninnføre adgangen til å stryke listekandidater ved kommunestyrevalg – vert ikkje vedteke.»