Innstilling fra familie- og kulturkomiteen om tilsagn om statstilskudd til å arrangere Sjakk-OL i Tromsø i 2014

Dette dokument

  • Innst. 239 S (2009–2010)
  • Kildedok: Prop. 88 S (2009–2010)
  • Dato: 06.05.2010
  • Utgiver: familie- og kulturkomiteen
  • Sidetall: 2

Til Stortinget

1. Sammendrag

1.1 Innledning

Kulturdepartementet mottok 28. mai 2009 søknad fra Sjakk Tromsø 2014 AS (ST2014) om et statlig tilskudd på 70 mill. kroner til å arrangere Sjakk-OL i Tromsø i 2014, dersom Tromsø tildeles arrangementet. Denne proposisjonen foreslår at det gis tilsagn om et slikt statlig tilskudd.

1.2 Bakgrunn

Selskapet Sjakk Tromsø 2014 AS er opprettet av Tromsø kommune og Norges sjakkforbund for å planlegge og gjennomføre arrangementet. Selskapet eies med 90 prosent av Tromsø kommune og 10 prosent av Norges sjakkforbund.

Verdenssjakkforbundet FIDE avholder sin kongress i september/oktober i år, hvor Norges søknad for 2014 skal avgjøres. De andre søkerlandene er sannsynligvis Kina og Bulgaria.

Søknaden fra ST2014 har et samlet utgiftsbudsjett på 119 mill. kroner inklusive en avsetning på 12 mill. kroner til usikkerhet. Hovedposten på utgiftssiden er innkvarteringsutgiftene for deltakerne.

1.3 Vurdering

Sjakk er en av verdens største idretter med anslagsvis 600 millioner spillere, og for tiden er en av verdens aller sterkeste sjakkspillere norsk. Det er knyttet betydelig prestisje til å arrangere Sjakk-OL. Kostnadene er ikke høye i forhold til det markedsføringspotensial for Norge, og Tromsø, som ligger i arrangementet. Sjakk-OL i 2014 kan bli et verdifullt signalarrangement i profilering av byen og regionen.

Sjakk-OL i Tromsø bør videre kunne bli et viktig kulturelement i regjeringens nordområdesatsing, særlig med tanke på at Russland er en av verdens ledende sjakknasjoner.

Det er ST2014 og Tromsø kommune som vil være ansvarlige for å planlegge og gjennomføre arrangementet. Eventuelle kostnader utover vedtatte budsjetter vil være et ansvar for ST2014 og Tromsø kommune.

Det legges opp til å utbetale tilskuddet med 10 mill. kroner i 2013 og 60 mill. kroner i 2014.

2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Gunn Karin Gjul, Gunn Olsen, Kåre Simensen og Arild Stokkan-Grande, fra Fremskrittspartiet, Solveig Horne, Øyvind Korsberg og Ib Thomsen, fra Høyre, Linda C. Hofstad Helleland og Olemic Thommessen, fra Sosialistisk Venstreparti, Gina Knutson Barstad, fra Senterpartiet, Christina Nilsson Ramsøy, og fra Kristelig Folkeparti, Øyvind Håbrekke, vil takke for gode innspill i forbindelse med høringen. Komiteen vil videre gi uttrykk for at høringsinstansene ga en god og relevant informasjon om utfordringer og muligheter som kan komme både sporten, arrangører og landsdel til del – hvis søknaden om å bli arrangør av Sjakk-OL vedtas av det internasjonale sjakkforbundet i oktober 2010.

Komiteen merker seg at det i etterkant av søknaden er fremkommet et krav om at også arrangører av Sjakk-OL pålegges å gjennomføre et prøve-OL ett år før selve hovedarrangementet. Representantene fra Tromsø kommune og Sjakk Tromsø 2014 AS var tydelige på at et slikt arrangement ikke lå inne som en post i finansieringsplanen for Sjakk-OL. Utgiftene til et prøve-OL vil være på om lag 2 mill. dollar. Komiteen merker seg dette.

Komiteen merker seg videre at Sjakk Tromsø 2014 AS i sin søknad legger til grunn at Polarhallen fremheves som arena for avvikling av arrangementet, men at søknaden om å nå frem overfor det internasjonale sjakkforbundet ville blitt styrket hvis man klarer å få realisert en ny hall. Komiteen er i den forbindelse enig med regjeringen om at realisering av en eventuell ny hall må følge den ordinære spillemiddelordningen.

Videre vil komiteen bemerke at Norges Sjakkforbund og Ungdommens Sjakkforbund redegjorde godt for status innenfor sjakksporten i dag, samt om hvordan forbundene vil arbeide for å rekruttere barn og unge til å spille sjakk. Et av tiltakene er å legge til rette for sjakk i skolen. Komiteen merker seg begrunnelsene som ble gitt om hvordan en innføring av sjakk i skolen kan være en viktig del av barn og unges læring.

Komiteen vil også gi uttrykk for at det var svært positivt at reiselivet i landsdelen var til stede på høringen. Et så stort arrangement gir også muligheten for å profilere Norge som reisemål, og da spesielt arrangørsted og landsdel.

Komiteen vil gi uttrykk for at det er viktig at reiselivet er en naturlig part når store arrangement skal planlegges og gjennomføres. Komiteen tror en av den grunn vil få en enda større effekt av slike store arrangement sett i en reiselivssammenheng. Sjakk-OL er et godt eksempel på et slikt arrangement.

Komiteen er positiv til å støtte tilsagnet om statstilskudd til å arrangere Sjakk-OL i Tromsø i 2014.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti anmoder regjeringen og Sjakk Tromsø 2014 AS om å finne en løsning på de uforutsette utgiftene i forbindelse med gjennomføringen av et prøvemesterskap.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet er oppmerksom på at tilsagnet fra regjeringen vil være i løpende priser og vil ikke bli prisjustert, noe som kan medføre økonomiske problemer for arrangøren.

3. Komiteens tilråding

Komiteen viser til sine merknader og til proposisjonen, og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Stortinget samtykker i at Kulturdepartementet gir tilsagn til Sjakk Tromsø 2014 AS om et statstilskudd på 70 mill. kroner til å arrangere Sjakk-OL i Tromsø i 2014, dersom Tromsø tildeles arrangementet.

Oslo, i familie- og kulturkomiteen, den 6. mai 2010

Gunn Karin Gjul

Kåre Simensen

leder

ordfører