Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Lise Christoffersen, Håkon Haugli, Hilde Magnusson Lydvo, Ingalill Olsen og Eirik Sivertsen, fra Fremskrittspartiet, Per-Willy Amundsen, Gjermund Hagesæter og Åge Starheim, fra Høyre, Trond Helleland og Michael Tetzschner, fra Sosialistisk Venstreparti, lederen Heikki Holmås, fra Senterpartiet, Ola Borten Moe, og fra Kristelig Folkeparti, Geir Jørgen Bekkevold, viser til Prop. 96 S (2009–2010) Pensjoner frå statskassa og til brev av 11. og 27. mai fra Arbeidsdepartementet til hhv. kommunal- og forvaltningskomiteen og Fremskrittspartiets stortingsgruppe.

Komiteen viser til at pensjon gitt med hjemmel i Grunnloven § 75 bokstav i ikke bygger på rettskrav, lov eller forskrift, men ytes etter billighet fra statens side (gavepensjon).

Komiteen minner om at det er opp til Stortinget å bestemme hvordan ordningen med pensjoner av statskassen skal være. Ordningen omfatter i dag tre grupper: lokalt ansatte ved norske utenriksstasjoner, tidligere statsansatte som ikke har hatt medlemskap i Statens pensjonskasse fordi stillingen ikke var innlemmet, og personer som har tjenestegjort som befal eller menig utenfor landets grenser i perioden 9. april 1940–31. desember 1945. I tillegg kommer særskilte tilfeller der det anses rettferdig og hensiktsmessig å tilstå slik pensjon. Denne ordningen er ment som en sikkerhetsventil, for å unngå at personer som etter en rimelighetsvurdering bør motta norsk pensjon faller utenfor.

Komiteen viser til at Prop. 96 S (2009–2010) Pensjoner frå statskassa gjelder midlertidig tilståtte pensjoner som skal godkjennes av Stortinget. De ni aktuelle personene har vært ansatt, eller er etterlatt ektefelle etter en ansatt, ved norske utenriksstasjoner. Etter komiteens syn er det rimelig at disse, som har vært lønnet av norske myndigheter, eller er etterlatt ektefelle etter en slik ansatt, får en skjønnsmessig fastsatt pensjon når de slutter i tjenesten, der det er lagt vekt på tjenestetid, avlønning og lokale trygdeytelser.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti viser til informasjonen som kommer frem i Prop. 96 S (2009–2010) Pensjoner fra statskassen, svar fra Arbeidsdepartementet på spørsmål fra kommunal- og forvaltningskomiteen samt på spørsmål fra saksordfører, og anser nå saken nok opplyst til at innstilling kan avgis og vedtak fattes. Disse medlemmer finner det imidlertid hensiktsmessig at proposisjonen for fremtiden er noe mer opplysende enn det som var utgangspunktet denne gang.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet konstaterer at det er betydelig bruk av skjønn og få objektive kriterier å forholde seg til når slik pensjon skal gis. Disse medlemmer viser i denne forbindelse til spørsmål 5 fra saksordfører om når det er «hensiktsmessig og rettferdig» å tildele pensjon hjemlet i gruppe 3 og der statsråden svarer at «Pensjon av statskassen til gruppe 3 gjelder særskilte tilfeller hvor det er rimelig å tilstå slik pensjon fordi det er ansett som hensiktsmessig og rettferdig». Disse medlemmer tolker dette svaret slik at det er ingen objektivt målbare kriterier for tildeling av slik pensjon men at alt bygger på et subjektivt skjønn. Disse medlemmer antar at det er mange ulike oppfatninger av når noe er ansett hensiktsmessig og rettferdig og mener derfor at det på sikt bør utarbeides noen objektive kriterier for når slik pensjon kan tildeles.

Disse medlemmer konstaterer også at pensjon tildelt for gruppe 1, lokalt ansatte ved norske utenriksstasjoner, også bygger på subjektive kriterier og blir fastsatt først ved fratredelse. Disse medlemmer er av den oppfatning at slik pensjon med fordel burde blitt avtalt ved tiltredelse og formulert ned som en del av den skriftlige arbeidskontrakten. En slik ordning ville gitt arbeidstaker rettigheter og forutsigbarhet både for seg selv og sin familie. Disse medlemmer ber derfor departementet utrede en slik ordning og legge dette frem for Stortinget ved en passende anledning.

Disse medlemmer konstaterer at pensjon utbetalt av statskassen til lokalt tilsatte ved norske ambassader i utlandet ikke betaler noen form for kildeskatt. Disse medlemmer stemte mot innføring av kildeskatt og støtter derfor denne praksisen. Disse medlemmer forventer imidlertid at regjeringen snarest fremmer forslag for Stortinget om at også alle andre som bor i utlandet og mottar pensjon fra Norge skal slippe å betale kildeskatt.