Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, er fornøyd med at regjeringen bevilger ca. 40 mill. kroner til kulturtiltak som knyttes opp mot definerte samfunnsmål. Flertallet støtter målsettingen om en fortsatt utvikling av det norsk-russiske kultursamarbeidet og annet internasjonalt kultursamarbeid i nordområdene.

Regjeringen vektlegger også kulturens betydning for å realisere inkluderende arbeidsliv, samt tilskuddsordningen til å gi eldre et bedre kulturtilbud, noe flertallet er tilfreds med.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti bygger sin politikk på kulturens egenverdi for det enkelte menneske. Kulturpolitikken må derfor ikke innrettes instrumentelt. Imidlertid vet en at kultur også kan være et virkemiddel for å styrke gitte samfunnsoppgaver, disse medlemmer mener dette er greit så lenge det ikke blir for omfattende og de aktuelle budsjettposter åpent beskriver sine instrumentelle målsettinger. Samling av disse postene under eget kapittel er således i tråd med disse medlemmers intensjoner.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet mener kultur er et utelukkende positivt element i samfunnet, og synes det er flere gode tiltak her. Disse medlemmer er for eksempel av den oppfatning at den kulturelle spaserstokken er et godt tilbud, og stiller seg bak at også eldre skal få muligheter til å nyte kunst og kultur i hverdagen. Disse medlemmer er imidlertid skeptiske til å basere tiltak på profesjonell kultur eller å ha egne geografisk betingede satsinger, og er derfor mer restriktive med pengebruken enn regjeringspartiene.

Disse medlemmer viser for øvrig til Fremskrittspartiets alternative statsbudsjett.

Post 71 Kultur og næringsprosjekter

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet og Kristelig Folkeparti, er tilfreds med at handlingsplanen for kultur og næring videreføres for å styrke den næringsmessige siden av kulturfeltet. Flertallet merker seg at regjeringen vil videreføre bevilgningen til Forum for Kultur og næringsliv også i 2011. Bevilgningen for 2010 var på 2,5 mill. kroner.

Flertallet merker seg at regjeringen har bevilget 1 mill. kroner til pilotprosjektet kulturnæringsfondet i Tromsø.

Flertallet viser til regjeringens forslag og støtter dette.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre mener det er grunn til å se nærmere på sammenhengen mellom de prosjekter Kulturdepartementet tar del i og de prosjekter der Innovasjon Norge er aktør. Møtet mellom næringspolitiske hensyn og kulturpolitiske hensyn kan være krevende, og disse medlemmer mener det kan legges mer arbeid i å finne av hvordan kulturfeltet og næringsområdet kan virke gjensidig stimulerende.

Komiteens medlemmer fra Høyre viser til tidligere initiativer i forhold til å etablere en kultur og næringslivsorganisasjon som en instans ved siden av Norsk kulturråd.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre understreker at denne først og fremst tenkes som en del av det kulturpolitiske virkemiddelapparatet, og at prioriteringene i forhold til hva denne organisasjonen skal arbeide med i vesentlig grad må være basert på kulturpolitiske hensyn. Disse medlemmer mener en slik organisasjon kan bygges ut fra «Forum for kultur og næringsliv».

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til Fremskrittspartiets alternative statsbudsjett.

Komiteens medlemmer fra Høyre viser til Høyres alternative budsjett der Forum for kultur og næringsliv er styrket med 3 mill. kroner.

Post 72 Kultursamarbeid i nordområdene

Komiteen vil peke på at dette kultursamarbeidet i nord har lange tradisjoner og har skapt gode relasjoner mellom folkene på begge sidene av de ulike lands grenser.

Komiteen deler regjeringens forventninger om at den norsk-russiske handlingsplanen skal bidra til å utvikle og styrke de gode relasjonene og den tillit som finnes mellom folkene i de to land.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, er svært fornøyd med at regjeringen fortsetter å ha et sterkt fokus på å skape en bærekraftig vekst og utvikling i nord gjennom sin nordområdepolitikk. Et av flere tiltak i denne satsingen er å satse på kultur og kultursamarbeid over grensene.

Et annet flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, registrerer at det i den første programperioden (2010–2012) skal fokuseres på samarbeid innenfor musikk, film og bibliotek, samt barn og unges kunst- og kultursamarbeid og også urfolks kunst og kultur.

