Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

18.5 Kap. 1550 Konkurransetilsynet

Komiteens medlemmer fra Høyre viser til at det er bred enighet om at konkurranse bidrar til mangfold, kvalitet og innovasjon i produksjon og omsetning av varer og tjenester. Konkurranse og markedsbaserte løsninger er ofte også en god måte å organisere offentlig finansierte velferdsoppgaver på, med forbedret kvalitet og bedre utnyttelse av økonomiske ressurser. Disse medlemmer viser til at Høyre i sitt alternative budsjett for 2010 foreslo å styrke bevilgningen til Konkurransetilsynet med 5 mill. kroner, jf. Innst. 8 S (2009–2010).

Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA) opplever stadig økende saksmengde. I tillegg er saksmengden blitt vesentlig mer kompleks etter at nemnda fikk myndighet til å ilegge gebyr for ulovlige direkteanskaffelser i 2007. Kort saksbehandlingstid er viktig for at KOFA skal oppleves som et reelt alternativ til domstolene. Det foreslås på denne bakgrunn å øke bevilgningen på posten med 2 mill. kroner. Midlene skal bidra til at gjennomsnittlig saksbehandlingstid i KOFA skal utgjøre 3 og 4 (gebyrsaker) måneder.

Komiteen slutter seg til regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Høyre registrerer at regelverket for offentlige anskaffelser ofte brytes. Det økende antall saker gjør det nødvendig å styrke nemndas arbeid. Dette er noe regjeringen Stoltenberg i lang tid har tatt for lett på, og disse medlemmer er glade for at regjeringen nå øker bevilgningen med 2 mill. kroner. Disse medlemmer vil vise til at Høyre i sitt alternative budsjett for 2010 styrket bevilgningen til KOFA med 3 mill. kroner.