4.2 Kap. 300 Kulturdepartementet (jf. kap. 3300)

Post 1 Driftsutgifter

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, viser til regjeringens forslag og støtter dette.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti viser til at i statsbudsjettet for 2011 kan man lese en retorisk dreining i retning av en mer instrumentell kulturpolitikk, hvor kunstinstitusjonene i høyere grad blir betraktet som redskaper for å nå ulike samfunnspolitiske mål som sosial inkludering og fattigdomsbekjempelse. Disse medlemmer stiller seg kritisk til en slik dreining og minner om at kunstinstitusjonenes samfunnsrolle nødvendigvis er forankret i kjernevirksomheten som er å produsere og formidle kunst. Disse medlemmer mener at politiske føringer lett kan gå ut over institusjonenes kunstneriske autonomi og på sikt bidra til ensretting og tap av egenart.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre mener samtidig det er viktig å påpeke betydningen av at kunst formidles til et bredest mulig publikum, på tvers av sosiale og kulturelle skillelinjer. Repertoaret ved institusjoner velges med blikk for et stadig mer sammensatt publikum, og det drives strategisk publikumsarbeid rettet mot spesifikke målgrupper. Disse medlemmer registrerer likevel at ikke alle er interesserte i musikk og teater. Slik sett ligger det allerede der en barriere for deltakelse i selve kunsten som ikke kan overkommes uten å overtre grensene for kunstinstitusjonenes primære oppdrag.

Disse medlemmer mener videre at med en effektivisering av departementet ville det være mulig å redusere utgiftene. Disse medlemmer mener at denne reduksjonen er mulig ved å få en mer rasjonell og effektiv organisering. Dette kan gjøres ved færre ansatte og heller kjøpe tjenester fra private, i den grad det er mulig, samt å sette oppgaver ut på anbud.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at som følge av Fremskrittspartiets øvrige forslag vil departementet også få færre oppgaver – hvilket er grunnlag for reduserte budsjetter.

Disse medlemmer viser til Fremskrittpartiets alternative budsjett der denne posten reduseres.

Komiteens medlemmer fra Høyre viser til Høyres alternative budsjettforslag der denne posten kuttes med 15 mill. kroner.

Post 21 Spesielle driftsutgifter

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Høyre, viser til regjeringens forslag og støtter dette.