Dette flertallet er fornøyd med at de tre nordligste fylkeskommunene skal ha en sentral rolle med utviklingen av denne handlingsplanen.

Dette flertallet er fornøyd med at regjeringen opprettholder sine bevilgninger på vel 9 mill. kroner til kultursamarbeid i nordområdene. Dette flertallet viser til regjeringens forslag og støtter dette.

Dette flertallet viser til St.prp. nr. 1 (2008–2009) hvor det står at:

«Pikene på broen har fått tilsagn om prosjektstøtte fra Norsk Kulturråd for 2009 og 2010 og prosjektstøtte fra Utenriksdepartementet. Driftstilskuddet fra Kultur- og kirkedepartementet under dette kapitlet kommer i tillegg til disse tilskuddene.»

Dette flertallet legger til grunn at dette også gjelder for driftstilskuddet fra Kulturdepartementet for 2011, dersom Pikene på broen får tilskudd også i 2011.

Post 75 Kultur i inkluderende arbeidsliv

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, er fornøyd med at regjeringen viderefører bevilgning på 5 mill. kroner på Kulturdepartementets budsjett for 2011.

Flertallet er positive til at det legges opp til tiltak hvor kulturlivet kan være et av virkemidlene for å oppnå et godt arbeidsmiljø og øke trivselen på arbeidsplassen, som igjen er viktig for å oppnå målene i et inkluderende arbeidsliv (IA).

Flertallet merker seg at det bevilges vel 2,3 mill. kroner til Arbeidslivets Kulturseilas i Vestfold til et kulturprogram som har som mål å fremme krea-tivitet, trivsel og samhold på arbeidsplassen.

Flertallet viser til regjeringens forslag og støtter dette.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet vil påpeke viktigheten av å ha et inkluderende arbeidsliv. Disse medlemmer mener dette er et nyttig tilbud, men konstaterer videre at satsing på kultur for arbeidsplasser er ikke primært noen offentlig oppgave. Halvparten av midlene er i tillegg tiltenkt et geografisk avgrenset program i Vestfold, og disse medlemmer viser til Fremskrittspartiets alternative statsbudsjett.

Post 76 Den kulturelle spaserstokken

Komiteen er tilfreds med at regjeringen viderefører kulturtilbudet til den eldre befolkningen som ligger i Den kulturelle spaserstokken.

Komiteen ser det som viktig at også eldre mennesker får tilgang til kulturtilbud som holder høy, profesjonell kulturfaglig kvalitet. Den kulturelle spaserstokken er etter komiteens mening et målrettet tiltak som kan realisere dette, særlig i forhold til grupper av eldre som ikke så lett får tilgang til ordinære kulturtilbud. Komiteen vil understreke at det også er en klar målsetting om å legge til rette for at både eldre og andre grupper kan benytte seg av de generelle kulturtilbudene som finnes.

Komiteen er videre fornøyd med at Norges pensjonistforbund også for 2011 får bevilget 1 mill. kroner til kulturtiltak for å bidra til økt livskvalitet og bedre helse for eldre.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, viser til regjeringens forslag og støtter dette.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet er svært positive til tiltak som i størst mulig grad gir kulturelt mangfold og kulturelle opplevelser for flest mulig. Den kulturelle spaserstokken baserer seg imidlertid på profesjonell kunst- og kulturformidling, og disse medlemmer mener det ikke er en offentlig prioritert oppgave å finansiere profesjonell utøvelse. Disse medlemmer ønsker å redusere bevilgningen, men vil samtidig vektlegge at også ikke-profesjonelle aktører må få anledning til å bidra for å glede de eldre med god kunst og kultur. Disse medlemmer forutsetter gjennom et slikt fokus at det totale tilbudet ikke kommer til å svekkes med Fremskrittspartiets alternative statsbudsjett, men at økt fokus på inkludering av frivillighet tvert imot gir potensial til å utvide tilbudet.

Disse medlemmer viser for øvrig til Fremskrittspartiets alternative statsbudsjett.

Post 79 Ymse kultur og samfunnsformål

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet og Høyre, viser til regjeringens forslag og støtter dette.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet mener at «Til disposisjon»-poster i et budsjett er uheldig. De ulike tiltakene bør etter disse medlemmers syn finnes i andre poster og dele med de allerede eksisterende tiltakene der.

Disse medlemmer viser for øvrig til Fremskrittspartiets alternative statsbudsjett.